Rijnsburg komt

De geelzwarten begonnen met vier spitsen aan het duel tegen ONS Sneek, waardoor Martijn Gootjes aan de aftrap mocht verschijnen. Na zes minuten stond hij aan de basis van de 0-1. Hij stuurde Joost Kuhlmann diep, die zijn tegenstander van zich afschudde en de bal onder doelman Wenekamp in de touwen schoot. Een droomstart voor de Rijnsburgers, die vervolgens zagen hoe ONS Sneek het heft in handen nam. Nadat de thuisploeg tot twee keer toe niet profiteerde van de ruimte die Rijnsburg achterin weggaf, moest doelman Tim Orlowski, die weer geweldig stond te keepen, bij de derde poging capituleren op het schot van Nico de Jong.

Een droomstart voor Rijnsburg wanneer Kuhlman in de 6e minuut scoort (Foto: Hans Oudwater)

Rijnsburgse Boys was niet bij machte om de al uitgeschakelde kampioen van de hoofdklasse C zijn wil op te leggen. Door de aanvallende speelwijze kwamen de bezoekers op het middenveld een mannetje tekort, waardoor de opbouw soms stokte en afvallende ballen vaak voor ONS Sneek waren. De enige kansen voor rust waren nog voor Gootjes, die een voorzet van Erwin van der Lugt naast tikte, en ONS Sneek-spits Haarman, die over schoot. In de laatste minuten voor de pauze deelde scheidsrechter Terwijn nog wel twee gele kaarten uit aan beide ploegen.

Na rust kregen de oranjehemden de beste kansen om op voorsprong te komen. De Jong mikte te hoog en Van Zwol ging voor eigen succes, terwijl Haarman voor het doel vogelvrij wachtte op de bal die niet kwam. Namens Rijnsburg, waar de goed spelende Peter Freke werd vervangen door Jaap Jan Zandbergen, kopten Gootjes en Danny van der Vijver naast en over. Laatstgenoemde verspeelde kort daarna de bal en liet Haarman te makkelijk aanleggen voor de 2-1. De supporters en selectie van IJsselmeervogels op de tribune namen alvast een voorschot op het landskampioenschap en bij de Rijnsburg-aanhang was de nog resterende hoop de grond in geslagen.

André van Egmond blijkt een goude wissel voor Rijnsburg (foto: Hans Oudwater)

Het inbrengen van André van Egmond voor de tegenvallende Gootjes en Justin Stuy voor Bart Freke na 68 minuten zorgde echter voor een enorme opleving aan Rijnsburgse zijde. Vier minuten na zijn invalbeurt frommelde Van Egmond zich langs enkele verdedigers en tekende de gelijkmaker aan. Rijnsburgse Boys ging opportunistischer spelen, met extra aanvallende impulsen van Van der Lugt vanuit het middenveld. De Boys hadden daarbij het geluk dat ONS Sneek geen gebruik maakte van de ruimte en de kansen die het kreeg. Zo keerde Orlowski een schot van Van Zwol en werd de inzet van de goed spelende Van der Heide, na een mooi hakje van Mann, gesmoord door de benen van Dennis Groot.

Rijnsburgse Boys bleef vechten voor zijn kansen, wat tien minuten voor tijd resulteerde in de 2-3. Kuhlmann gaf de bal mee aan Van der Lugt, die bij de tweede paal Van Egmond vond, voor wie het afronden een koud kunstje was. Bijna had de jonge Rijnsburger binnen elf minuten een hattrick achter zijn naam staan, maar een geplaatst schot ging rakelings langs de verkeerde kant van de paal. Schoten van Kuhlmann, Stuy – die een grote kans over werkte – en Ascension misten het doel, terwijl Haarman namens de thuisploeg Orlowski op zijn weg vond en bovendien een doelpunt afgekeurd zag worden vanwege buitenspel. Zes minuten in blessuretijd voerde Kuhlmann met de 2-4 de spanning nog verder op, maar de resterende tijd was te kort om het wonder van Sneek te laten gebeuren.

Joost Kuhlman maakt in de extra tijd de 2-4 (foto: Hans Oudwater)

Zo stond Rijnsburgse Boys ondanks de geweldige inhaalrace met lege handen en vierden enkele tientallen supporters en spelers van IJsselmeervogels een feestje in de middencirkel. De strafschoppenseries, op het eerste oog een formaliteit, hebben de doorslag gegeven in de strijd om het kampioenschap bij de zaterdagamateurs. De gedachten gaan terug naar de thuiswedstrijd tegen ONS Sneek, waar het grote veldoverwicht niet in een winstpartij werd uitgedrukt. Of naar de kansen die in de andere wedstrijden onbenut bleven. Overheersend is echter het gevoel dat de Boys een fantastisch seizoen achter de rug hebben en tot het laatste moment geknokt hebben voor wat ze waard zijn.

ONS Sneek – Rijnsburgse Boys 2-4 (1-1)
6. Kuhlmann 0-1, 22. De Jong 1-1, 63. Haarman 2-1, 73. Van Egmond 2-2, 79. Van Egmond 2-3, 90+6. Kuhlmann 2-4

Scheidsrechter: Terwijn. Toeschouwers: 1200. Gele kaarten ONS Sneek: 42. Van der Heide, 44. Pruiksma. Gele kaarten Rijnsburgse Boys: 42. Peter Freke, 45. Groot, 67. Gootjes, 90+5. Van Egmond.

Opstelling ONS Sneek: Wemekamp, Van Barneveld, Pruiksma, De Wagt (69. Roelofsen), Westerhof, Jellema, De Jong, Haarman, Mann, Van der Heide, Van Zwol.

Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Groot, Van der Lugt, Bart Freke (68. Stuy), Simons, Peter Freke (57. Zandbergen), Van der Vijver, Kuhlmann, Zinhagel, Gootjes (68. Van Egmond), Ascension.