Rijnsburg schrijft historie met behalen van de dubbel

Nooit eerder won het 76-jarige Rijnsburgse Boys in de historie de dubbel (kampioen en bekerwinnaar). Na 16 jaar wachten werd verleden week zaterdag de titel in de Hoofdklasse A behaald, zaterdag 20 mei 2006 werd na 19 jaar ook de KNVB-districtsbeker West II weer eens veroverd. Een unieke prestatie van de geelzwarten want het komt niet zo vaak voor dat een kampioen ook de beker pakt, omdat het op twee fronten strijden zwaar is. Voor ‘de Uien’ dus niet, want de ploeg oogt in deze fase nog scherp en fris en verkeert in een overwinningsroes.

Aanvallend
Gesteund door veel Rijnsburgse supporters werd met de bekerwinst ook revanche genomen op DOTO.
In de competitie was DOTO tweemaal met 2-1 te sterk voor de geelzwarten, maar ditmaal liet Rijnsburgse Boys zien wie de sterkste is en toonde de ploeg zich ook de terechte kampioen. Op het hobbelige Maassluis-veld bleek de collectiviteit van het Rijnsburgse team sterker dan de technische vaardigheid van DOTO. De zwakte van DOTO bleek vooral achterin te liggen en in de 13de minuut profiteerde de Boys daar optimaal van. Door een fout in de DOTO-verdediging kwam spits Joost Kuhlmann in balbezit. De sterke Kuhlmann schoof de bal door naar de mee opgekomen Peter Freke die knap raak schoot, 0-1.

(foto: Hans Oudwater)

De wedstrijd met twee aanvallend ingestelde teams werd door de Rijnsburgse voorsprong nog opener. DOTO probeerde de gelijkmaker te forceren, maar een knappe inzet van Benjamin Martha werd door Rijnsburg-doelman Arjan van Heusden nog net uit de korte hoek getikt. Het meeste gevaar had Rijnsburgse Boys te duchten van ex-Noordwijk-speler Jeroen van Wetten, maar meer dan een kopbal naast het doel kwam de DOTO-spits niet. Halverwege de eerste helft had Frank Zinhagel de marge reeds op twee doelpunten kunnen brengen. Na een steekbal van Raymond Kolder ontweek Zinhagel de buitenspelval en kwam oog in oog met de DOTO-doelman. De Rijnsburgse vleugelspits treuzelde te lang en daardoor ging deze goede kans verloren.
Een fout van de anders zo betrouwbare Dennis Groot luidde vlak voor rust de gelijkmaker in. Groot verkeek zich op een dieptebal, waarvan de voorzet over Erwin van der Lugt bij Miguel Lopes Silva belandde. Silva controleerde de bal met de borst en liet Van Heusden kansloos 1-1. Even leek het erop dat Rijnsburg alsnog met een voorsprong de rust in zou gaan, maar een sterke individuele actie van Kuhlmann belandde tegen het lichaam van de doelman van DOTO.

Kansen
Na rust leek DOTO sterker uit de kleedkamers te zijn gekomen, maar drie minuten na rust kwamen de geelzwarten op een 1-2 voorsprong. Een Rijnsburgse uitval kwam bij Peter Freke terecht, de middenvelder koos voor de individuele actie, snelde langs een DOTO-verdediger en schoot de bal prachtig in de linkerbovenhoek. De gunstige uitgangspositie zo vlak na rust had een positief effect op het Rijnsburgse spel. De geelzwarten kwamen niet echt meer in de problemen, omdat het spel van DOTO wel fraai oogde, maar geen gevaarlijke situaties opleverde.  De sterk spelende Van der Lugt werd halverwege de tweede helft vervangen door Justin Stuy. In de 67ste minuut was DOTO echter toch dicht bij de gelijkmaker, maar doelman Van Heusden redde knap en toonde zich een prima en betrouwbare stand-in voor Tim Orlowski.

In de 74ste minuut brak Rijnsburgse Boys op de rand van buitenspel uit en kwam de bal in bezit van Djuric Ascension. De behendige aanvaller behield het overzicht en zag Peter Freke vrij staan. Freke bleef opnieuw koelbloedig en schoot de bal keurig in de verste hoek, 1-3. Twee minuten later had de voor Kuhlmann ingevallen Martijn Gootjes de wedstrijd moeten beslissen, maar ditmaal bleef zijn heldenrol uit en ging de bal naast het DOTO-doel. Ondanks het missen van deze kans leefde in de Rijnsburgse ploeg het idee dat de bekerwinst veilig was, zeker nadat DOTO-verdediger Ivar Eltenberg na zijn tweede gele kaart moest vertrekken. Het nonchalante spel van de Rijnsburgers werd echter in de 84ste minuut afgestraft. Een minuut eerder had Van Heusden al een doelpunt voorkomen, maar nu was hij kansloos op een inzet van DOTO-spits Van Wetten, 2-3.

Matchwinnaar Peter Freke op Handen gedragen (foto: Hans Oudwater)

Unieke prestatie
Met nog zes minuten te gaan was de wedstrijd weer open. Het met tien man spelende DOTO speelde voluit op de aanval om de gelijkmaker te forceren. Hierdoor ontstond er veel ruimte voor Rijnsburgse Boys om vanuit de counter de wedstrijd alsnog te beslissen. In de 87ste minuut faalde Ascension oog in oog met de DOTO-doelman, maar een minuut later beslisde man-of-the-match Peter Freke de wedstrijd definitief. Met zijn vierde (!) doelpunt zorgde de middenvelder voor een unieke prestatie in een bekerfinale, een prestatie die in de Rijnsburgse analen niet snel zal worden geëvenaard. In competitieverband kwam Freke tot één doelpunt, in deze finale stopte de teller bij liefst 4 goals.

In de resterend minuten had Rijnsburgse Boys de score nog kunnen verhogen, maar dat zou misschien te veel van het goede zijn geweest. Na 90 minuten en wat meer floot de scheidsrechter voor het eindsignaal. Aanvoerder Dennis Groot nam de KNVB-districtsbeker in ontvangst en net als een week eerder speelde er zich feestelijke taferelen af op en rond het veld. Deze selectie schreef op zaterdag 20 mei 2006 geschiedenis voor Rijnsburgse Boys. ‘De Uien’ uit Rijnsburg leven echter in het heden en na de dubbel is de honger naar nog meer succes nog niet gestild. Aanstaande donderdag is het jachtseizoen 2005-2006 opnieuw geopend!!!

Teamfoto met beker (foto: Hans Oudwater)

Zaterdag 20 mei 2006 finale KNVB-districtsbeker West II (terrein Excelsior Maassluis)
DOTO – Rijnsburgse Boys: 2-4 (1-1)
13. Peter Freke 0-1, 43. Lopes Silva 1-1, 48. Peter Freke 1-2, 74. Peter Freke 1-3, 84. Van Wetten 2-3, 88. Peter Freke 2-4.