outhands

Rijnsburg overklast Vitesse Delft

Het elftal van Rijnsburgse Boys was op twee plaatsen gewijzigd ten opzichte van de met 4-0 gewonnen wedstrijd tegen Ter Leede. Peter Freke nam na drie wedstrijden schorsing zijn plaats op het middenveld weer in en door de schorsing van Danny van der Vijver mocht de vorige week gepasseerde Joost Kuhlmann in de voorhoede zijn opwachting maken en zakte Djuric Ascension wat terug. Al na vijf minuten deelde Rijnsburgse Boys de eerste tik uit aan het in degradatienood verkerende Vitesse Delft. Op een perfecte grasmat gaf Ascension van rechts een voorzet, die via Martijn Gootjes bij Kuhlmann kwam. De spits aarzelde niet en schoot raak. Na de openingsgoal kwam Vitesse Delft enkele keren gevaarlijk opzetten. Daniël Da Cruz schoot in de handen van Tim Orlowski en Rudy Smit kopte in kansrijke positie net naast, nadat Tim Orlowski zijn doel had verlaten om de opstomende Leon Braat te stuiten.

Met zijn rug naar het doel wist Martijn Gootjes met een
hakje het net alsnog te vinden (foto Hans Oudwater)

Het waren echter de Rijnsburgers die het volgende doelpunt konden vieren. Na een mooie actie van Kuhlmann op rechts werd zijn voorzet verlengd door verdediger Salin Seeidu Larry voordat Gootjes kon koppen. Brayton Biekman bracht de bal van links weer voor het doel, waar de nog balende Gootjes de bal kreeg. Met zijn rug naar het doel wist hij met een hakje het net alsnog te vinden: 0-2. Drie minuten later was het alweer raak. Bart Freke stoomde over de rechterkant van het veld op om vervolgens een lange bal naar links te geven. Biekman liet zijn tegenstander zijn hielen zien en schoot uit de stuit schitterend in de kruising. De veilige marge van drie doelpunten werd een minuut later alweer tenietgedaan. Vitesse Delft-Verdediger Robin Faber kon voorin ongestoord van links naar rechts trekken en vanaf twintig meter doeltreffend uithalen.

Brayton Biekman pegelt de 3-0 bij doelman Bergen-Henegouwen
in de touwen (foto Hans Oudwater)

De volgende domper was het uitvallen van Martijn Gootjes na een halfuur. Door een zenuw die niet meer op z’n plaats zat, was verder spelen onmogelijk. Inmiddels lijkt de schade mee te vallen voor de topscorer van de Hoofdklasse A. Tim van Breukelen kwam voor Gootjes in het veld, waardoor Kuhlmann centraal voorin ging spelen, Ascension rechtsbuiten en Peter Freke als centrale middenvelder. In het laatste kwartier van de eerste helft beet Vitesse Delft eindelijk wat feller van zich af. Het won meer duels, maar creëerde nauwelijks kansen. Leon Braat mocht overigens blij zijn dat het natrappen bij Raymond Kolder door scheidsrechter Harskamp slechts met een gele kaart werd bestraft.

De geelzwarten kwamen in de tweede helft weer goed voor de dag. Da Cruz schoot nog naast namens Vitesse Delft, maar een kwartier na rust werd het verzet van de thuisploeg definitief gebroken. Dennis Groot, die zijn honderdste competitiewedstrijd voor Rijnsburgse Boys speelde, gaf een lange bal van achteruit. Kuhlmann schudde Robin de Boer af, omspeelde de doelman en scoorde zijn tweede doelpunt van de middag. Doordat er 1 op 1 werd gespeeld, was er volop ruimte voor de Boys om te voetballen en de score te verhogen. Bryan Simons kreeg dicht voor het doel de kans van zijn leven, maar de voorzet van Ascension was niet aan hem besteed. Na 72 minuten werd het toch 1-5. Een vrije trap van Peter Freke werd knap uit de hoek gedoken door Bergen-Henegouwen, maar omdat de muur niet op de goede plek stond, moet de vrije trap worden overgenomen. Ascension ontfermde zich over de bal en schoot fraai raak.

Martijn Gootjes moet geblesseerd het veld verlaten (foto Hans Oudwater)

Met de ruime voorsprong kon trainer Ted Verdonkschot het zich veroorloven om enkele belangrijke spelers rust te gunnen. Bart Freke en Erwin van der Lugt verlieten het veld voor Bartjan Onderwaater en Nick Schnater. Drie minuten na zijn invalbeurt zette Schnater zich achter een vrije trap, die hij onberispelijk in de verre hoek schoot: 1-6. De goal werd Schnater, die sportief een moeilijk jaar beleeft en volgend seizoen bij Voorschoten ’97 speelt, meer dan gegund, getuige de wijze waarop het gevierd werd. Daarna ging Kuhlmann alleen op doel af, maar bracht Bergen-Henegouwen redding. Tien minuten voor tijd deed invaller Maarten Boek nog iets terug door met een mooie lob over Orlowski de 2-6 te scoren. Wouter van der Kolk schoot vervolgens via de vingers van Orlowski op de buitenkant van de paal en een schot van Braat ging rakelings over.

Verreweg de beste kans van de wedstrijd – een grotere kans kun je niet krijgen – was vlak voor tijd voor Biekman, na een voorzet van links van Ascension. Biekman dacht waarschijnlijk, net als alle toeschouwers, dat de bal niet te missen was, maar presteerde het om de bal van één à twee meter toch over het doel te krijgen. Ook Kuhlmann had nog een doelpunt kunnen maken, maar na drie tegenstanders te passeren ging ook deze poging verloren. Met een klinkende 2-6 op het scorebord blies scheidsrechter Harskamp af. Omdat FC Lisse won bij Ter Leede, blijft het verschil op de ranglijst vier punten. In het geval dat Rijnsburgse Boys volgende week de thuiswedstrijd tegen Excelsior Maassluis wint en FC Lisse de thuiswedstrijd tegen Kozakken Boys verliest, is Rijnsburgse Boys kampioen. En als FC Lisse alles wint, hebben de Boys de opdracht om in elk geval twee van de drie resterende duels te winnen. Zover is het natuurlijk nog niet, maar de afgelopen twee wedstrijden geven de Rijnsburgse burgers moed.

Vitesse Delft – Rijnsburgse Boys: 2-6 (1-3)
5. Kuhlmann 0-1, 19. Gootjes 0-2, 22. Biekman 0-3, 23. Faber 1-3, 59. Kuhlmann 1-4, 72. Ascension 1-5, 76. Schnater 1-6, 80. Boek 2-6

Gele kaarten: Braat, Brian Smit, Rudy Smit (allen Vitesse Delft)

Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski; Groot, Bart Freke (73. Nick Schnater), Van der Lugt (77. Onderwaater), Simons; Peter Freke, Ascension, Kolder; Kuhlmann, Gootjes (31. Van Breukelen), Biekman.

Opstelling Vitesse Delft: Bergen-Henegouwen; Carta, Van der Kolk, Faber, De Boer; Seeidu Larry (36. Boek), Bryan Smit (87. Schipper), Braat, Righarts; Rudy Smit, Da Cruz (70. Bregman).