Rijnsburg laat zich niet verrassen

Frank Zinhagel kreeg van voorzitter Cees Driebergen een bloemetje overhandigd voor
de honderdste competitiewedstrijd die hij vorige week speelde (foto Hans Heemskerk)

Het was zaterdag de eerste keer dat Rijnsburgse Boys en Zwaluwen ’30 tegenover elkaar stonden in competitieverband. De Hoornse nieuwkomer laat tot nu toe met verzorgd voetbal een positieve indruk achter in de Hoofdklasse A. Met een 3-4-3 opstelling, met Raymond Kolder voor de verdediging en Frank Zinhagel als aanvallende middenvelder, probeerde Rijnsburg-trainer Ted Verdonkschot de sterke punten van de tegenstander te neutraliseren en de zwaktes bloot te leggen. Kolder moest de opkomende middenvelders opvangen, Zinhagel de wat statische achterhoede uit elkaar spelen. Danny van de Vijver verhuisde naar links en rechts in de ruit op het middenveld verving Dick Zwarthoed Peter Freke op rechts. Brayton Biekman was afwezig omdat zijn vriendin elk moment kon bevallen.

Nadat Zinhagel van voorzitter Cees Driebergen een bloemetje kreeg overhandigd voor de honderdste competitiewedstrijd die hij vorige week speelde, gingen de Boys voortvarend van start. Een schot van Germaine Levant keerde doelman Arjan Heerland met de handen, die even later zag dat Zinhagel in kansrijke positie een kopbal de verkeerde richting meegaf. Na een kwartier stond de 1-0 dan toch op het scorebord. Erwin van der Lugt kopte een corner van Djuric Ascencion feilloos binnen. Vier minuten later lag het tweede doelpunt in het net. Ascencion stuurde Zwarthoed weg, die een voorzet gaf op Martijn Gootjes. In tweede instantie werkte de goalgetter de bal, via een tegenstander, achter de doelman: 2-0.

Martijn Gootjes werkt de bal via een tegenstander achter de doelman (foto Hans Heemskerk)

Deze achterstand was voor Zwaluwen ’30 het sein om nadrukkelijker de aanval te zoeken. Jeroen de Groot schoot via Tim Orlowski in het zijnet en met een strak schot wist ook Ferdy Kaleveld de doelman niet te passeren. Na 24 minuten was de 2-1 alsnog een feit. Peter Neuvel, die samen met Roel de Vries een goed aanvalsduo vormde, bereikte met een vrije trap Ricardo Appelman. Met een knappe kopbal liet de oud-Quick Boys-speler Orlowski kansloos. Tot aan de rust vielen er over en weer kansen te noteren. Namens Zwaluwen ’30 schoot Kaleveld over en kopte invaller Berend van der Weijden raak, maar annuleerde scheidsrechter Zwaard het doelpunt vanwege een duwfout. Namens Rijnsburg poeierde Ascencion een vrije trap naast, mikte Levant eveneens naast en kopte Gootjes net over het doel nadat de Zwaluwen-doelman een voorzet van Ascencion verkeerd inschatte.

Erwin van der Lugt scoorde naar eigen zeggen voor het eerst twee keer in één duel,
waarmee hij meteen tot man van de wedstrijd werd gekroond (foto Hans Heemskerk)

De rust duurde drie kwartier omdat scheidsrechter Zwaard door een blessure niet verder kon. Toen scheidsrechter Meeuwenoord arriveerde stroomde de kantine leeg en ging het spel weer op de wagen. De eerste kansen waren voor de Boys. Tegen een licht van richting veranderde vrije trap van Danny van der Vijver kreeg Heerland net een handje. Even later was hij kansloos op een pegel van opnieuw Van der Vijver, maar via de bovenkant van de lat ging de bal over zijn doel. Het laatste halfuur was minder het aanzien waard. Rijnsburg leed veel onnodig balverlies, maar Zwaluwen ’30 was niet in staat om de wedstrijd naar zijn hand te zetten. Een kwartier voor tijd schoot Marcel Koning de bal nog bijna achter zijn eigen doelman, die alert reageerde. Invaller Rogier Roosje mikte tien minuten voor tijd iets te hoog, wat de laatste kans voor Zwaluwen was om op gelijke hoogte te komen. Erwin van der Lugt maakte na 83 minuten aan alle onzekerheid een einde door een vrije trap van Ascencion binnen te koppen. Het was naar eigen zeggen voor het eerst dat hij in één duel twee keerde scoorde, waarmee hij meteen tot man van de wedstrijd werd gekroond.

Rijnsburgse Boys – Zwaluwen ’30: 3-1 (2-1)
15. Van der Lugt 1-0, 19. Gootjes 2-0, 24. Appelman 2-1, 83. Van der Lugt 3-1

Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Zwarthoed, Van der Vijver, Ascencion
Gele kaart Zwaluwen ’30: Klijnman

Bijzonderheid: Scheidsrechter Zwaard gaf in de rust aan vanwege een blessure niet verder te kunnen. De pauze duurde drie kwartier, waarna scheidsrechter Meeuwenoord het duel verder leidde.

Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski; Groot, Van der Lugt, Bouma; Zwarthoed (72. Peter Freke), Kolder, Van der Vijver, Zinhagel (84. Van Roosmalen); Ascencion, Gootjes, Levant.

Opstelling Zwaluwen ’30: Heerland; Moudou (60. Owusu), Koning, Bakker (17. Van der Weijden), Klijnman; Appelman, De Groot, Kaleveld, Van de Woude; Neuvel (67. Roosje), De Vries.