Bram van Egmond

Rijnsburg pijnlijk vernederd door nieuwe koploper

Met ontluisterende cijfers heeft Rijnsburgse Boys van een superieur Spakenburg verloren: 5-1. In een duel, dat een topper had moeten worden, werd koploper Rijnsburgse Boys volledig afgeschminkt. De ploeg was verdedigend enorm kwetsbaar maar de slag werd al verloren op het middenveld. Halverwege de eerste helft ging het helemaal mis. Binnen twaalf minuten wist een uiterst scherp en gedreven Spakenburg naar een 3-0 voorsprong uit te lopen. Een snelle Rijnsburgse tegentreffer gaf voor het rustsignaal nog perspectieven. Maar binnen tien minuten in de tweede helft bleek dit valse hoop te zijn. Met nog twee Spakenburgse treffers werden de Rijnsburgers ongenadig afgestraft. De Rijnsburgse afgang voor 4.500 toeschouwers leek onwerkelijk maar was wel de keiharde realiteit. Voor de derde maal dit seizoen verloor Rijnsburgse Boys na slechts één week de net verworven koppositie aan Spakenburg. Volgens Niek Oosterlee rust er geen zegen op de koppositie. Om er direct aan toe te voegen dat deze dan maar in de laatste competitieronde veroverd zal moeten worden. In de onderlinge strijd hebben de Blauwen, met zes punten tegen nul punten voor de Uien, de Rijnsburgers natuurlijk wel even knock-out geslagen. Maar, er zijn nog zeven ronden te gaan…
De wedstrijd begon veel belovend. In een ongekend hoog tempo werd door beide ploegen de aanval gezocht. Na een minuut kwam vanuit een scrimmage de bal voor de voeten van Danny van de Meiracker. De spits, tot een paar minuten voor wedstrijd onzeker of hij mee kon spelen vanwege een knie blessure, werd echter teveel gehinderd. Weer een minuut later probeerde Ibad Muhamadu Richard van Nieuwkoop te verrassen maar lobte in de handen van de keeper. Bij de eerste corner van Rijnsburgse Boys leek Bennie van Noord in stelling te worden gebracht maar werd naar de grond geduwd. De jubilaris, hij speelde zijn 100ste competitiewedstrijd voor Rijnsburgse Boys, kreeg echter geen passend jubileumcadeau van scheidsrechter Mulder. De tweede corner leverde een schuiver van Jeffrey Winter op die naast ging. Na tien minuten was een inschattingsfout van Robert Verschraagen de oorzaak dat Joost Kuhlmann kon ontsnappen richting het Spakenburgse doel. Vervolgens ging de Spakenburger opnieuw in de fout door Joost Kuhlmann vast te houden en naar de grond te werken. De toegekende penalty werd echter door Kevin Winter op de rechterpaal geschoten. Vervolgens werden Rijnsburgse corners afgewisseld met fraaie Spakenburgse aanvallen. Een wedstrijd waar alles in zat! In een duel tussen Resham Sardar en Ricky van den Bergh kreeg de Rijnsburger zo’n tik op zijn linkerschoen dat deze doormidden brak. Terug in het veld met nieuwe schoenen leek dit direct uitbetaald te gaan worden. Zijn voorzet van rechts bereikte Kevin Winter die de bal op de lat deed belanden. Omdat de aanvoeder daar wel erg opzichtig zijn handen gebruikte werd hij getrakteerd op een gele kaart. Dit gebeurde in de 23e minuut. Het was ook dezelfde minuut waarin de wedstrijd volledig kantelde en een goud blauw randje kreeg.
Een diepe bal van verdediger Marien Willemsen bereikte Sargon Gouriye die de ruimte kreeg en kon doorlopen richting Richard van Nieuwkoop. Zijn uithaal bleek doeltreffend: 1-0. Vijf minuten later was het een sublieme pass door het centrum van Ricky van den Bergh die Ibad Muhamadu vrij voor Richard van Nieuwkoop zette en ongehinderd de 2-0 kon binnen schieten. Spakenburg leek vleugels te krijgen en etaleerde zijn klasse met hogeschoolvoetbal. Een solo van twintig meter van Sargon Gouriye werd niet beloond met een goal; de bal verdween op de paal. Akelig pijnlijk werd duidelijk dat er van een degelijke Rijnsburgse organisatie geen sprake meer was. Op rechts kreeg Spakenburg wel erg veel ruimte. Topklasse onwaardig! De 3-0 hing in de lucht en zou ook snel vallen. Nadat eerst nog Danny van de Meiracker naast had geschoten was het knullig Rijnsburgs balverlies waardoor de gevaarlijke Ricky van de Bergh weer een splijtende pass kon afleveren. Nu was het Sargon Gouriye die werd weggestuurd en kon binnen schieten.
Geholpen door Spakenburg leek het volledig zoek gespeelde Rijnsburgse Boys toch nog iets terug te kunnen doen. Robert Verschraagen verspeelde de bal aan Jeffey Winter die een één-tweetje aanging met Damiano Schet en fraai kon uithalen: 3-1. Na zes wedstrijden ‘droog’ te hebben gestaan natuurlijk een goed gevoel voor de spits om op Spakenburgse bodem zijn eerste goal van 2012 te scoren. Spakenburg leek echter niet van zijn stuk te zijn gebracht en ging opnieuw gedreven en frivool ten aanval. Hoogtepunt was wel het schot van Rudy Jansen dat geblokt werd door Richard van Nieuwkoop, hetzelfde gebeurde vervolgens met de rebound van Ibad Muhamadu waarna tenslotte het lobje van Ricky van den Bergh via Ronald Breinburg naast het doel verdween.
In de tweede helft begon Rijnsbursge Boys waar het in de eerste helft mee was geëindigd: het nemen van hoekschoppen (uiteindelijk zou Rijnsburgse Boys er tien nemen tegen slechts drie voor Spakenburg). De eerste kans was ook voor Rijnsburgse Boys; Danny van der Vijver kopte echter naast. De eerste Spakenburgse aanval was ook niet doeltreffend; de voorzet van Sargon Gouriye ging voorlangs zonder dat een Spakenburgs voet zich uitstrekte. De hoop dat een Rijnsburgse treffer de wedstrijd weer spannend zou maken was van zeer korte duur. Om exact te zijn: na tien minuten was het over en sluiten. Allereerst leverde Bennie van Noord met een te zachte terugspeelbal het leer in bij Ibad Muhamadu. Vrij eenvoudig kon hij doorlopen richting de Rijnsburgse goal en rondde beheerst af: 4-1. Twee minuten later was het Robert Verschraagen die van de achterlijn uit wist te halen maar op Richard van Nieuwkoop stuitte. De rebound was voor invaller Raily Ignacio een koud kunstje: 5-1.
Binnen het uur had Spakenburg duidelijk gemaakt hoe vandaag de verhoudingen waren. Een ploeg dat vol passie op de aanval speelt legt pijnlijk bloot waar Rijnsburgse Boys kwetsbaar is. Het is dat Spakenburg het tempo naar beneden bijstelde en onzuiver werd in de afwerking anders had er een veel grotere eindstand op het scorebord gekomen. De Spakenburgers die beide al twee keer gescoord hadden (Sargon Gouriye en Ibad Muhamadu) kregen een niet te missen kans maar kwamen toch nog Richard van Nieuwkoop tegen. Sargan Gouriye had ook nog de pech dat een overtreding van Danny van der Vijver door scheidsrechter Mulder, die overigens verder correct floot, werd weggewuifd. Rijnsburgse pogingen op een tweede treffer (schoten van Danny van der Vijver, Resham Sadar en Kevin Winter) liepen ook op niets uit. In de slotfase was er nog een opvallend moment toen Richal Leitoe een duel aan ging met Robert Verschraagen. Viel vorig seizoen Richal Leitoe geblesseerd uit, nu was het de Spakenburger die met een blessure (die natuurlijk in het niet valt met de blessure van Richal Leitoe) het veld moest verlaten.
Met gebogen hoofden verlieten de afgeslachte Rijnsburgers het veld van de nieuwbakken koploper. En dat was meer dan terecht. Veertien seizoenen geleden verloor Rijnsburgse Boys voor het laatst met zulke grote cijfers. Op 6 december 1997 was het Katwijk dat op de Middelmors met 1-5 Rijnsburgse Boys vernederde. Een week later kwam de revanche: een 3-0 overwinning op Quick Boys. Barendrecht is dus gewaarschuwd. Hopen we dan maar.
Spakenburg – Rijnsburgse Boys: 5-1 (3-1)
23: Sargon Gouriye: 1-0
28: Ibad Muhamadu: 2-0
34: Sargon Gouriye: 3-0
38: Jeffrey Winter: 3-1
55: Ibad Muhamadu: 4-1
57: Raily Ignacio: 5-1
Scheidsrechter: Mulder
Toeschouwers: 4.500
Gele kaarten Spakenburg: Robert Verschraagen en Raily Ignacio
Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Kevin Winter, Bennie van Noord en Bart Freke
Opstelling Spakenburg: Taberima, Jansen, Verschraagen (86: De Vries), Willemsen, Amerzgiou (46: Ignacio), Gouriye, Van den Bergh, Muhamadu, Hessing, Woudenberg en Van den Meiracker (66: Steur).
Opstelling Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Bruma (74: Leitoe), Breinburg, Van Noord, Bart Freke, Kevin Winter, Van der Vijver, Sardar (76: Kolder), Kuhlmann, Jeffrey Winter en Schet (78: Gootjes).