Rijnsburg moeizaam naar districtsbekerfinale

In de competitie was SHO de enige tegenstander waarvan Rijnsburgse Boys tweemaal had gewonnen (4-1 en 0-2). De degradant uit de Hoofdklasse A bleek echter in de halve finale van de bekerwedstrijd een taaie tegenstander. Spelend vol passie en overgave wilde de ploeg van trainer Philip den Haan het dramatisch verlopen seizoen nog van wat glans voorzien door de prijs in het districtsbekertoernooi naar Oud-Beijerland te halen. Na vier minuten spelen was de eerste kans van de wedstrijd voor Richard Yeboah die moest toezien hoe Michel van Kasteren de bal, ten koste van een corner, ter nauwernood wegwerkte. Rijnsburgse Boys liet het initiatief toch wat aan SHO over zonder dat dit echt grote kansen opleverde. Wel konden er een tweetal schoten van de bewegelijke en snelle spits Geert Bakker worden genoteerd. De Rijnsburgse voorhoede stelde er ook bar weinig tegenover. Een afstandsschot van Martijn Gootjes na een half uur spelen was het eerste wapenfeit terwijl de eerste uitgespeelde kans met een doelpoging (kopbal Brayton Biekman) pas drie minuten voor de rust plaats vond.

Nog even kunnen we genieten van Erwin van der Lugt. Michel van Kasteren
kijkt vanuit de verte toe (foto Hans Heemskerk)

Onverwachts kwam Rijnsburgse Boys toch nog voor de thee op voorsprong. De blessuretijd was net ingegaan toen Raymond Kolder de bal vanaf links voortrok. Op het gladde veld gleed Brayton Biekman nog net voor keeper Donovan Levestone de bal richting het doel. Tergend langzaam rolde de bal achter de lijn waarbij Jeroen Roelof zich blesseerde in een uiterste inspanning om een goal te voorkomen. Ook Brayton Biekman bleef eerst nog geblesseerd op de grond liggen, maar zijn inzet was het zeker waard geweest: 1-0.

De bedoelingen van SHO waren direct duidelijk in de beginfase van de tweede helft: de jacht op de gelijkmaker was geopend. Serginho van Axel-Dongen kreeg na drie minuten een unieke mogelijkheid maar stuitte op de benen van Michel van Kasteren. Vervolgens werd een goede actie en aansluitende voorzet van Geert Bakker wel beloond toen Martijn Hoek van dichtbij de 1-1 binnentikte. Het Rijnsburgse antwoord hierop was een kopbal van Brayton Biekman in de handen van de SHO-goalie.

De wedstrijd, die niet hoogstaand was maar door de strijd (van met name SHO) best wel aardig was om naar te kijken, kon nu alle kanten op. Kansen werden ook gelijkmatig verdeeld. Een goede voorzet van Brayton Biekman werd jammerlijk gemist door vele Rijnsburgers en een schot van Bart Freke werd gekeerd. Aan de ander kant van het veld was de dreiging van SHO groter. Geert Bakker profiteerde van de ruimte en schoot in het zijnet en een vrije trap van Andrew Dias d‘Ullois werd door geen enkel SHO been aangeraakt zodat er geen gevaar kon uit ontstaan. Nadat eerst nog Brayton Biekman, ondanks alle tijd en ruimte voorlangs had geschoten en aansluitend, na knullig Rijnsburgs uitverdedigen, Steven van Vliet twee minuten na zijn invalbeurt net over had geschoten, kwam SHO een kwartier voor tijd op voorsprong. De sterk spelende Geert Bakker wist van links de bal voor te trekken op aanvoerder Cees Nobel die vervolgens met een lage bal de 1-2 binnen schoot.

Een verassing hing in de lucht; immers SHO was toch inmiddels officieus sinds vier weken een eersteklasser… Rijnsburgse Boys moest nu een achterstand gaan wegwerken en dat zou knap lastig worden. De meeste dreiging kwam uit de acties van de sterk ingevallen Jelle Bouma (had niet volledig kunnen trainen en begon dus op de bank). Een schot van de speler uit Maarssen in Rijnsburgse dienst ging naast, een voorzet kon door diverse medespelers niet doeltreffend worden afgerond en vlak voor tijd ging opnieuw een schot naast het doel. In noodsituaties is Erwin van der Lugt altijd de man die als extra aanvaller voor gevaar moet zorgen. Temeer nu de dreiging aanwezig was dat dit wel eens echt zijn laatste officiële wedstrijd voor Rijnsburgse Boys zou kunnen betekenen en het niet passend is om met een nederlaag te eindigen, kreeg hij in de 90ste minuut een unieke mogelijkheid in handen (lees: voeten). Zijn doelpoging mislukte dusdanig dat er een slechts een corner uitkwam. In de blessuretijd van de wedstrijd kon Jelle Bouma daardoor de eerste (!) Rijnsburgse corner nemen die keihard door Brayton Biekman in het doel werd gekopt: dus toch nog 2-2!

De hoop op een goede afloop was bij het strijdbare SHO even weg. Immers, de ploeg uit Oud-Beijerland had wel tien corners mogen nemen maar wist daar geen enkel gevaar mee te stichten. Net als twee weken geleden in de onderlinge competitiewedstrijd, werd het grote manco van SHO weer openbaar: scoren door de kansen te benutten! Ver in blessuretijd kwam Frank Zinhagel in een scoringspositie zoals hij niet vaak heeft gehad in zijn Rijnsburgse Boys periode. Van dichtbij schoot hij echter ver over, richting Noordwijkerhout….. Na zeven minuten extra tijd was de wedstrijd afgelopen.

Danny van der Vijver (foto Hans Heemskerk)

Net als in de kwartfinale werd er niet verlengd en moesten strafschoppen uitmaken wie door mocht naar de bekerfinale. Nadat de eerste vier spelers van Rijnsburgse Boys hadden gescoord (Erwin van der Lugt, Niels Hogewoning, Yuri van Es en Danny van der Vijver) en de eerste drie strafschoppen van SHO ook doel troffen, was het de vierde man namens SHO, Andrew Dias d’Ullois, die miste. Het was weer Michel van Kasteren die een hoofdrol opeiste door de bal naast het doel te tikken. Jelle Bouma kreeg de taak (en eer) om de penaltyserie in Rijnsburgs voordeel te beslissen en dat deed hij ook koelbloedig. Grote vreugde in het Uien-kamp en een SHO dat afdroop terwijl de ploeg eigenlijk met opgeheven hoofd het veld had mogen en moeten verlaten.

Rijnsburgse Boys heeft hiermee zijn laatste thuiswedstrijd van dit seizoen met winst afgesloten. Immers, de resterende wedstrijd(en) vind(en) buitenshuis plaats, beginnend op zaterdag 24 mei in Noordwijk tegen Quick Boys 2. Dit is natuurlijk erg lastig want het tweede elftal van Quick Boys kan eigenlijk alleen maar winnen (en Rijnsburgse Boys alleen maar verliezen). De winnaar van deze finale speelt op zaterdag 7 juni om de landelijke beker een uitwedstrijd tegen de winnaar van de wedstrijd tussen de bekerwinnaars van Zuid II en Noord. De winnaar van deze wedstrijd speelt op 14 juni de finale tegen de bekerwinnaar uit één van de drie overige districten.

Rijnsburgse Boys – SHO: 2-2 (1-0)  Rijnsburgse Boys w.n.s. 5-3
45+1: Brayton Biekman: 1-0; 50: Martijn Hoek: 1-1; 77: Cees Nobel: 1-2; 90+1: Brayton Biekman: 2-2.