outhands

Rijnsburg ook in districtsbeker verder

Adel verplicht. Als winnaar van de KNVB-districtsbeker in 2008 heeft Rijnsburgse Boys de plicht en de sportieve ambitie om ook in de nieuwe editie, die eindigt in 2009, volledig mee te doen. In de wetenschap dat het niet ongebruikelijk is dat bekerhouders nog wel eens vroegtijdig sneuvelen, reisde Rijnsburgse Boys naar Gouda af. Eén punt overhouden aan de wedstrijd tegen SV Gouda was voldoende om de volgende ronde te bereiken. Het werd een 0-5 overwinning waar niets op af te dingen viel.

De club uit Gouda heeft de laatste jaren flink aan de weg getimmerd. Vier promoties in vijf jaar tijd – een fraaie prestatie waarbij de bekerwedstrijd tegen Rijnsburgse Boys de slagroom op de taart vormt. Een soort David tegen Goliath waarbij de eersteklasser vooraf op haar website de hoop uitspreekt dat deze keer de koe de haas vangt. Een kwartier lang weet Gouda daadwerkelijk met Rijnsburg in de wedstrijd mee te spelen. Dan is het Joost Kuhlmann die foutief uitverdedigen van de rood-witten afstraft. Zijn voorzet vanaf de rechterpunt van het strafschopgebied bereikt Djuric Ascencion die het buitenkansje simpel intikt: 1-0. En Kuhlmann heeft er zin in. Twee minuten later is het een uitgekiende lob van hem die het doel net niet bereikt. Aan de andere kant van het veld brengt een fout “tikkie terug” Martijn Zwaan even flink in de problemen. Gezien de stand op dat moment valt er op de tribune onder de meegereisde Rijnsburg-supporters even een schrikreactie waar te nemen.

De daarop volgende acties speelden zich weer voor het doel van Kevin Harrand af. Het schot is van Djuric Ascencion, de vingertoppen van de Goudse doelman en de volgende corner is een feit. In de 27e minuut is het raak. Op aangeven van Raymond Kolder – terug van weggeweest – is het Bart Freke die op 20 meter van het doel uithaalt. De bal vliegt via de goalie in de linkerbovenhoek en de stand op het scorebord wordt bijgewerkt. Na een half uur spelen wordt het klasse(n)verschil steeds duidelijker. Een kopbal vervolgens van Leitoe had een beter einde verdiend – de bal gaat nu voorlangs. Niet iedere aanval kan doeltreffende afgerond worden. Ook op een training lukt dat niet altijd. Maar soms verloopt een aanval ook in de wedstrijd volgens het boekje. De aanval in de 38e minuut is daar een mooi voorbeeld van. De acteurs zijn dezelfde als bij de 0-1, alleen de rolverdeling is anders. Deze keer is de voorzet van Ascencion die de bal mooi op het hoofd van Kuhlmann deponeert. De kopbal is hard en zuiver, de stand is 0-3.

Toegegeven, de eersteklasser probeert te voetballen en heeft niet de bedoeling alleen maar verdedigend de zaakjes op orde te houden. Weg die bal! De tekst is van trainer Ted Verdonkschot die vlak voor rust éénmaal z’n dug-out verlaat om z’n ongenoegen te uiten. Er is even wat geklungel in de Rijnsburgse verdediging en de bal blijft in de defensie hangen. Uiteraard probeert Gouda daar zijn voordeel mee te doen maar het levert geen succes op. Het is tijd voor een (Goudse) stroopwafel bij de thee.

Na rust is het tijd voor een nieuw supertrio aan Rijnsburgse kant. Bart Freke, Leitoe en Kuhlmann mogen douchen. De geel-zwarten gaan verder met Van Noord, Gootjes en Cairo in het veld. Iedereen is er nauwelijks aan gewend dat er weer gevoetbald wordt of het volgende doelpunt dient zich aan. Foutief uitverdedigen aan Goudse kant met een hele kleine assist van de voet van Rodney Cairo – die Niels Hogewoning in staat stelt het volgende doelpunt aan te tekenen: 0-4. De speaker bij de thuisclub was waarschijnlijk nog op vakantie en het scorebord blijft vervolgens nog lang op 0-3 staan. Dat is dus 3 opschrijven en 1 onthouden, de herinneringen aan de lagere schooltijd drijven weer boven. Maar na zo’n vijf minuten is er toch iemand die de afstandbediening van het scorebord gevonden lijkt te hebben. De juiste stand verschijnt alsnog in beeld.

Nagenoeg iedere aanval van Gouda wordt in dit stadium van de wedstrijd in de kiem gesmoord. Rijnsburg speelt een potje bal in de ploeg houden wat afgrond wordt door Niels Hogewoning die met een fraai lob de score probeert te verhogen. Maar Kevin Harrand laat zich deze keer niet verschalken en heeft een mooie redding in huis. Het laatste wapenfeit van Gouda komt van de voet van Piet van Offeren. Hij dwingt Martijn Zwaan tot een uiterste redding en de spits verdient daarmee niet meer dan een corner. Ondertussen speelt Rijnsburg niet meer de sterren van de hemel. Dat kan ook niet met zoveel bewolking en na zoveel regen. De omstandigheden worden zwaarder en zaterdag a.s. volgt de competitieouverture. Nadat Bennie van Noord de 0-5 heeft binnengewerkt is het mooi geweest. Een paar minuten voor het einde van de officiële speeltijd fluit scheidsrechter Janson voor het laatst. Het is dan nagenoeg volledig donker.

Door deze overwinning is Rijnsburgse Boys poulewinnaar in de eerste ronde van de KNVB-districtsbeker. Doordat er vanavond diverse wedstrijden werden afgelast is het complete deelnemersveld voor de tweede ronde nog niet bekend.

Gouda – Rijnsburgse Boys:  0-5 (0-3) 
15: Djuric Ascencion 0-1; 27: Bart Freke 0-2; 38: Joost Kuhlmann 0-3; 51: Niels Hogewoning 0-4; 87: Bennie van Noord 0-5.

Scheidsrechter: P.J.L. Janson
Toeschouwers: 150

Gele kaart Gouda: –
Gele kaart Rijnsburgse Boys: –

Opstelling Gouda: Harrand, De Jong, Ottevanger, Van Beek, Borsje (73: Schwiebe), Hoogerbrug, Stremme (65: ?), Castaño, Van Offeren, Borg en Van de Wal (84: Berhane)

Opstelling Rijnsburgse Boys: Zwaan, Van Beuningen, Groot, Bart Freke (46: Van Noord), Bouma, Peter Freke, Hogewoning, Kolder, Leitoe (46: Cairo), Kuhlmann (46: Gootjes) en Ascencion