Rijnsburg laat Scheveningen vissen

Trainers zullen hun ploeg vaak meegeven dat ze goed uit de startblokken moeten komen en vanaf het begin scherp moeten zijn. De vraag is wat zo’n opmerking waard is. Scheveningen heeft nog maar nauwelijks de schoenveters vastgeknoopt of het kijkt al tegen een 0-1 achterstand aan. De eerste de beste overtreding van Wesley van Maren op Joost Kuhlmann levert Van Maren een gele kaart op terwijl Peter Freke aan mag leggen voor een vrije trap. Vanaf zo’n 35 meter vliegt de bal rechtstreeks – over de opspringende Danny van der Vijver heen – het doel in. Of het een record is vermelden de geschiedenisboeken niet. Maar als je binnen de minuut scoort zal je weinig concurrentie hebben. Totdat het tegendeel bewezen is, krijgt Peter Freke dus de eervolle vermelding van snelst scorende voetballer in de geschiedenis van Rijnsburgse Boys: na 59 seconden doeltreffend.

Al binnen 1 minuut kan het eerste doelpunt gevierd worden (foto Hans Heemskerk)

Het eerste gevaar aan Scheveningse kant is van een paar minuten later. Een overtreding van Bennie van Noord leidt tot een vrije trap net buiten het strafschopgebied. Deze smoort in eerste instantie in de muur en verdwijnt in tweede instantie ongevaarlijk langs het doel. Tim Orlowski staat er bij, kijkt er naar en mag de bal ophalen. Rijnsburg probeert het initiatief naar zich toe te halen, Scheveningen vertrouwt in eerste instantie op de lange bal naar voren. In de 9e minuut bouwt Rijnsburg netjes aan een aanval maar wordt bruut onderbroken door een Schevenings been. De daaruit voortvloeiende aanval levert nog weinig gevaar op, een minuut later valt bijna de gelijkmaker. Daniel de Cruz probeert het van afstand maar de bal beland vlak achter de lat op het dak van het doel.

Rijnsburg zit nog niet echt in de wedstrijd, ballen springen te vaak van de voet en worden ingeleverd bij de tegenstander. Scheveningen wil wel, is enthousiast, soms iets te wild maar weet verder geen raad met de kansjes die de ploeg zo nu weet te creëren. En het wordt door haar eigen publiek gesteund. Af en toe niet gehinderd door enige vorm van voetbalkennis wordt er vanaf de tribune behoorlijk commentaar gegeven. Op de scheidsrechter, op de eigen spelers, op de buren. Als het beweegt krijgt het commentaar. Het zijn allemaal Scheveningers onder elkaar want de Rijnsburgers hebben ondertussen het onderspit moeten delven. De knusse tribune op sportpark de Houtrust blijkt veel te klein om alle enthousiastelingen te herbergen.

In de 24e minuut krijgt Rijnsburg een uitgelezen mogelijkheid om de voorsprong te vergroten. Scheidsrechter Van der Laan heeft hands geconstateerd en biedt Peter Freke de mogelijkheid om vanaf 11 meter te scoren. De Rijnsburger schiet onverbiddelijk raak, deze keer voor de verandering in de linkerbenedenhoek: 0-2. Vanaf de aftrap is het Rodney van Engel die probeert de stand vanuit Scheveningse optiek wat draaglijker te maken. Na een mispeer van Jelle Bouwa krijgt hij vanaf rechts de mogelijkheid op te rukken. Maar hij weet alleen een boom te raken en dat is op zich niet zo’n kunststukje op dit bosrijke sportpark.

Peter Freke scoort twee maal (foto Hans Heemskerk)

Een mooi voorbeeld van voetbal-ervaring en routine toont Bart Freke. Terwijl Giorgio Berkleef driftig probeert de verdediging uit te spelen is het per saldo Freke die de bal afneemt en via een bekeken bal Berkleef zelf uit laat schieten. Les 1 in Hoe versier ik een doeltrap – de praktijk. Na een half uur spelen begint Rijnsburg zowaar wat meer greep op de wedstrijd te krijgen. Ingeleid door een miscommunicatie tussen Peter Freke en Cairo – Freke ging mooi diep richting cornervlag maar de boogbal van Cairo sterft onderweg in schoonheid – is er even een korte periode die laat zien waarom deze ploeg de koploper in de Hoofdklasse A is. Met de 0-2 op het scorebord speelt het natuurlijk best prettiger dan wanneer de jacht op de openingstreffer nog in volle gang is. Het bekende Rijnsburgse spel – Op zoek naar de vrije man – wordt heel even op de bebladerde grasmat neergelegd.
Het begin van de tweede helft lijkt aanvankelijk een herhaling van de wedstrijd zoals die drie kwartier eerder begon. Dit keer is het Peter Freke die binnen een halve minuut geblesseerd op de grasmat ligt. En bijna wordt er gelijk gescoord. Binnen drie minuten is het Scheveningen dat middels Stefan Huisman en Rodney van Engel de kans op de 1-2 drie keer laat liggen. Schieten, koppen en vervolgens een bal op de lat schieten. Daar waar een goede keeper meestal een engeltje op de lat heeft zitten, moeten het bij Orlowski minimaal een trio engeltjes geweest zijn. “Het geluk van de koploper” noemde trainer Ted Verdonkschot het na afloop van de wedstrijd. Dat kan natuurlijk ook.

En zoals meestal valt er dan aan de andere kant een doelpunt. Behalve in deze wedstrijd. Martijn Gootjes profiteert eerst bijna van een foutieve terugspeelbal en probeert een minuut later in de kleine ruimte die hem geboden wordt de score uit te breiden. De hardwerkende spits ontbreekt het aan een klein beetje geluk zodat de marge voorlopig nog twee blijft. Ondertussen wordt het spel even stil gelegd. Joost Kuhlmann, net gewisseld,  zit nog in z’n geelzwarte shirt op de bank en dat lijkt bij de arbitrage te veel verwarring op te leveren. Na een omkleedpartij kan er weer gevoetbald worden. Danny van der Vijver en Raymond Kolder blijven maar werken, corrigeren en omschakelen. Het is een kwestie van geduld bewaren, wachten op de momenten waarop de tegenstander net even niet oplet. En dan moet het voetbal je niet onmogelijk worden gemaakt. Zoals Richal Leitoe die 10 minuten na zijn invalbeurt voor het eerst duidelijk in beeld komt. Twee overtredingen tegen, slechts 1 vrije trap verdient hij. Het levert geen direct resultaat op anders dan dat de helft van de tegenstander bezet wordt. Zodat twee minuten later Martijn Gootjes van een paar meter afstand  – zwaar gehinderd, dat wel – op aangeven van Leitoe en Cairo mist. In de 67e minuut wordt dan het geduld beloond. Via diverse schijven wordt de inlopende Rodney Cairo aangespeeld die het strafschopgebied binnentrekt en van zo’n tien meter snoeihard raakpegelt. De marge is drie, de wedstrijd op slot en Cairo verliest z’n topscoorderpositie niet.

Martijn Gootjes in actie (foto Hans Heemskerk)

Weer een echte Rijnsburger zeker, het Scheveninger commentaar is niet van de lucht wanneer Djuric Ascencion zijn opwachting in het veld maakt. Een minuut later komt Domingos Lopes de Brito in het veld bij Scheveningen. Waarschijnlijk ook geen familie van Piet Haring en Kees de Tul of hoe ze allemaal maar mogen heten. Drie minuten na de 0-3 en de daarop volgende personele mutaties is het Youssef El Bahri die Rowan Zechiël diep aanspeelt. In het hart van de Rijnsburgse defensie is dan even onvoldoende personeel om tegenspel te bieden. Tim Orlowski is vervolgens kansloos tegen de speler in het groen die de 1-3 binnenschuift. Scheveningen ruikt dat er wellicht nog meer in zit. Vanaf links komt er weer zo’n scherpe voorzet die door alles en iedereen gemist wordt. Voor hetzelfde geld valt zo’n bal wel binnen en dan kan het best nog wel eens een beetje gaan spoken. Maar het is Martijn Gootjes die aan eventuele onzekerheid een einde brengt. Zelf stuurt hij de ingevallen Zwarthoed naar de rechtercornervlag, loopt ondertussen door naar het strafschopgebied. En is op tijd om de voorzet van Zwarthoed tegen de touwen te knikken: 1-4. De buit is weer binnen. De vangst ook deze keer prima.

Scheveningen – Rijnsburgse Boys:  1-4 (0-2)
1: Peter Freke 0-1; 25: Peter Freke 0-2 (strafschop); 67: Rodney Cairo 0-3; 70: Rowan Zechiël 1-3; 86: Martijn Gootjes 1-4