outhands

Rijnsburg onttroont als bekerhouder

Wegens blessures van Tim Orlowski, Bart Freke en Raymond Kolder (die op de tribune zijn dertigste verjaardag vierde) stonden de vier nieuwelingen van dit seizoen in de basis: Jordi Snijders, Tim van Breukelen en Nick Snater. Ook Brayton Biekman mocht, ten koste van Joost Kuhlmann, als basisspeler beginnen. De reden hiervoor was niet zo prettig. Op weg naar Rijnsburg had Tim Orlowski, samen met Joost Kuhlmann die ook in zijn nieuwe auto zat, een auto-ongeluk gekregen. Nadat een automobilist plotseling uit een uitrit kwam moest Tim uitwijken en ramde daarbij een boom. Gevolg: auto total loss en te laat arriveren op het sportpark van Noordwijk. Beide spelers zijn natuurlijk ongelofelijk geschrokken maar namen toch plaats op de reserve bank.

Brayton Biekman startte in de basis (foto Hans Heemskerk)

De eerste helft was van een bedenkelijk niveau. Bij beide clubs was er weinig lijn in het spel te ontdekken. Na een kwartier was het wel Noordwijk dat de leiding nam. Joost Leonard wist heel fraai vanaf de achterlijn de bal voor te trekken. Kevin van der Geest was niet zelfzuchtig maar legde de bal terug op Peter Ederveen die de 1-0 in de touwen wist te schieten. Doordat het spel hierna niet omhoog ging, waren er andere zaken die opvielen: het slechte, hobbelige veld en een warrig (maar consequent) fluitende scheidsrechter Sinke uit Bodegraven.

De eerste corner van de wedstrijd was voor Rijnburgse Boys (acht minuten voor de rust….). Een kopbal van Erwin van der Lugt vlak daarna bracht de bal voor het eerst dicht bij doelman Peter Messemaker. Uit de aansluitende Noordwijk aanval was Joost Leonard dicht bij de 2-0. Na een vrije trap kwam de bal onverwachts toch nog voor zijn voet maar de bal schoot hij te slap in. Nadat Martijn Gootjes een kans in wording om zeep hielp door de bal als hakballetje terug te leggen was de conclusie van de eerste helft dat Noordwijk terecht voor stond en dat Rijnsburgse Boys zich geen enkele kans (!) had weten te creëren.

De tweede helft gaf een ander Rijnsburgse Boys te zien. De openingsminuten waren echter nog wel voor Noordwijk. Een corner in de eerste minuut, een vrije trap in de tweede minuut, en een niet te missen kans voor (weer) Joost Leonard die echter fraai werd afgestopt door Jordi Snijders. Aansluitend mocht Rijnsburgse Boys vlak voor de zestien een vrije trap nemen. Djuric Ascension zag zijn bal nog wel gestopt maar de afvallende bal was voor Erwin van der Lugt die nu liet zien dat hij niet alleen met zijn hoofd maar ook met zijn voet kan scoren: heel fraai wist hij van dichtbij de 1-1 binnen te tikken.

Erwin van der lugt heeft de 1-1 gescoord (foto Hans Heemskerk)

Geleidelijk aan nam Rijnsburgse Boys meer en meer het initiatief. Joost Kuhlmann, aan het eind van de eerste helft ingevallen voor de lelijk in zijn gezicht geblesseerd geraakte Nick Schnater, wist na één van zijn kenmerkende acties uit de draai een schot op het Noordwijk doel af te lossen. Helaas zat Peter Messemaker er goed bij in de linker benedenhoek.  Eindelijk was er ook een goede lopende actie te bewonderen die van Brayton Biekman via Joost Kuhlmann bij Djuric Ascension terecht kwam maar echter naast werd geschoten. Martijn Gootjes wist ook op eigen kracht goed door te breken maar strandde ook op het goede keeperswerk van de Noordwijk goalie.

Geheel tegen het spelbeeld van dat moment nam onverwachts Noordwijk weer de leiding. Een kwartier voor tijd wist de net ingevallen Dwight Krolis zich op de linkerkant van het veld vrij te spelen. Zijn voorzet bereikte Joost Leonard die nu wel wist hoe hij met de bal om moest gaan: 2-1. Even later had hij de kans de wedstrijd definitief te beslissen maar de bal ging voor langs.

Rijnsburgse Boys probeerde de (op grond van de tweede helft zeker verdiende) gelijkmaker te forceren. Joost Kuhlmann kon alleen tegengehouden worden door hem neer te halen. De vrije trap leverde niets op. Binnen twee minuten kreeg Brayton Biekman twee prachtige kopkansen. De eerste keer raakte, na een corner, zijn kopbal bovenkant lat. Vervolgens werd een voorzet op maat van de ingevallen Peter Freke, via een vallende kopduik, door de Noordwijk doelman weggewerkt. Een minuut later wist Joost Kuhlmann, ook koppend (!), voor gevaar te zorgen. Zijn actie werd echter afgefloten.

Ondanks de vijf corners in de tweede helft (terwijl Noordwijk er geen één had gekregen) en ruim vijf minuten blessuretijd, wist Rijnsburgse Boys niet langs zij te komen. Noordwijk was, ondanks de van beide kanten matige pot voetbal, de eerste helft de betere ploeg geweest. Rijnsburgse Boys was in de tweede helft juist sterker dan Noordwijk. Penalty’s had een leuke toegift geweest op deze wedstrijd.

Noordwijk nam dus sportief revanche voor de ongelukkig verloren competitiewedstrijd uit het begin van het seizoen. Rijnsburgse Boys wist ook weer wat verliezen is op de Duinwetering. Binnen vier maanden heeft Rijnsburgse Boys namelijk drie wedstrijden gespeeld op dit veld. Na de fortuinlijke competitieoverwinning op Noordwijk en de bekerstunt tegen Fortuna Sittard waren nu dus geen punten aan Rijnsburgse Boys gegund. De les die Ted Verdonkschot zijn mannen kan leren is dat er veel meer gevochten moet worden om een goed resultaat te kunnen behalen. Hopelijk zal komende week tijdens de normale trainingen, na het geslaagde trainingskamp in Portugal, de neuzen weer in de juiste richting worden gezet om de inhaalthuiswedstrijd tegen Vitesse Delft met winst te kunnen afsluiten. Na de bekernederlaag is een dubbel dit jaar alleen haalbaar op een andere manier: Afdelingskampioen en Zaterdagkampioen… Succes Uien!!

Noordwijk – Rijnsburgse Boys: 2-1 (1-0)
14: Peter Ederveen: 1-0; 49: Erwin van der Lugt: 1-1; 76: Joost Leonard: 2-1

Gele kaart Noordwijk: 88: Statia
Gele kaart Rijnsburgse Boys: 39: Groot

Scheidsrechter: Sinke

Opstelling Noordwijk: Messemaker, Statia, Bos, Scholten, van der Niet (65: Krolis), van Wordragen, van der Geest, Ederveen, Leonard, Meurs, Naciri (83: van der Lijcke)

Opstelling Rijnsburgse Boys: Snijders, Groot, van der Lugt (68: Onderwaater), van Breukelen (77: Peter Freke), Simons, Zandbergen, van der Vijver, Schnater (36:Kuhlmann), Ascencion, Gootjes, Biekman