Rijnsburg lijdt onnodig puntenverlies

De vlaggers zijn er klaar voor. Na een lange winterstop gaat
Rijnsburgse Boys weer van start (foto Hans Heemskerk)

Rijnsburgse Boys was, na het geslaagde vijfdaagse trainingskamp in Gran Canaria (met een weergaloze wedstrijd tegen Spakenburg: 3-0) en de ruime oefenwinst op zondageersteklasser Tonegido (2-8), volledig klaar voor de tweede seizoenshelft.
Tegenstander ASWH was zonder verwachtingen afgereisd naar de bollenstreek voor de confrontatie met de ongenaakbare lijstaanvoerder van de Hoofdklasse A. De druk was weggehaald door bij voorbaat Rijnsburgse Boys als aanstaande kampioen uit te roepen. De ploeg had echter wel te kampen met defensieve problemen door het ontbreken van Leon van Dalen, Roël Gorré, Damiën Vereecken en Jeroen Rijsdijk. ASWH startte daardoor met een gelegenheidsverdediging. Het was echter de Rijnsburgse defensie die, na een communicatiefout na één minuut speeltijd, de fout in ging. Een diepe bal van Brian Leons werd daardoor niet tijdig weggewerkt door Jelle Bouma waarna Joeri Petrov met een lob Tim Orlowski wist te verschalken: 0-1.

In plaats van op zoek te gaan naar de (bijna traditionele) snelle voorsprong moest Rijnsburgse Boys dus eerst een ongebruikelijke snelle achterstand neutraliseren.
De eerste mogelijkheid daartoe was voor Danny van der Vijver maar zijn kopbal ging net naast. Twee minuten later was het wel raak. Na een voorzet van Joost Kuhlmann werd opnieuw Danny van der Vijver in stelling gebracht. De Rijnsburger besloot echter heel wijselijk om de bal koppend terug te leggen op Martijn Gootjes die er beter voor stond en kon uithalen: 1-1. Vijf minuten later waren de rollen van doelpuntenmaker en assist omgedraaid. Na een voorzet van Djuric Ascension zag Martijn Gootjes dat de bal bij Danny van der Vijver in betere ’voeten’ was. Voordat er werkelijk gevaar uit kon ontstaan werd hij echter neergehaald maar dat werd niet afgefloten. Vijf minuten later claimde ook Joeri Petrov een strafschop nadat hij naar de grond was gegaan maar ook deze werd (logischerwijs na de situatie in het andere strafschopgebied) niet gegeven.

Jelle Bouma viert zijn doelpunt met de reservebank (foto Hans Heemskerk)

Na een krap half uur spelen wist Joost Kuhlmann, na een voorzet van Djuric Ascencion, de eerste corner van de wedstrijd te versieren. De corner leverde in eerste instantie geen gevaar op maar nadat de afvallende bal voor de voeten van Jelle Bouma kwam ontplofte Middelmors. In zijn uithaal op het doel zat namelijk alle frustratie van het misverstand uit de tweede minuut. Met een magistraal schot tekende de Maarssenaar voor de verdiende Rijnsburgse voorsprong: 2-1.

ASWH, dat zich beperkte tot lange ballen en loeren op fouten van de Rijnsburgers, moest nu wel zijn afwachtende houding los laten. Het leverde de Ambachters al snel hun eerste corner op, maar zonder gevaar. Dat zat echter wel in de vrije trap van Stefan van Dam, vijf minuten voor rust, die door Tim Orlowski tot corner verwerkt moest worden. Stefan van Dam nam opnieuw plaats achter de bal en wist Arjan Human (na 17 maanden blessureleed als gevolg van gescheurde kruisbanden voor het eerst weer in de basis) te bereiken. Het leek knap dat hij tussen de drie Rijnsburgse verdedigers toch bij de bal kon komen maar omdat hij behalve zijn hoofd ook zijn hand gebruikte bij zijn doeltreffende kopbal, had deze afgekeurd moeten worden. De vele protesten richting zowel scheidsrechter van der Werff als zijn grensrechter haalden niets uit: 2-2.

In de tweede helft leek Rijnsburgse Boys snel orde op zaken te willen stellen. Na een perfect uitgevoerd één-tweetje met Joost Kuhlmann zag Peter Freke zijn schot gekeerd worden door de voeten van Jacob van den Belt. In de aansluitende aanval was opnieuw Joost Kuhlmann in positieve zin betrokken. Door zijn overstapje na een voorzet van Martijn Gootjes, kwam de bal bij Danny van der Vijver die geen moment aarzelde en de bal in de linkerhoek schoot: 3-2.
Rijnsburgse Boys leek door te gaan drukken naar een ruimere voorsprong. Joost Kuhlmann zag dat Dennis Groot mee naar voren kwam en gaf de bal fraai mee. De voorzet van de rechtsback kon echter ternauwernood worden weggewerkt voordat Martijn Gootjes gevaar kon stichten. De grootste mogelijkheid bij ASWH kreeg invaller Louis van Kleef. Twee minuten na zijn invalbeurt stapte hij knap uit de dekking en geheel vrijstaand zag hij zijn kopbal gekeerd worden. Ook Martijn Gootjes wist zich op deze wijze vrij te spelen en kon na een steekpass van Jelle Bouma vrij op keeper van den Belt af gaan. Deze gebruikte echter goed zijn lichaam zodat de inzet strandde.

‘Man of the Match’ Danny van der Vijver op weg naar de 3-2 (foto Hans Heemskerk)

Helaas sloop er irritatie in de wedstrijd over niet opgemerkte acties en overtredingen. Een overduidelijke handsbal van Ferry van Lare werd niet gezien waarna Peter Freke zijn irritatie hierover in zijn aansluitende actie legde en dat beloond zag met een gele kaart. Een schop van de keeper van ASWH ten op zichte van de mee naar voren gekomen Bennie van Noord was absoluut rood. Iedereen zag het, behalve het arbitrale trio… Kennelijk nog zo van slag van alle commotie hierna maakte de grensrechter het helemaal te bont. Wisselspeler Alexander de Jong mocht het veld niet in omdat er dan toch ook een medespeler uit moet! Laat de gewisselde Ferry van Lare al lekker op de bank zitten….
De Rijnsburgse voorsprong was natuurlijk minimaal en dan was elke mogelijkheid van ASWH om te scoren gevaarlijk. Na ruim een half uur werd de bal na een corner niet goed weggewerkt door Rijnsburgse Boys. Uit de voorzet die volgde zorgde een halve trap van Danny van der Vijver ervoor dat de bal ongelukkigerwijs op het hoofd van Joshua Brard belandde die Tim Orlowski kansloos liet: 3-3.

Richal Leitoe zorgt voor gevaar maar kan helaas niet tot scoren komen (foto Hans Heemskerk)

Diverse mogelijkheden om opnieuw op voorsprong te komen mislukten. Joost Kuhlmann kwam net een meter te kort, invaller Richal Leitoe kopte net naast en een vlammend schot van Danny van der Vijver werd stijlvol gekeerd door Jacob van der Belt. Dick Zwarthoed, ingevallen voor de aan zijn arm geblesseerd uitgevallen Peter Freke, werd vijf minuten na zijn invalbeurt getrakteerd op een gele kaart. Na een correct duel met Louis van Kleef ging de laatste wel heel theatraal naar de grond. En dàt zag de scheidsrechter weer wel…. Overigens kreeg ook Raymond Kolder een gele kaart; zijn opmerking over de wijze van fluiten viel niet in goede aarde.

In blessuretijd zag Alexander de Jong zijn omhaal naast gaan. Het had niet veel gescheeld of ASWH had ook nog drie punten mee naar huis genomen terwijl het ene punt eigenlijk al te veel was. Ted Verdonkschot verklaarde dat zijn ploeg de wedstrijd slimmer had moeten uitspelen. De drie tegendoelpunten waren allemaal weggeven maar hij wist ook dat je altijd een keer tegen zo’n wedstrijd aan kan lopen.

Rijnsburgse Boys – ASWH: 3-3 (2-2)

2: Joeri Petrov: 0-1, 13: Martijn Gootjes: 1-1, 28: Jelle Bouma: 2-1, 41: Arjan Human: 2-2, 49: Danny van der Vijver: 3-2, 79: Joshua Brard: 3-3

Scheidsrechter: Van der Werff