outhands

Rijnsburg komt goed uit de winterstop

De derby was nog geen minuut oud of André van Egmond had de nog (winter)slapende Katwijkers al op een achterstand kunnen zetten. De Rijnsburger, die vanwege zijn goede indruk voor en tijdens de winterstop weer een basisplaats had gekregen, wist de wijfelende doelman Jim Nederhand bijna de bal te ontfutselen maar alert reageren van de Katwijk verdediging voorkwam een vroege goal. Ruim tien minuten later wist Katwijk opnieuw twee keer te ontsnappen. De eerste Rijnsburgse corner kwam voor de voeten van Bart Freke die verwoestend uithaalde maar vol op de vuisten van de doelman schoot. Kort hierna profiteerde Raymond Kolder van Katwijks balverlies en ging op links de diepte in. Zijn voorzet kwam bij André van Egmond die met een uitgekookte boogbal de bal op de binnenkant van de paal schoot. Was de bal een centimeter meer naar links geplaatst dan zou deze niet terug in het veld maar achter de doellijn zijn gerold.

Rijnsburgse Boys was de beter voetballende ploeg, bleef druk zetten en zag dat Katwijk zich behoorlijk liet inzakken. Bij Katwijk ontbrak de tijdens een training geblesseerd geraakte spits Arie Jonker in de basisopstelling. Diverse buitenspelsituaties met de drie wel opgestelde kleine Katwijkse spitsen werden allemaal terecht afgevlagd en leverden dus ook geen enkel gevaar op. Rijnsburgse Boys kon, ondanks het overwicht, in dit stadium van de wedstrijd niet veel mogelijkheden creëren. André van Egmond wist nog wel te scoren maar deed dit nadat er al was gevlagd voor een overtreding. Kort hierna, en vlak voor de rust, moest hij uitvallen wegens een knieblessure. Zijn invaller Brayton Biekman zorgde, zoals zo vaak tijdens een invalbeurt, direct voor gevaar. Hij wist in de zestien de bal op Martijn Gootjes te plaatsen maar aanvoeder Patrick Leeflang was net iets sneller om voor opruiming te zorgen.

Katwijk leek iets frisser uit de kleedkamer te komen maar de eerste kans in de tweede helft was wel voor Rijnsburgse Boys. Brayton Biekman wist echter vanaf links de bal net niet goed op Martijn Gootjes te plaatsen die zich daar behoorlijk over opwond. Tien minuten later kreeg de Rijnsburgse topscoorder een ideale mogelijkheid om de score te openen. De goed en hard werkende Peter Freke bediende hem met een pass op maat. Allereerst zag Martijn Gootjes dat zijn kopbal werd gekeerd door Jim Nederhand en vervolgens schoot hij de terugkerende bal op de uitgelopen doelman die met zijn reflexen Katwijk voor een terechte achterstand behoedde. Katwijk beantwoordde deze hachelijke situatie met de enige echte kans die er voor hen in zat in deze wedstrijd. Wesley van Wijk kreeg de bal plotseling voor zijn voeten maar moest toezien hoe Tim Orlowski, met een schitterende reflex, zijn doel schoon liet.

Rijnsburgse Boys bleef echter volop doorgaan met het creëren van kansen, waardoor ook de amusementswaarde van de derby op een behoorlijk niveau kwam. Schoten van Djuric Ascencion en Peter Freke werden echter gekeerd en een kopbal van Brayton Biekman, die wel doel trof, werd afgefloten wegens een vermeende duwfout. De openingsgoal, die al geruime tijd in de lucht hing, kwam er uiteindelijk in de 68ste minuut. Nadat eerst nog Jim Nederhand met zijn benen een inzet van Peter Freke wist te keren was het dezelfde Peter Freke die in de rebound de bal op Martijn Gootjes plaatste die de dikverdiende 1-0 op het scorebord schoot.


Martijn Gootjes bedankt Brayton Biekman voor zin assist bij de 2-0 (foto Gerard van der Meij)

Rijnsburgse Boys nam geen gas terug en wilde direct doordrukken. Een schot van Djuric Ascencion spatte uiteen op de lat en in de aansluitende corner wist Brayton Biekman weer eens een halve meter boven de verdedigers te springen èn te koppen waarna Peter Freke kon uithalen. Katwijk moest nu wel uit zijn schulp kruipen en dat leek ook direct beloond te gaan worden. Uit een corner wist de ingevallen Arie Jonker te scoren maar de scheidsrechter had gezien dat hij dat met zijn hand deed waardoor hij de goal afkeurde en de spits een gele kaart gaf. Tien minuten voor het einde besliste Rijnsburgse Boys definitief de wedstrijd. Brayton Biekman, die met zijn aantrekkelijke spelopvatting al veel indruk maakte, plaatste de bal perfect op Martijn Gootjes die heel beheerst de bal onder Jim Nederhand schoot: 2-0. Voor het Katwijk publiek het sein om massaal sportpark De Middelmors te verlaten…. In de slotfase leverde een mooie actie tussen de invallers Menno van Roosmalen en Frank Zinhagel een schot van de spits op dat net naast ging en ook Raymond Kolder zag zijn schot van afstand over gaan.

Opvallend was dat scheidsrechter Ronald van der Waerdt zowel in de eerste als tweede helft totaal geen tijd bij trok. Wat hij wel graag trekt zijn de gele kaarten; in totaal vijf (drie voor Rijnsburgse Boys en twee voor Katwijk). In de twee wedstrijden die hij dit seizoen voor Rijnsburgse Boys floot (de eerste was TOGR-uit en daar kregen de Rijnsburgsers twee kaarten) zijn dat er in nu totaal vijf en dat is meer dan het kwart van het totaal aantal kaarten tot nu toe…..

Rijnsburgse Boys zag het kwaliteitsverschil met Katwijk beloond met een verdiende èn nuttige overwinning want door het verlies van DOTO en Ter Leede staan de Uien inmiddels weer op de derde plaats achter FC Lisse en Quick Boys.

Rijnsburgse Boys – Katwijk: 2-0 (0-0)
68: Martijn Gootjes: 1-0; 81: Martijn Gootjes: 2-0

Scheidsrechter: Van der Waerdt
Toeschouwers: 2.000
Gele Kaart Rijnsburgse Boys: Erwin van der Lugt, Raymond Kolder, Peter Freke
Gele kaart Katwijk: Danilo Pedrini, Arie Jonker

Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Groot, Van der Lugt, Bart Freke, Bouma, Peter Freke (85: Van Roosmalen), Van der Vijver, Kolder, Gootjes, Ascencion (78: Zinhagel), Van Egmond (41: Biekman)

Opstelling Katwijk: Nederhand, Koekebakker, Leeflang, Viedma, Pedrini, Van Ommeren (85: De Vries), Groen, Van Wijk (79:Hajji), Sahadewsing, Akhanramne (69: Jonker), Lammers