Rijnsburg pakt met periodetitel de eerste prijs

De reeds eerder aangekondigde actie van het sfeerteam bleek een levende Rijnsburgse mascotte te zijn. Onder de naam Kaay de kraai wist deze met zijn eerste optreden voor de nodige hilariteit te zorgen. Alle aandacht was daarna voor de wedstrijd en dat leek in eerste instantie veel belovend. Rijnsburgse Boys begon de wedstrijd in een hoog tempo en zocht nadrukkelijk het doel op van keeper Martijn Baan. Een kopbal van Martijn Gootjes miste nog de nodige kracht maar de volgende kans werd wel doeltreffend afgerond. Rodney Cairo wist met een formidabele passeerbeweging Danny van Valen uit te spelen en kon doorlopen richting het doel. De voorzet kwam bij Joost Kuhlmann die zag dat Danny van der Vijver er veel beter voorstond die de op hem teruggelegde bal kon inschieten: 1-0.

Danny van der Vijver viert zijn eerste doelpunt (foto Hans Heemskerk)

De gedachte om na vijf minuten alvast het telraam er bij te nemen bleek echter een volstrekt verkeerde inschatting. Heel brutaal ging Heerjansdam op zoek naar de gelijkmaker terwijl Rijnsburgse Boys zich veel te ver liet terugzakken. Binnen vier minuten na de snelle openingsgoal mocht Heerjansdam de eerste twee corners van de wedstrijd nemen. De eerste corner moest Jelle Bouma koppend weggeven na een verkeerde terugspeelbal van Joost Kuhlmann; de tweede was het maximale resultaat na een niet afgefloten, en daardoor ook gevaarlijke, buitenspelsituatie. Gevaar leverde deze mogelijkheden niet op net als de indrukwekkende solo van Mo Bensadik aan de linkerkant van het veld die zich uiteindelijk vast liep. Het slordig en tegen zichzelf spelende Rijnsburgse Boys creëerde weinig kansen. Zoals Ted Verdonkschot achteraf ook moest constateren was de eindpass niet goed. Een solo van Joost Kuhlmann in het strafschopgebied leverde na een krap half uur spelen de eerste Rijnsburgse corner op. Niet veel later leverde de vleugelspits een voorzet af die een klutssituatie opleverde maar ook zo’n situatie werd niet benut om te scoren.

Joost Kuhlmann in actie (foto Hans Heemskerk)

Vijf minuten voor rust kreeg Rijnsburgse Boys de rekening gepresenteerd van het matige spel. Peter Freke leverde via een verkeerde terugspeelbal de bal in bij Indomar Valentijn. De topscoorder van Heerjansdam zag de al dan niet buitenspel staande Mo Bensadik voor zich en na zijn pass wist de behendige vleugelspits het cadeautje eenvoudig af te ronden: 1-1. Het spelbeeld veranderde direct want Heerjansdam trok zich terug terwijl Rijnsburgse Boys nadrukkelijk de aanval zocht. De blessuretijd was net ingegaan of een fraaie diepe pass van Dennis Groot bereikte Joost Kuhlmann. De boomlange spits was deze wedstrijd goed voor de assists want nu was het Martijn Gootjes die van dichtbij uit zijn voorzet wist te scoren: 2-1.

De tweede helft begon met meer beleving dan het bedenkelijke spelpeil waarop het eerste gedeelte van de wedstrijd zich had afgespeeld. Heerjansdam geloofde absoluut dat er op deze druilerige middag wat te halen was en noteerde de eerste twee kansen. Een voorzet van Joren van der Linden kon net niet door Indomar Valentijn koppend worden afgerond anders was de stand weer snel gelijk getrokken. Drie minuten later was het Joren van der Linden die nu zelf de nodige scherpte miste om de gelijkmaker vanuit een klutssituatie te scoren. In de daaropvolgende aanval beleefde heel Rijnsburg een déjà vu moment toen Joost Kuhlmann uit een voorzet van Rodney Cairo koppend leek te gaan scoren. Scoorde hij in de kampioenswedstrijd op 5 mei 2007 in Heerjansdam op identieke wijze nog de 1-1, nu ging de bal net naast.

Mario Been maakt zich zorgen over het weer (foto Hans Heemskerk)

Naar mate de tweede helft vorderde zakte de wedstrijd weer in. Natuurlijk nodigde de, door de regen steeds moeilijker te bespelen, grasmat niet uit om er met mooi combinatievoetbal een aansprekende wedstrijd van te maken. Heerjansdam probeerde voornamelijk uit diverse toegekende vrije trappen de minimale achterstand gelijk te trekken. Hoe daar uit gevaar te stichten kregen de Dammers te zien uit een vrije trap in Rijnsburgs voordeel toen Danny van der Vijver rakelings over schoot. Het laatste kwartier van de wedstrijd werd ingeluid met een Rijnsburgs offensief. Joost Kuhlmann wist vanaf links Martijn Gootjes te bereiken maar in plaats van zelf te schieten tikte hij de bal door aan invaller Richal Leitoe die echter de nodige scherpte miste. Vervolgens zag Martijn Gootjes zijn halve omdraai tot corner verwerkt worden. Tenslotte was de goed ingevallen Richal Leitoe niet beroerd om een bal die over de achterlijn leek te gaan te achterhalen. Zijn inzet werd beloond want de bal die hij vervolgens wist terug te leggen kon (opnieuw) door Danny van der Vijver doeltreffend ingeschoten worden: 3-1.

Vreugde na de 3-1 (foto Hans Heemskerk)

In de sloffase was een wissel in één keer van maar liefst drie Heerjansdammers het meest opvallend. De hekkensluiter uit de Hoofdklasse A gaf zich echter gewonnen en zag de nederlaag niet nog groter oplopen omdat een vlammend schot van Richal Leitoe voorlangs ging.

Na het laatste fluitsignaal van de goed leidende scheidsrechter van der Horn uit het  verre Buitenpost kregen de spelers van Rijnsburgse Boys bloemen voor de behaalde periodetitel. De uitslag van de laatste wedstrijd uit de eerste periode was geheel in stijl met de voorgaande wedstrijden in deze periode: voor de vijfde keer werd met 3-1 gewonnen. Met een indrukwekkend aantal punten (22) uit de eerste 8 wedstrijden lijkt Rijnsburgse Boys voorlopig iedereen achter zich te laten. De hete adem komt voorlopig alleen van Capelle maar daar kan in de aankomende thuiswedstrijd mee worden afgerekend….

Rijnsburgse Boys – Heerjansdam: 3-1 (2-1)
5: Danny van der Vijver: 1-0; 41: Mo Bensadik: 1-1; 45+1: Martijn Gootjes: 2-1; 79: Danny van der Vijver: 3-1

Scheidsrechter: Van de Horn