Rijnsburg sneuvelt al in eerste ronde KNVB-beker

Be Quick 1887 was voor Rijnsburgse Boys de grote onbekende. De club was niet op grond van goede prestaties in de competitie doorgedrongen tot de strijd om de KNVB-beker (de club pakte in haar slotduel het noodzakelijke punt om promotie/degradatiewedstrijden te ontlopen) maar was in de strijd om de districtsbeker Noord succesvol. De club verloor echter de finale van Harkemase Boys nadat het in de voorrondes de hoofdklassers ONS Sneek en Flevo Boys had verslagen. De ontmoeting met de amateurs uit Rijnsburg werd gezien als een ontmoeting met een aansprekende en geduchte tegenstander.

Na van beide kanten wat aftasten bleek Be Quick 1887 al na zes minuten op een zetel te kunnen gaan zitten. Jelle Bouma gaf een dag na zijn verjaardag nu zelf een cadeautje weg door de bal, na de eerste Groningse aanval, bij Wouter Bonke in te leveren. De middenvelder zag de ruimte en krulde de bal achter Tim Orlowski: 1-0. Be Quick 1887 kon zich nu terug trekken en het initiatief aan de Rijnsburgers overlaten. Na ruim een kwartier spelen wisten de Rijnsburgers voor het eerste serieuze gevaar te zorgen. Een mooi afstandsschot van Djuric Ascension werd in eerste instantie gekeerd maar doordat vervolgens Martijn Gootjes de juiste scherpte miste was een goede mogelijkheid op de gelijkmaker verkeken. Kort hierna verlengde Martijn Gootjes, nadat hij door Peter Freke was aangespeeld, wel heel fraai de bal op Frank Zinhagel maar zijn schot werd door Rick Hofman gekeerd. Niet veel later moest Frank Zinhagel geblesseerd de wedstrijd verlaten en kon Jermaine Levant aan zijn eerste officiële wedstrijd in geel-zwart beginnen. De nieuwe aanwinst, bij veel supporters al bekend om zijn onnavolgbare soloacties, probeerde de zestien binnen te soleren maar werd via obstructie van de bal gezet. Deze actie stond wel model voor het spel van Rijnsburgse Boys: er werd gewerkt aan de opbouw maar nadat het strafschopgebied in zicht kwam liep vrijwel alles dood. Uit de zes genomen corners in de eerste helft kwam ook totaal geen gevaar.
Be Quick 1887 bleef op de counter loeren en deed dat met spits Willem Lanjouw bijna succesvol. Nadat hij zowel Erwin van der Lugt als Dennis Groot op het verkeerde been had gezet moest Tim Orlowski een schitterende redding plegen anders was de achterstand wel erg groot geworden.

In de tweede helft moest Brayton Biekman, ingevallen voor de onder de maat presterende Peter Freke, voor nog meer aanvallende impulsen zorgen. Regelmatig moesten de Rijnsburgse aanvallen via overtredingen gestopt worden. Uit één van de toegekende vrije trappen kopte Danny van der Vijver naast. Jermaine Levant soleerde weer de zestien binnen en had de kans op de gelijkmaker maar schoot toch net over. Naarmate de gelijkmaker maar uitbleef oogde het positiespel toch maar moeizaam. Voordat de hopeloosheid volledig kon toe slaan was het dan toch raak in de 71ste minuut. Uit een, van hem bekende, verre ingooi van Raymond Kolder kwam de bal bij Danny van der Vijver terecht. In eerste instantie nog zonder resultaat maar in zijn tweede poging wist hij een droge schuiver af te leveren, dwars door een vol strafschopgebied, in de rechterbenedenhoek: 1-1.

Dat Be Quick 1887 wel degelijk aanvallend kan voetballen bleek in de periode die hierop volgde. Het leverde meteen de eerste corner op nadat Willem Lanjouw een schot had afgevuurd op het Rijnsburgse doel. Even later gingen Brayton Biekman en Martijn Gootjes een 1-2 tje aan wat ook een 1-2 tussenstand leek te gaan worden maar de bal ging net naast. In de 81ste minuut was het echter Be Quick 1887 dat  toch weer op voorsprong kwam. Erwin van der Lugt, voor het eerst dit seizoen weer een bijna volledige wedstrijd voetballend na zijn opspelende liesblessure van eind vorig seizoen, werd door Willem Lankjouw op het verkeerde been gezet en scoorde: 2-1.

Wat na de eerste goal te lang duurde werd nu snel geregeld: de gelijkmaker scoren. Jelle Bouma maakte zijn fout bij de eerste goal volledig goed door de bal perfect op het hoofd van Martijn Gootjes te plaatsen die met een diagonale kopbal de 2-2 binnen kopte. Voordat Rijnsburgse Boys er aan kon gaan denken om de wedstrijd nu toch volledig naar haar hand te gaan zetten was het weer de snelle Willem Lanjouw die de Rijnsburgse verdediging opnieuw op het verkeerde been zette. Nadat eerst nog Tim Orlowski reddend kon optreden op een schot van de behendige spits was het in de 87ste minuut welk raak toen invaller Rudmer Wiersma met hem een aanval opzette die door de invaller in de uiterste linkerhoek werd getikt: 3-2.

Scheidrechter ter Brake, die na dubieuze overtredingen de kaarten op zak hield maar uiteindelijk wel twee kaarten wegens commentaar op de leiding uitdeelde (waaronder aan aanvoerder Dennis Groot) trok ruim zes minuten blessuretijd bij. Na een lange bal van Dennis Groot op invaller Martin den Haan werd Jermaine Levant in stelling gebracht om toch nog een derde gelijkmaker uit het vuur te slepen. Maar…. tevergeefs.

De teleurstelling over de nederlaag was groot. De herinneringen aan het vorige KNVB-bekerseizoen (Fortuna Sittard en Fc Utrecht) waren immers zo positief dat nieuwe uitdagingen graag zouden zijn aangegaan. Na een (waarschijnlijk) ongelofelijk lange busterugreis van ruim drie uur is het zaak om de koppies weer op te richten en vooruit te laten kijken na de volgende klus: een goede competitiestart. Met zoveel kwaliteit in de selectie moet dat zeker gaan lukken. Dick Zwarthoed traint, na zijn enkelblessure, vanaf komende maandag weer mee. Alleen Bart Freke is voor minimaal een maand nog uitgeschakeld (botvliesontsteking en overbelasting van zijn spieren).

Be Quick 1887 – Rijnsburgse Boys: 3-2 (1-0)

6: Wouter Bonke: 1-0; 71: Danny van der Vijver: 1-1; 81: Willem Lanjouw: 2-1; 83: Martijn Gootjes: 2-2; 87: Ronald Sloots: 3-2.

Scheidsrechter: ter Brake