Rijnsburg pakt eerste periodetitel en de koppositie

Rijnsburgse Boys won niet alleen de eerste periode maar ook in de
tweede periode eindigde de uien op de eerste plaats (foto Hans Oudwater)

Op het goed bespeelbare en gerenoveerde hoofdveld trad Capelle aan in de wetenschap dat het iets had goed te maken na de drie voorgaande thuiswedstrijden die in een nederlaag waren geëindigd. Rijnsburgse Boys had alle moeite om door de muur die Capelle opwierp heen te breken. Doordat Capelle met de achterste twee linies dicht op elkaar speelde ontstond er weinig ruimte. De wedstrijd ging gelijk op wat betreft vrije trappen en corners zonder dat dit grote kansen opleverde. Individuele acties konden wel voor gevaar zorgen. Joost Kuhlmann startte vanaf de middenlijn een solo die uiteindelijk een corner opleverde. Djuric Ascencion liep ook een aantal meter met de bal toen hij zag dat Jim Nederhand te ver uit zijn doel stond. Hij stifte de bal over de keeper heen tegen de onderkant van de lat.

Enige opwinding ontstond toen eerst Peter Freke flink werd getackeld en direct daarop zijn broer Bart. Scheidrechter Cees van Duijn uit Katwijk, die de aanval na de eerste overtreding door had laten gaan, gaf vervolgens terecht de gele kaart aan de twee boosdoeners (Nicky van Katwijk en Patrick Stolk). Misschien door het ongeduld voor het uitblijven van de openingsgoal gaven de Rijnsburgers in de laatste fase van de eerste helft Capelle alle gelegenheid om drie keer gevaarlijk voor Tim Orlowski te verschijnen. Henk Roeland ging neer in het strafschopgebied maar kreeg terecht geen strafschop omdat de bal werd gespeeld; Jan Willem Schep stond vrij bij de tweede paal om vervolgens tegen de binnenkant van de eerste paal te koppen en Rachid Zenzen kreeg alle ruimte om te schieten maar deed dat ruim over de lat.

Vier minuten na zijn invalbeurt wist Brayton Biekman de score te openen (foto Hans Oudwater)

In de tweede helft leek Rijnsburgse Boys maar niet het juiste antwoord te vinden op het spel van Capelle. In een half uur tijd waren er alleen doelpogingen van Danny van der Vijver (na een goede actie van Peter Freke) en een inzet van Djuric Ascencion waarbij de keeper de bal niet goed vast had en deze bijna naast zich het doel in zag stuiteren. De aanvallen van Capelle waren aanzienlijk gevaarlijker. Clubtopscoorder Henk Roeland zag de weg vrij naar Tim Orlowski maar werd correct en uitstekend van de bal gezet door Dennis Groot. Om de Rijnsburgse aanval nieuwe impulsen te geven werd Joost Kuhlmann gewisseld voor Brayton Biekman. Zijn eerste voorzet leverde gelijk gevaar op. Nadat een aantal Rijnsburgse supporters vuurwerk hadden afgestoken sloeg dit ook over in het veld. Vier minuten na zijn invalbeurt wist Brayton Biekman de score te openen. Een vrije trap van Raymond Kolder werd doorgekopt door Martijn Gootjes en kwam voor de voeten van de ex-Excelsior speler die verwoestend uithaalde: 0-1.

Na de goal ging de wedstrijd helemaal open. Van beide kanten werd er met enorm veel vechtlust gestreden. De in grote getale meegereisde Rijnsburgse Boys supporters beleefden een zenuwslopende slotfase. Henk Roeland bleek weer een plaag voor de Rijnsburgse defensie maar Tim Orlowski wist met zijn lichaam de bal uit het doel te houden. Brayton Biekman profiteerde van de ruimte die Capelle nu bood en liep vanaf de eigen helft naar de goal van Capelle. Hij ging echter voor eigen eer en speelde de bal niet breed naar de vrijstaande spitsen. Frank Zinhagel, ingevallen voor de goed spelende Djuric Ascencion, kreeg ook een mooie kans maar zag zijn schot gekeerd. In de blessuretijd kreeg Capelle nog een aantal corners te nemen maar de Rijnsburgse verdedinging wist onder leiding van de zeer goed keepende Tim Orlowski de vijfde achtereenvolgende overwinning na de winterstop over de streep te halen. Na zeven minuten blessuretijd floot de scheidsrechter af en kon het periodekampioenschap en de koppositie gevierd worden.

De tweede overwinning op Capelle dit seizoen is een unicum. Nog nooit wist Rijnsburgse Boys in de ontmoetingen op het hoogste niveau met deze club zes punten te verdienen. Ook de periode na de winterstop verloopt erg goed. We moeten helemaal terug naar het kampioensjaar 1983-1984 waarin ook met vijf overwinningen op rij de tweede seizoenshelft werd gestart. Overigens zouden dat er toen 12 worden…

Capelle – Rijnsburgse Boys: 0-1 (0-0)
75. Biekman 0-1
Opstelling Capelle: Nederhand, Hol, van Duivenbode, Molendijk, van Katwijk, Roos, Stolk (78 van Gelder), Zenzen, Schep, Doeland, Roeland
Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski; Groot, Bart Freke, Van der Lugt, Simons; Peter Freke, Van der Vijver, Kolder; Kuhlmann (71 Biekman), Gootjes (90+2 Blakborn), Ascension (88 Zinhagel).