Rijnsburg in blessuretijd onderuit

Rijnsburgse Boys was op zes plaatsen gewijzigd ten opzichte van de kampioenswedstrijd van vorige week tegen Heerjansdam. Dennis Groot en Djuric Ascension waren geschorst en Danny van der Vijver, Bart Freke, Bryan Simons en Tim Orlowski verschenen ook niet aan de aftrap. Doelman Martijn Zwaan maakte zijn debuut in het eerste elftal. Dat hij dat heel verdienstelijk deed, bleek wel uit het feit dat hij na afloop tot man of the match werd gekroond. Ook voor Jaap-Jan Zandbergen, Tim van Breukelen, Joes Blakborn, Bartjan Onderwaater en Brayton Biekman was er een basisplaats weggelegd.

De eerste kans was voor Tot Ons Genoegen Rotterdam (TOGR), dat voor de spelers van Rijnsburgse Boys bloemen had meegenomen voor het behaalde kampioenschap, maar Antonio Garcia Mendes schoot over. De bezoekers hadden een punt nodig om rechtstreekse degradatie af te wenden en bij een overwinning bestond de kans om ook geen promotie/degradatieduel te hoeven spelen. Na tien minuten kwamen de Rotterdammers op de zo gewenste voorsprong. Ze kregen daarbij hulp van de verder voortreffelijk spelende Biekman, die de bal te zacht terugspeelde op de doelman. Garcia Mendes pikte de bal op en stifte ‘m over de uit zijn doel gekomen Zwaan: 0-1.

Na de tegentreffer kreeg de kampioen binnen twaalf minuten drie uitgelezen mogelijkheden om op gelijke hoogte te komen. Onderwaater schoot een voorzet van Biekman echter over, Gootjes stuitte van dichtbij op de benen van TOGR-doelman Ruben Muskiet en na een prachtige actie en voorzet op rechts van Joost Kuhlmann, gaf Biekman zijn schot niet de juiste richting mee. Na deze kansen ging de Rijnsburgse storm liggen. Vervelend was na ruim een half uur het geblesseerd uitvallen van Peter Freke na hard doorgaan van Ivo Reemnet. Simons kwam voor Freke in het veld. Op slag van rust konden de bezoekers de voorsprong vergroten, maar de sterk spelende spits Roel van Rixoort zag zijn inzet met de benen gekeerd worden door Zwaan.

Direct na de pauze eindigde een mooie combinatie tussen Blakborn en Zandbergen bij Kuhlmann, maar in kansrijke positie schoot de spits tegen Muskiet op. Op de counter kreeg TOGR ook heel behoorlijke kansen. Van Rixoort stuurde Garcia Mendes weg, die alleen op het doel afging, maar in Zwaan zijn meerdere moest erkennen. Een afstandsschot van Remco Koremans keerde Zwaan met zijn vuisten. Na een uur spelen was de volgende kans weer voor de thuisploeg, waar Erwin van der Lugt in de voorhoede werd geposteerd om een doelpunt te forceren. De inzet van Kuhlmann ging evenwel tergend langzaam slechts enkele centimeters langs de verkeerde kant van de paal. TOGR-invaller Celsius Grant, die volgend jaar bij Noordwijk speelt, stichtte met zijn eerste actie meteen gevaar. Zijn voorzet van links werd van dichtbij voorlangs gekopt door Van Rixoort.

Halverwege de tweede helft viel dan toch de verdiende gelijkmaker. Na een mooie opening van Tim van Breukelen bereikte Biekman al even fraai met een voorzet van links Martijn Gootjes, die bij de tweede paal raak kopte en daarmee zijn vijftigste competitiewedstrijd voor Rijnsburgse Boys extra cachet gaf. De kansen wisselden elkaar af. Een schot van TOGR-spits Van Rixoort ging over, waarna een kopbal van Biekman net naast het doel belandde. Ook Gootjes was met een pegel op de vuisten van Muskiet in de buurt van een treffer. Tien minuten voor tijd dacht Gootjes zelfs zijn 23e competitiegoal gemaakt te hebben, maar het doelpunt werd op aangeven van de assistent-scheidsrechter afgekeurd omdat de voorafgaande corner van Tim van Breukelen achter de achterlijn was geweest. André van Egmond en Niels Hogewoning kwamen vijf minuten voor tijd in het veld, maar konden Rijnsburgse Boys ook niet aan de overwinning helpen. Sterker nog, vijf minuten in blessuretijd ging TOGR, dat veelvuldig tijd rekte, er met de winst vandoor. Grant was aan de linkerkant van het veld opnieuw zijn tegenstander de baas en gaf een voorzet, die door invaller Robert de Heer knap in de verre hoek werd geschoten.

Na het eindsignaal was het groot feest bij de mensen van TOGR, dat in de winterstop op een ogenschijnlijk hopeloze laatste plek stond maar daarna een prachtige serie neerzette en daardoor degradatie heeft ontlopen. Rijnsburgse Boys viel niet te verwijten dat het niet voor de overwinning heeft gestreden, maar was gewoonweg niet scherp genoeg in de afwerking. Een betere afsluiting van de competitie zou mooi zijn geweest, maar belangrijker dan dat is de kampioenscompetitie, die aanstaande donderdag om 14.30 uur begint met de thuiswedstrijd tegen HHC Hardenberg.

Rijnsburgse Boys – TOGR: 1-2 (0-1).
10. Garcia Mendes 0-1, 69. Gootjes 1-1, 90+5. De Heer 1-2.

Gele kaarten: Carvalho Rodriquez, Koremans (TOGR), Blakborn (Rijnsburgse Boys)

Opstelling Rijnsburgse Boys: Zwaan; Jaap-Jan Zandbergen (85. Hogewoning), Van Breukelen, Van der Lugt (85. Van Egmond), Blakborn; Onderwaater, Peter Freke (42. Simons), Kolder; Kuhlmann, Gootjes, Biekman.

Opstelling TOGR: Muskiet; Reemnet (83. Megistu), Jurgen Faerber, Stienstra, Sengers (67. De Heer); Van der Hor, Remco Koremans, Marbah; Carvalho Rodriquez (62. Grant), Van Rixoort, Garcia Mendes.