Rijnsburg houdt het tot de laatste minuut spannend

Zowel Rijnsburgse Boys als ASWH moesten revanche nemen voor het in de blessuretijd verspelen van de voorsprong van de wedstrijd van een week geleden. Rijnsburgse Boys opende agressief maar het was echter ASWH dat een droomstart kende. Uit de eerste de beste aanval wist Jan Willem Schep zich knap vrij te spelen, plaatste de bal op Mike van Gool (ex-Quick Boys) die eerst nog op de paal schoot maar in de rebound alsnog Tim Orlowski wist te passeren: 0-1. De paniek sloeg echter niet toe. Rijnsburgse Boys bleef haar spel spelen en wist bij vlagen mooi voetbal op de mat te leggen. Diverse aanvallen over verschillende schijven werden echter niet verzilverd. De mooiste was wel die waaruit uiteindelijk Danny van der Vijver een schot loste op Paul Verboom, de keeper de bal niet vast kon houden en vervolgens Martijn Gootjes uit kon halen. Een minuut later werd de spits van Rijnsburgse Boys neergehaald in het strafschopgebied door Roël Gorré. De jeugdige scheidsrechter De Winters floot; echter niet voor een strafschop maar voor een vrije trap in het voordeel van ASWH. Na een half uur viel dan de gelijkmaker die al een tijd in de lucht hing. Een fraaie pass van Erwin van der Lugt werd doorgekopt door Frank Zinhagel en kwam voor de voeten van Martijn Gootjes die flink uithaalde: 1-1. Net als in de eerste twee competitiewedstrijden wist de topscoorder van de Hoofdklasse A van het vorige seizoen ook nu weer zijn goaltje mee te pikken en loopt dus gewoon 1 op 1.

Ondanks de vroege achterstand bleef Rijnsburgse Boys haar spel spelen
en wist bij vlagen mooi voetbal op de mat te leggen (foto Hans Heemskerk)

Rijnsburgse Boys ging door met het aanvallende spel en zag dat, vijf minuten na de gelijkmaker, beloond met een terechte penalty nadat Martijn Gootjes door Damiën Vereecken was vastgehouden. Peter Freke schoot de bal vanaf de stip snoeihard in de rechterhoek en liet Paul Verboom kansloos: 2-1. Het spelbeeld veranderde direct en ASWH moest nu op jacht naar de doelpunten. Tim Orlowski mocht nu ook weer aan het spel mee doen en moest een keer ingrijpen na een Ambachtse aanval. Vlak voor rust was er nog een mooie Rijnsburgse doelpoging. Nadat Djuric Ascencion, behoorlijk frivool aan de bal in de eerste helft, de bal had geplaatst op Frank Zinhagel nam de laatste de bal uit de lucht vol op zijn schoen; de bal ging echter over.

De tweede helft leek voor Rijnsburgse Boys uiterst voorspoedig te starten. Een pegel van Martijn Gootjes spatte uiteen op de paal, kwam terug in het veld, raakte doelman Paul Verbooms lichaam en rolde terug in het doel. Omroeper Hans Oudwater startte alvast Guus Meeuwis met zijn nummer Het dondert en het bliksemt maar………. al lange tijd stond de grensrechter rustig met zijn vlag omhoog omdat Frank Zinhagel buitenspel had gestaan. Na overleg met zijn assistent moest scheidsrechter De Winter terugkomen op zijn beslissing en keurde de unieke goal van Martijn Gootjes af. Niet veel later kreeg Martijn Gootjes als nog de kans om de voorsprong te vergroten maar liet de bal van zijn voet lopen nadat, de als vanouds hard werkende, Peter Freke de bal had voorgegeven. ASWH moest natuurlijk wel de druk opvoeren en dat had bijna resultaat. Na tien minuten spelen kreeg ASWH binnen twee minuten ook twee corners te nemen. Bij de tweede wisten de Rijnsburgsers te ontsnappen nadat een kopbal van Ferry van Lare op de lat uiteen spatte en terug het veld in kwam.

Peter Freke laat doelman Paul Verboom kansloos, zijn penalty
belandt in de rechterhoek (foto Hans Heemskerk)

Na een uur spelen was het de opvallend sterk spelende Menno van Roosmalen die vanaf de middenlijn opstoomde naar het doel en slechts via een overtreding gestopt kon worden. Verdediger Danny Versluis kreeg voor zijn ingreep ’slechts’ geel terwijl hij toch echt een doorgebroken speler neerhaalde… De nieuweling aan Rijnsburg zijde werd later terecht tot man van de wedstrijd uitgeroepen. Door zijn inzet, balvastheid en positiespel speelde hij zich behoorlijk in de kijker. Het veldspel van Rijnsburgse Boys bleef in de tweede helft goed maar was in vergelijking met de eerste helft wel minder. De eindpass werd te vaak niet goed gegeven en de voorhoede wist de bal niet lang genoeg vast te houden. De kracht om de wedstrijd slim en goed uit te spelen was nog niet optimaal.

Menno van Roosmalen, hier in actie, werd terecht tot man van de wedstrijd uitgeroepen. Door zijn inzet, balvastheid en positiespel speelde hij zich behoorlijk in de kijker (foto Hans Heemskerk)

ASWH moest natuurlijk wel komen en door hun oppertunistische spel werd de druk op het Rijnsburgse doel steeds verder opgevoerd. Zolang de minimale marge van een doelpunt op het scorebord bleef staan was de spanning voelbaar op de tribune.
Via schoten van Ivar Eltenberg en Mike van Gool werd het Rijnsburgse doel belaagd maar daar staat tegenover dat het grootse gevaar uit de Rijnsburgse aanval kwam. Een inzet van Djuric Ascencion werd door Paul Verboom nog net uit de hoek getikt nadat hij al eerder een kopbal van Martijn Gootjes onschadelijk had gemaakt. ASWH miste duidelijk de veelscorende maar langdurig geblesseerde Arjan Human. Zonder de uit Zeeland afkomstige spits lijkt ASWH op minder dan halve kracht te draaien.

Scheidsrechter De Winter liet, onder andere vanwege een lange blessurehandeling van hem zelf, de blessuretijd behoorlijk lang duren. Met behoorlijk wat corners en af en toe een flipperkastgevoel in de verdediging kon niemand vroegtijdig het sportpark verlaten. Zelfs keeper Paul Verboom meldde zich in het Rijnsburgse strafschopgebied. Tot grote opluchting van alles wat geel-zwart is kwam er na negen minuten extra tijd het eindsignaal. Een terechte, maar moeizaam verdiende, overwinning kon gevierd gaan worden.

Rijnsburgse Boys – ASWH: 2-1 (2-1)

5: Mike van Gool: 0-1; 31: Martijn Gootjes: 1-1; 36: Peter Freke (penalty): 2-1

Scheidsrechter: De Winter
Toeschouwers: 1.000

Gele kaart ASWH: Mike van Gool(26), Alexander de Jong (33), Damiën Vereecken (35), Danny Versluis (61)

Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Groot, Van der Lugt, Van Roosmalen (81: Zwarthoed), Bouma, Peter Freke, Van der Vijver, Kolder, Gootjes, Zinhagel (71: Biekman) en Ascencion (90+3: Levant)

Opstelling ASWH: Verboom; Gorré (57: Van den Berg), Vereecken, Versluis, Sturrus, Boogers, Van Lare (71: Abels), de Jong, Schep (46: Eltenberg), Van Gool, Van der Weijden