Rijnsburg ook voor aartsrivaal onoverwinnelijk

Gezien de gigantische krachtsinspanning van Rijnsburgse Boys in het bekertreffen met NEC èn de offensieve namen in de opstelling van Quick Boys werd vanaf de aftrap een Katwijkse stormloop verwacht. De gedachte dat Rijnsburgse Boys er na de doordeweekse wedstrijd wel door zou zitten was echter een volstrekte misrekening. Het was juist Rijnsburgse Boys dat direct het initiatief naar zich toe trok. Na een eerste Rijnsburgse doelpoging (schot van Jelle Bouma) was het opnieuw een snelle openingstreffer waarmee Rijnsburgse Boys op voorsprong kwam. Een verdedigingsfout van Rivallino Sleur, die volgens trainer Jasper de Muijnck Joost Kuhlmann liet lopen, was de inleiding. De boomlange spits behield het overzicht na een pass van Martijn Gootjes en legde de bal breed op Richal Leitoe die van dichtbij kon uithalen: 0-1. De herinneringen gingen terug naar het vorige seizoen waarin Rijnsburgse Boys ook in een vroeg stadium (toen in de derde minuut, nu in de zesde minuut) de eerste tik aan Quick Boys uitdeelde.

Raymond Kolder zit er bovenop (foto Hans Heemskerk)

Enige commotie ontstond na niet consequent fluiten van scheidsrechter van Ewijk. Na eerst een grove tackle van Hendrik van Beelen op Jelle Bouma onbestraft te laten, werd vervolgens Menno van Roosmalen wel terug gefloten voor zijn actie ten op zichte van Jaap van der Plas. In zijn reactie op dit optreden van de scheidsrechter kreeg Richal Leitoe de eerste gele kaart van de wedstrijd. Uit de toegekende vrije trap kwam het eerste gevaar van Quick Boys maar Benjamin Martha, toch gewoon in de basis omdat hij slechts één wedstrijd geschorst was, schoot hoog over. Meer gevaar kwam er vanuit de vrije trap die niet veel later aan Rijnsburgse Boys werd gegeven. Na zijn doeltreffende vrije trap in de uitwedstrijd tegen Scheveningen, probeerde Peter Freke ook nu de keeper te verassen met een directe trap op het doel. Peter Kromhout was echter alert en stopte de bal met zijn vuisten. Halverwege de eerste helft wist de Katwijkse doelman op een zelfde wijze de bal te keren, nu na een schot van de hardwerkende Joost Kuhlmann.

Bennie van Noord in actie (foto Hans Heemskerk)

Hoe meer de wedstrijd vorderde des te duidelijker werd dat Quick Boys niet in de wedstrijd zat. Met weinig tot geen agressie werden duels verloren en was de tweede bal voor Rijnsburgse Boys. Benjamin Martha probeerde met Rivallino Sleur een één-tweetje aan te gaan maar kwam net te kort om voor gevaar te zorgen. Wat felheid betreft konden de Katwijkers een voorbeeld nemen aan bijvoorbeeld Peter Freke die puur op wilskracht op het middenveld de bal veroverde, richting het doel kon lopen en maar net over schoot. Ook een andere rasechte Rijnsburger, Danny van der Vijver, liet zien bij de les te zijn en stuurde, na een schitterende actie, Richal Leitoe weg. De maker van het eerste doelpunt, die vanwege zijn meer diepgang in zijn spel de voorkeur had gekregen boven Rodney Cairo, liep zich echter vast in de Quick Boys defensie. Vijf minuten voor de rust had Joost Kuhlmann zijn ploeg op een verdiende ruimere voorsprong kunnen zetten, maar zijn uithaal, na een solo in de zestien, werd opnieuw gekeerd door Peter Kromhout.

In de tweede helft leek Quick Boys snel orde op zaken te willen stellen maar een schot van Eef Schoneveld ging naast en een halve omdraai van Hendrik van Beelen werd gestopt. Na een kwartier spelen vormde een communicatiefout tussen Tim Orlowski en Jelle Bouma de aanleiding voor de grootste kans voor Quick Boys op de gelijkmaker. Benjamin Martha was echter verrast door de mogelijkheid die hem werd geboden om te scoren. Zijn te zachte inzet kon zodoende net voor de doellijn worden weggeschoten door Menno van Roosmalen, die op een perfecte wijze op de positie van de geblesseerde Bart Freke speelde. Rijnsburgse Boys bleef met een uiterst slimme en zakelijke wijze van spelen op de been. De Katwijkers werden gedwongen om de lange bal te hanteren en veel gevaar leverde dat niet op. Kwam de bal eenmaal voor, zoals bij een voorzet van Benjamin Martha, dan ontbrak de juiste scherpte bij in dit geval Hendrik van Beelen, die net tekort kwam om uit te halen.

Richal Leitoe is met zijn snelheid bijna niet bij te houden (foto Hans Heemskerk)

Het eerste Rijnsburgse gevaar in de tweede helft liet lang op zich wachten.
Rijnsburgse Boys leek een periode te kennen waarin wellicht vermoeidheid en een mindere concentratie na de bekerwedstrijd tegen NEC leek mee te spelen. De eerste actie van Djuric Ascencion, ingevallen voor Richal Leitoe, leverde een vrije trap op. Hieruit wist Joost Kuhlmann Danny van der Vijver te bereiken maar zijn schot spatte uiteen op de vuisten van Peter Kromhout en ook in de rebound kon Joost Kuhlmann niet scoren. Niet veel later was het Raymond Kolder die, na eerder een aantal interessante duels met Hendrik van Beelen had uitgevochten, met een sublieme pass Joost Kuhlmann wegstuurde. Na meters met de bal te hebben gelopen speelde de Rijnsburgse spits in de zestien de bal net te ver voor zich uit zodat Peter Kromhout het leer voor zijn voeten kon wegtikken. Terwijl toch juist Quick Boys voor het nodige gevaar zou moeten zorgen was het opnieuw een Rijnsburgse aanval waaruit de tweede goal van de wedstrijd had moeten vallen. Helaas durfde de gehele Rijnsburgse voorhoede niet de beslissende trap tegen de bal te zetten. Ook een voorzet van Joost Kuhlmann, vlak voor tijd, bereikte geen gewillig Rijnsburgs been.

Het verwachtte eindoffensief van Quick Boys bleef uit. In de blessuretijd ging er nog wel een schot over maar het was er ook absoluut de wedstrijd niet naar om met een gelijkspel af te sluiten. Na zes minuten blessuretijd barstte er op Nieuw Zuid een Rijnsburgs feest los. De uitzinnige spelers van Rijnsburgse Boys hosten en bedankten vervolgens de supporters. In de Rijnsburgse kleedkamer ging het feest door en leek het enthousiaste gezang uit een paar honderd kelen te komen terwijl er toch maar echt één elftal met wat begeleiding in zat!

Het feest kan losbarsten (foto Hans Heemskerk)

De 0-1 uitslag betekende de derde achtereenvolgende overwinning van Rijnsburgse Boys bij Quick Boys. Na de 0-2 van vorig seizoen en de 0-1 van drie jaar geleden (twee jaar geleden speelde Quick Boys in de Hoofdklasse B) betekent het dus ook dat Tim Orlowski al 270 minuten op Nieuw Zuid zijn doel heeft schoon gehouden. En dat is nog nooit een Rijnsburgse keeper (en wellicht elke keeper van welke club dan ook) gelukt. Dus: ook maar een aparte historische foto van hem in de Rijnsburgse bestuurskamer naast de reeds eerder genoemde foto van de gehele selectie van Ted Verdonkschot. Voor hem natuurlijk wel de taak om zijn spelers voldoende scherp te doen laten blijven met de gigantische puntenvoorsprong op de concurrentie op zak.

Aanvoerder Dennis Groot schreeuwt het uit. Weer drie punten binnnen! (foto Hans Heemskerk)

Quick Boys – Rijnsburgse Boys: 0-1 (0-1)
6: Richal Leitoe: 0-1