Rijnsburg schiet vijf gaten in muur van Capelle

Na de eerste periode is nu ook de tweede periode afgelopen en de conclusie is dat Rijnsburgse Boys een heel constant en voorspelbaar seizoen draait. Thuiswedstrijden worden gewonnen (alleen de derby tegen Quick Boys eindigde gelijk) en uitwedstrijden leveren een gelijkspel op (alleen tegen Capelle werd een onterechte nederlaag genoteerd). Het zou te veel eer voor Capelle zijn geweest om, naast de afwijking in de uitslagenserie in de Rijnsburgse uitwedstrijden, ook de thuisoverwinningenserie te verstoren……

Rijnsburgse Boys begon, in vergelijking met de laatst gespeelde wedstrijd tegen ASWH, met een op twee plaatsen gewijzigd elftal. Menno van Roosmalen verving de tijdens de training aan zijn enkel geblesseerd geraakte Danny van der Vijver. Frank Zinhagel had de voorkeur gekregen boven Brayton Biekman vanwege zijn behendigheid om de kleine ruimte in de Capelse verdediging maximaal te benutten.

Martijn Gootjes scoort drie keer voor de Uien! (foto Hans Heemskerk)

Omdat beide ploegen in een te laag tempo speelden kregen de toeschouwers in het eerste half uur een matige pot voetbal te zien. Door de vorst was het veld aan de tribune zijde erg hobbelig en dat kwam het veldspel ook niet ten goede. Het eerste serieuze gevaar in de wedstrijd kwam pas na 28 minuten en wel van Capelle. Jay Jay Gulpen gaf een goed geplaatste voorzet op Godwin Falix waarna Tim Orlowski handelend moest ingrijpen. Een minuut later werd een inzet van Henk Roeland tot de eerste corner van Capelle verwerkt. Na dit korte Capelse offensief was het Rijnsburgse Boys dat de wedstrijd met twee goals binnen net zoveel minuten wel heel ruim open brak. Allereerst schampte Martijn Gootjes met zijn hoofd de bal na een knappe voorzet van links van Raymond Kolder. Via de knie van verdediger Marco Albregts rolde de bal achter oud Rijnsburgse Boys doelman Lennert Hegie: 1-0. Twee minuten later werd een prachtig schot van Bart Freke tot corner verwerkt. Broer Peter wist de bal op de zich slim vrij lopende Martijn Gootjes te plaatsen die op zijn karakteristieke wijze liet zien hoe je met het hoofd de bal in het doel moet koppen: 2-0.

De voorsprong betekende dat Capelle meer moest komen en dat Rijnsburgse Boys veel gemakkelijker kon gaan voetballen. In het laatste kwartier van de eerste helft leverde dit echter nog niet veel kansen op. De enige man die dicht bij een treffer kwam was Bart Freke, die deze middag achter de spitsen speelde. Op slag van rust namelijk legde Martijn Gootjes de bal netjes breed op de jongste van de gebroeders Freke die alle ruimte kreeg om uit te halen. Het schot ging echter naast.

De tweede helft begon met de jacht van Capelle op de aansluitingstreffer. Met de lange en altijd gevaarlijke Arne van Gelder in het veld voor Jay Jay Gulpen ging Capelle nadrukkelijk in de aanval. Al binnen twee minuten leverde Gertjan Rothman een gevaarlijk schot af dat Tim Orlowski niet in één keer klem kon krijgen. De Rijnsburgse organisatie stond in het eerste kwartier niet goed waardoor Capelle in een tijdsbestek van tien minuten maar liefst vijf corners kon nemen. Uit één van de corners moest Tim Orlowski gestrekt naar de hoek om de eerste tegentreffer te voorkomen. Rijnsburgse Boys gaf Capelle, na precies een uur wedstrijd, een koekje van eigen deeg met een perfect uitgespeelde counter. Djuric Ascencion zag dat Peter Freke vrij stond waarna de laatste met de bal de nodige meters kon gaan maken richting het doel van Capelle. Heel beheerst lag hij vervolgens aan voor zijn schot dat achter Lennert Hegie verdween: 3-0.

Rijnsburgse Boys speelde de wedstrijd vervolgens op een goede en volwassen wijze uit. Djuric Ascencion probeerde met een fraaie lob Lennert Hegie te verschalken maar kwam toch net tekort. Een snel genomen korte vrijde trap van Raymond Kolder op Martijn Gootjes leek terug te worden gespeeld op Raymond Kolder maar de Rijnsburgse topscoorder draaide om zijn tegenstander en schoot zelf de bal in de korte hoek: 4-0. Met zijn derde goal in deze wedstrijd is Martijn Gootjes nu nog één doelpunt verwijderd van een plaats in de top-10 van topscorerslijst aller tijden van Rijnsburgse Boys (en dat al in zijn derde seizoen!). De wedstrijd was natuurlijk nu helemaal gespeeld en zodoende golfde het veldspel heen en weer. De beste mogelijkheden op een grote voorsprong kregen de goed spelende Frank Zinhagel, die met een bal van Peter Freke werd weggestuurd, en Bart Freke die op de vuisten van de Capelle goalie schoot.

rbbcapelle
De ingevallen Brayton Biekman passeert doelman Hegie (foto Gerard van der Meij)

In de slotfase werd door beide ploegen nog één keer gescoord. Allereerst kreeg de volkomen vrijgelaten Godwin Falix alle tijd en ruimte om aan te leggen voor zijn schot dat achter Tim Orlowski verdween: 4-1. Vijf minuten voor het eindsignaal van de jeugdige scheidsrechter Gerrit-Jan Beltman was het, de om zijn goede traptechniek bekend staande, Niels Hogewonig die collega invaller Brayton Biekman wist te bereiken en van dichtbij 5-1 kon binnen schieten. Het was de eerste competitiegoal van Brayton Biekman van dit seizoen die, heel opmerkelijk, aan DOVO heeft laten weten volgend jaar in Veenendaal te gaan voetballen zonder dat Rijnsburgse Boys door hem daarover is ingelicht…. Wellicht is dat na afloop van de wedstrijd inmiddels wel gebeurd.

Door de (krappe) overwinningen van zowel Quick Boys als FC Lisse zijn er in de top drie van de Hoofdklasse A geen wijzigingen gekomen. Na een week voorjaarsvakantie kunnen de drie streekclubs over twee weken allemaal op vreemde bodem de strijd om de eerste plek een vervolg geven. Voor Rijnsburgse Boys zaak om na een overwinning nu eens niet gelijk te spelen zodat er, met de daaropvolgend geplande twee thuiswedstrijden (Ter Leede en TOGR), een goede serie neer gezet kan worden op weg naar prolongatie van de afdelingstitel. De manier waarop Capelle bestreden werd geeft in ieder geval goede moed!

Rijnsburgse Boys – Capelle: 5-1 (2-0)

30: Martijn Gootjes: 1-0; 32: Martijn Gootjes: 2-0; 60: Peter Freke: 3-0; 63: Martijn Gootjes: 4-0; 84: Godwin Falix: 4-1; 86: Biekman: 5-1.

Scheidsrechter: Beltman