outhands

Rijnsburg met lege handen na fysiek en sfeervol duel

De 3.500 toeschouwers zorgden met confetti shooters, vlaggen, gele UIEEEEHHH-zonnepetten, sjaals, luchthoorns en ballonnen voor een fantastische ambiance. De Rijnsburgse Boys spelers bedankten al op voorhand hun supporters met ballen die in het publiek werden geschoten. Op uitnodiging was dweilorkest de Flierefluiters uit Sassenheim aanwezig om voor de muzikale sfeer te zorgen. Net als in de eerste ontmoeting op sportpark Ter Specke begon ook nu de bollenstreekderby met de wetenschap dat de meest scorende ploeg uit de hoofdklasse A (Rijnsburgse Boys) tegenover de ploeg met de minst gepasseerde verdediging (FC Lisse) stond. De vraag is dan altijd hoe zoiets uitpakt. Bij Rijnsburgse Boys was, in vergelijking met een week eerder, Raymond Kolder voldoende hersteld van zijn hamstringblessure en weer in de basis opgesteld. Opvallend aan de opstelling van FC Lisse was het ontbreken van aanvoeder en centrale verdediger Jelle Korbee (vanwege verdrietige familie-omstandigheden) en de aanwezigheid van Michael van der Heijden (ondanks zijn vierde gele kaart van een week eerder).


Trainers Niek Oosterlee en Tedverdonkschot beschouwen voor
in de live-uitzending op TV West (foto Hans Heemskerk)

De wedstrijd opende met een scrimmage voor het doel van Arjan van Heusden, die weer terug was op voor hem bekend terrein. Daarna leek de wedstrijd maar moeilijk op gang te komen. Er moest veelvuldig gefloten worden voor overtredingen in de vele persoonlijke duels waarna het spel ook weer vaak stil lag wegens blessurebehandelingen. Zo kreeg Bryan Simons een klap in zijn gezicht van Patrick  Duarte, viel op de grond en verloor daarbij zijn contactlenzen. Nadat hij het veld had verlaten om in de kleedkamer zijn lenzen weer in te doen bleek hij bij terugkomst tegen een nieuwe (figuurlijke) klap aan te lopen: na een vrije trap op Patrick Duarte liep de Lissenaar bij Bryan Simons vandaan en wist een voorzet af te geven op Rik Vermeulen. Voordat Erwin van der Lugt de bal kon wegwerken was het de spits van FC Lisse die met zijn schot Tim Orlowski passeerde: 0-1.

Vlak na dit doelpunt moest Bart Freke, na een al eerder ongelukkig duel in de zestien, dan toch met een scheenbeenblessure het veld verlaten en worden vervangen door Bartjan Onderwaater. Binnen vijf minuten liep de nieuwe centrale verdediger tegen een gele kaart op nadat al eerder Danny van der Vijver dit was overkomen. Beide spelers onderstreepten met hun overtredingen de harde acties die nodig waren om een aantrekkelijk spelend FC Lisse enigszins af te stoppen. Scheidsrechter Roeleveld uit Vinkeveen floot overigens eerder dit seizoen al de uitwedstrijd tegen Noordwijk waarin hij Rijnsburgse Boys trakteerde op maar liefst 4 gele kaarten, het record van dit seizoen.

Er was weinig lijn in het spel van Rijnsburgse Boys te ontdekken. Aanvallend had Rijnsburgse Boys weinig in te brengen. Een schot van Danny van der Vijver, een vrije trap van Djuric Ascension en een individuele actie van Joost Kuhlmann waren de hoogtepunten. Bij FC Lisse was de organisatie stukken beter en was er meer dreiging in het spel wat resulteerde in een tweede doelpunt. Ondanks dat Kee Hoei Tan geblesseerd op het veld lag ging het spel door en werd een voorzet totaal verkeerd weggewerkt door Erwin van der Lugt. In plaats van (zoals gebruikelijk) de bal naar voren te schieten belandde de bal in de voeten van Robin Stolp die alle tijd had om uit te halen: 0-2.

Kort hierna kon Martijn Gootjes bijna iets terug doen na een vrije trap van Djuric Ascencion maar Arjan van Heusden zat er goed bij. Raymond Kolder ging in de fout door de bal te zacht terug te spelen op Tim Orlowski maar herstelde zichzelf door de inzet van Robin Stolp van de doellijn weg te werken. Na een hakballetje van Rik Vermeulen kwam Patrick Duarte in de gelegenheid om de score nog verder uit te bouwen maar de Rijnsburgse doelman voorkwam dat. Door de vele blessurehandelingen werd er ook veel blessuretijd bijgetrokken. Na ruim vijf minuten extra tijd gaf Martijn Gootjes de bal af aan Danny van der Vijver die met een knap schot tussen de benen van Arjan van Heusden schoot: 1-2. De aansluitingstreffer had op geen beter moment kunnen vallen!


Danny van der Vijver brengt Rijnsburgse Boys terug in de wedstrijd (foto Hans Heemskerk)

In de tweede helft werd duidelijk dat Rijnsburgse Boys uit een ander vaatje ging tappen. Een vrije trap van Dennis Groot (die met een ingetapte vinger speelde)
werd door Martijn Gootjes doorgekopt op Bartjan Onderwaater die de bal in het Lisser doel schoot. De grensrechter had echter buitenspel geconstateerd. Rijnsburgse Boys ging echter gedreven door op jacht naar de gelijkmaker. Nadat Joost Kuhlmann na een mooie combinatie over had geschoten was het binnen tien minuten wel raak. Een vrije trap van Djuric Ascension werd door Erwin van der Lugt verlengd op Danny van der Vijver. Zijn voorzet werd diagonaal ingekopt door Martijn Gootjes die hiermee zijn 19e goal van het seizoen maakte: 2-2.

Rijnsburgse Boys rook de overwinning en dus een voorschot op de titel. Met name Djuric Ascension speelde zich in de kijker (wellicht meer dan 100.000 tv-kijkers via de rechtstreekse uitzending van TV-West). Zowel aan de linkerkant als aan de rechterkant van het veld speelde hij met de bal èn met de tegenstander, echter zonder echte doelkansen. FC Lisse moest ook op jacht naar een doelpunt om de kampioenskansen levend te kunnen houden. Michael van der Heijden claimde een strafschop nadat hij in het strafschopgebied was gevallen. Na hevige protesten kreeg hij echter een gele kaart dat hem een aantal wedstrijden schorsing gaat opleveren.
Het meeste gevaar bleef van Rijnsburgse Boys komen. Een kopbal van Frank Zinhagel (ingevallen voor de goed spelende Jaap Jan Zandbergen), een weergaloze actie van Joost Kuhlmann die dit afrondde met een voorzet die tot tweemaal toe niet door Martijn Gootjes kon worden verzilverd en een geblokt schot van Raymond Kolder gaven de meelevende supporters alle hoop op een vroegtijdige beslissing in de kampioensstrijd.


Uitzinnig publiek wanneer Martijn Gootjes de 2-2 heeft binnen gekopt (foto Hans Heemskerk)

Ondanks dat FC Lisse in de tweede helft de onderliggende partij was en niet meer het niveau van de eerste helft haalde was het wel de ploeg die aan het langste eind zou gaan trekken. Een voorzet van Michael van der Heijden werd vijf minuten voor het officiële einde van de wedstrijd door invaller Marvin Nieuwlaat op de paal geschoten en in de rebound was Patrick Duarte er als de kippen bij om de bal in het doel te werken: 2-3. In de resterende tijd werd Rijnsburgse Boys nog eenmaal dreigend toen een voorzet Brayton Biekman bereikte (ingevallen van Djuric Ascension). Hij klom echter op de rug van Rob Dekker (die overigens wel hands maakte) en werd zodoende afgefloten.

De ontlading bij de Lissenaren na het laatste fluitsignaal was groot, de ontgoocheling bij de Rijnsburgsers was nog groter. De neutrale toeschouwers hebben in ieder geval genoten van een wedstrijd waar alles in zat. De strijd om het kampioensschap wordt nu vervolgd met vijf finales waarbij de gedachten steeds naar elkaars verrichtingen blijft uit gaan. Na een vrij paasweekend krijgt Rijnsburgse Boys over twee weken de buren uit Sassenheim op bezoek:Ter leede. FC Lisse zal het al niet makkelijker krijgen in hun thuiswedstrijd tegen een andere buurman: Noordwijk. Ondanks het naderen van Rijnsburgse Boys op de ranglijst blijft FC Lisse afhankelijk van een misstap van Rijnsburgse Boys. Maar of de Rijnsburgers (die zo gebrand zijn op een kampioensschap om vervolgens nu wel de zaterdagtitel binnen te halen) het zover laten komen…..    
                                  
  
                       
Rijnsburgse Boys – FC Lisse 2-3 (1-2)

18: Rik Vermeulen: 0-1; 42: Robin Stolp: 0-2; 45+6: Danny van der Vijver: 1-2; 55: Martijn Gootjes: 2-2; 87: Patrick Duarte: 2-3.

Scheidsrechter: Roeleveld

Toeschouwers: 3.500

Gele kaart Rijnsburgse Boys: van der Vijver en Onderwaater
Gele kaart FC Lisse: Dekker, van der Heijden en Duarte

Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Groot, van der Lugt, Bart Freke (27: Onderwaater), Simons, Zandbergen (68: Zinhagel), van der Vijver, Kolder, Kuhlmann, Gootjes en Ascencion (81: Biekman)

Opstelling FC Lisse: van Heusden, Dekker, Hoei Tan (56: Moudou), van Schie, de Goede (65: van der Poel), Zoet, Duarte, van der Laan, Vermeulen, van der Heijden, Stolp (76: Nieuwlaat)