Rijnsburg neemt afscheid in stijl

Rijnsburgse Boys heeft het prachtige seizoen 2006-2007 afgesloten met een 3-1 overwinning op IJsselmeervogels. Hoewel de kampioenscompetitie zaterdag al was beslist in het voordeel van de Vogels, dat met een B-elftal aantrad, wilde de kampioen van de Hoofdklasse A zich nog één keer van zijn beste kant laten zien. Na een gelijkopgaande eerste helft en een 1-1 ruststand regende het na de pauze kansen voor de Boys, waarvan er twee werden benut.

Rijnsburg-trainer Ted Verdonkschot greep de laatste wedstrijd van het seizoen aan om de spelers die naar een andere club vertrekken op een mooie manier afscheid te laten nemen. Joes Blakborn, Tim van Breukelen, Bryan Simons, Bartjan Onderwaater en Joost Kuhlmann startten zodoende in de basis. De overige twee vertrekkende spelers, Nick Schnater en doelman Jordi Snijders, konden niet spelen vanwege een blessure. Rijnsburgse Boys startte al met al in een niet vaak voorkomende opstelling, temeer door de schorsing van Dennis Groot en de blessures van Bart Freke en Erwin van der Lugt. Joey Zandbergen speelde hierdoor zijn eerste (kampioens)competitiewedstrijd in het eerste elftal en werd bovendien meteen tot man of the match uitgeroepen. IJsselmeervogels kende nog veel meer wijzigingen. Het trad aan met een B-elftal, aangezien alleen Dogan Corneille zaterdag in de kampioenswedstrijd tegen HHC Hardenberg ook van de partij was en dat ook alleen door de schorsing van Kevin Winter. Geen onlogische keuze van trainer Cees Lok overigens, want zaterdag wacht de eerste confrontatie om het algeheel amateurkampioenschap tegen de zondagkampioen.

Het duel begon dinsdag wat tam, maar na een kwartier vielen over en weer enkele kansen te noteren. Simons bereikte na een mooie rush Martijn Gootjes, maar de topscorer van de Hoofdklasse A schoot over. Onderwaater zag even later een kopbal uit de hoek gedoken worden door doelman Mirco Bovo. Aan de andere kant stuitte Erwin Schouten uit de draai op Rijnsburg-doelman Martijn Zwaan en de mee opgekomen rechtsback Tom Gesgarz schoot in kansrijke positie, alhoewel gehinderd door Zandbergen, ruim naast het doel. Na 35 minuten nam Rijnsburgse Boys een voorsprong. Een voorzet van Peter Freke van rechts werd niet goed beoordeeld door de IJsselmeervogels-doelman. Hierdoor werd Gootjes in de gelegenheid gesteld om Brayton Biekman aan te spelen, die doeltreffend uithaalde: 1-0. Onderwaater en Raymond Kolder kregen de mogelijkheid om de voorsprong uit te bouwen, maar hun schoten verdwenen over het doel. Drie minuten voor de pauze kwam IJsselmeervogels langszij. Vanaf links werd de ongedekte Sjoerd van der Waal aangespeeld, die met een strak schot in de verre hoek het handjevol supporters uit Bunschoten-Spakenburg deed applaudiseren. In blessuretijd scoorde Gootjes met het hoofd, maar het doelpunt werd afgekeurd vanwege een overtreding van de spits.

Rijnsburgse Boys verscheen met een op drie plaatsen gewijzigd elftal in het veld voor de tweede helft. Gootjes, Biekman en Freke waren vervangen door Djuric Ascension, Frank Zinhagel en Danny van der Vijver, die alle drie een sterke invalbeurt kenden. De thuisploeg ging nadrukkelijker dan in het eerste bedrijf op jacht naar de winst, wat meteen in goede kansen resulteerde. Ascension zette Kuhlmann vrij voor de doelman, maar zijn inzet met buitenkant rechts ging rakelings langs de verkeerde kant van de paal. Een minuut later schoot Ascension van twintig meter een geplaatst schot bovenop de lat. Na 51 minuten kwam de verdiende goal er alsnog. Simons demonstreerde zijn handelsmerk weer eens door op links op te stomen richting het strafschopgebied, waarbinnen hij ditmaal naar beneden getrokken werd door Van der Waal. De toegekende strafschop werd onberispelijk benut door de voortreffelijk spelende Van Breukelen.

Nadat Daniël de Haan namens de Vogels uit een corner voorlangs kopte, ging Rijnsburgse Boys verder met het scheppen van kansen. Een aanval via Van Breukelen en Kuhlmann eindigde bij Van der Vijver, die naast mikte. Een kopbal van Zinhagel ging naast en dezelfde speler schoot, na een prachtige actie van Kuhlmann op rechts, op de vuisten van Bovo. Van der Waal zocht het doel namens de bezoekers te hoog, waarna het kansenfestival van de geelzwarten weer een vervolg kreeg. Bovo keerde een schot van Van der Vijver met zijn benen, een inzet van Zinhagel miste het doel op een meter en na een mooi passje van Simons werkte Kolder de bal voorlangs. Na 78 minuten was de 3-1 dan toch een feit. Zinhagel schudde aan de rechterkant van het veld zijn tegenstander van zich af, ging niet voor eigen succes, maar legde af op Van der Vijver die de bal in het lege doel schoof. IJsselmeervogels kreeg nog een goede kans via Van der Waal, maar zijn lob over doelman Zwaan was iets te hoog gemikt. De gasten geloofden het vervolgens wel en gaven, zoals eigenlijk in de hele tweede helft het geval was, veel ruimte weg. Een doelpoging van Ascension werd nog gekeerd door Bovo, die vlak voor tijd geluk had dat de lat redding bracht op een kopbal van Van der Vijver.

Na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Jaspers werd er in de middencirkel afscheid genomen van de hierboven al genoemde spelers, met een woord van dank door voorzitter Cees Driebergen en het applaus van de supporters. Rijnsburgse Boys bedankt hen voor hun inbreng in de jaren dat zij op sportpark Middelmors actief waren. Ook de overige selectiespelers, de technische en medische staf en het bestuur verdienen de complimenten voor het afgelopen jaar. ‘Bedankt voor een mooi voetbalseizoen’, viel er op een spandoek te lezen. En zo is het.

Rijnsburgse Boys – IJsselmeervogels: 3-1 (1-1).
35. Biekman 1-0, 42. Van der Waal 1-1, 51. Van Breukelen (strafschop), 78. Van der Vijver 3-1.

Scheidsrechter: Jaspers. Gele kaart: De Haan (IJsselmeervogels). Toeschouwers: 1000.

Opstelling Rijnsburgse Boys: Zwaan; Blakborn, Van Breukelen, Joey Zandbergen, Simons; Onderwaater, Peter Freke (46. Van der Vijver), Kolder; Kuhlmann, Gootjes (46. Zinhagel), Biekman (46. Ascension).

Opstelling IJsselmeervogels: Bovo; Gesgarz (34 Koelewijn), Joordens (62. Sebastiaan de Graaf), De Haan, Zuidersma; Beukers (46. Scholten), Corneille, De Jong, Kneefel; Schouten, Van der Waal.