Rijnsburg lijdt bizar verlies bij SHO

Een uur later kan de wedstrijd dan toch beginnen (foto Hans Oudwater)

Uitwedstrijden tegen SHO staan voor Rijnsburgse Boys op de een of andere manier vaak garant voor spektakel. Ook deze versie zal de aanwezige toeschouwers nog lang heugen. Het begon al met de enorme file op de A29, waardoor de Rijnsburgse supporters vreesden slechts een deel van het duel mee te kunnen maken. Gelukkig voor hen stond ook de scheidsrechter in de file, waardoor de wedstrijd pas een uur later aanving. Rijnsburgse Boys wist dat het een lastige partij tegemoet ging. Nog nooit wisten de Boys, in zeven confrontaties, een uitwedstrijd tegen SHO te winnen. Wellicht belangrijker leek het gegeven dat trainer Richard Middelkoop voor het laatst op de bank van SHO zat. De oefenmeester zou aan het eind van dit seizoen weggaan uit Oud-Beijerland, maar heeft nu van het bestuur toestemming gekregen om de club per 1 januari te verlaten om een andere club te gaan trainen. Het was zaterdag duidelijk dat de spelers Middelkoop een passend afscheidskado wilden geven.

SHO kwam fel uit de startblokken, wat in de eerste minuut al in een enorme kans resulteerde. Glenn den Uyl kopte eerst op de paal en in de rebound trof hij de lat. Eigenlijk uit het niets kwam Rijnsburgse Boys binnen vier minuten op een 0-2 voorsprong. Eerst opende Djuric Ascension op rechts, waar Martijn Gootjes profiteerde van een verdedigingsfout van Fredson Lucas. Gootjes rondde oog in oog met doelman Rogier Schomaker knap af. Even later bereikte Raymond Kolder met een steekbal Joost Kuhlmann, die er net op tijd zijn voet doeltreffend tegenaan kon zetten.

Gootjes rondt oog in oog met doelman Rogier Schomaker knap af (foto Hans Oudwater)

SHO gaf de moed niet op. Een schot van uitblinker Geert Bakker werd geblokt en tegen de inzet van Brian Vink kreeg doelman Tim Orlowski net een handje. Na 28 minuten kwam de 1-2 er toch. Na mistasten van Bart Freke kwam de bal bij Bakker, die de verdediging aftroefde en hard binnenschoot. Een schot van Peter Freke werd kort daarna over de lat getikt, maar in het vervolg van de eerste helft wisten de bezoekers geen enkele kans meer te creëren. Er was weinig lijn in het spel van de Boys te ontdekken. Er werd veel balverlies geleden en bovendien liet het aan felheid ook te wensen over. Alleen Martijn Gootjes, Joost Kuhlmann en Raymond Kolder vielen in positieve zin op gedurende de wedstrijd. De 2-2 die Brian Vink in de blessuretijd van de eerste helft scoorde, was dan ook verdiend te noemen.

In de tweede helft ging SHO verder waar het gebleven was. Een minuut na de rust werd een lange bal van achteruit verlengd door Bryan Simons, waardoor Erwin van der Lugt op het verkeerde been stond en de bal onbedoeld bij Bakker kwam. De spits rondde opnieuw fraai af. Rijnsburgse Boys bleek niet in staat de wedstrijd in handen te nemen. Integendeel, Bakker was dichtbij zijn derde goal, maar miste ditmaal. Toen Orlowski een harde vrije trap van zijn borst liet stuiten, schoot Den Uyl in de rebound wel de 4-2 binnen. Met het inbrengen van Nick Schnater, Brayton Biekman en André van Egmond voor Jaap Jan Zandbergen, Bryan Simons en Peter Freke deed Rijnsburg-trainer Ted Verdonkschot een alles-of-nietspoging. Daarbij werden de Boys geholpen door SHO-spits Den Uyl, die met een onnodige overtreding ter hoogte van de middenlijn zijn tweede gele kaart kreeg voorgehouden van de goed leidende scheidsrechter Cruz Torres.

Met de nieuwe spelers en de overtalsituatie ging Rijnsburgse Boys een kwartier voor tijd op jacht naar de aansluitingstreffer. Een kopbal van Biekman ging net naast, maar de volgende kans was raak. Na een mispeer van een SHO-verdediger pikte Gootjes de bal op, omspeelde de doelman en scoorde. SHO liet zich ver terugzakken en Rijnsburgse Boys reeg plotseling de kansen aaneen. Gootjes stuitte op doelman Schomaker, maar scoorde vier minuten voor tijd alsnog de gelijkmaker na voorbereidend werk van Kolder en Kuhlmann. De spanning op de tribunes steeg naar een hoogtepunt. Kuhlmann kreeg dé kans op de 4-5, maar speelde de bal net te ver voor zich uit om de keeper te verschalken. SHO voelde de wedstrijd helemaal uit handen glippen toen Cees Nobel geblesseerd uitviel, terwijl de trainer zijn drie wissels al had gebruikt.

Grote vreugde bij SHO wanneer er in blessuretijd toch nog winst is (foto Hans Oudwater)

Het doemscenario voor SHO veranderde in de zesde minuut van de blessuretijd echter in een droomscenario. Invaller Benjamin Gundlach hield bij de cornervlag twee verdedigers van Rijnsburgse Boys bezig, die hij plotseling in de luren legde. De voorzet die volgde kwam bij de geheel vrijstaande andere invaller John Powel. Zijn kopbal miste kracht, maar Orlowski slaagde er desondanks niet in de bal te keren: 5-4. Toen de scheidsrechter affloot, ging alles wat SHO was door het lint van vreugde, met name voor de scheidende trainer Middelkoop. Met inzet en opportunistisch spel was de nummer voorlaatst van de competitie erin geslaagd de regerend kampioen te verslaan. Rijnsburgse Boys mag zich afvragen waarom het pas bij een 4-2 stand van zich af beet. Door de nederlaag gaan de Boys met een wrang gevoel de winterstop in. Het is in deze periode zaak de hoofden fris te krijgen, de ruggen te rechten en er bij aanvang van de tweede seizoenshelft weer te staan.

SHO-Rijnsburgse Boys: 5-4 (2-2).

9. Gootjes 0-1, 13. Kuhlmann 0-2, 28. Bakker 1-2, 45+. Vink 2-2, 46. Bakker 3-2, 66. Den Uyl 4-2, 79. Gootjes 4-3, 86. Gootjes, 4-4, 96. Powel 5-4.

Rode kaart: 71. Den Uyl (2x geel)
Gele kaarten SHO: 10. Bakker, 52. Den Uyl
Gele kaart Rijnsburgse Boys: 80. Bart Freke

Opstelling SHO: Schomaker; Roelof (42. Van Vliet), Lucas, Salaz, Karal; De Geus, Nobel, Vink; Hoek (89. Powel), Den Uyl, Bakker (74. Gundlach).

Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski; Groot, Bart Freke, Van der Lugt, Simons (68. Biekman); Jaap Jan Zandbergen (61. Schnater), Peter Freke (74. Van Egmond), Kolder; Kuhlmann, Gootjes, Ascension.