outhands

Rijnsburg grossiert in 3-1 overwinningen

Rijnsburgse Boys treed aan op sportpark Zegersloot (foto Hans Oudwater)

De uitgangsposities zijn vooraf duidelijk. Het Rijnsburgse Boys van trainer Ted Verdonkschot is de te kloppen ploeg in de Hoofdklasse A. Joost Kuhlmann is ook deze week weer inzetbaar. De consequenties van zijn rode kaart tegen Katwijk bleven beperkt: 1 wedstrijd schorsing die tegen RBC Roosendaal al vereffend werd. De Boys beginnen met de weer fitte Gootjes en Leitoe op de bank. Gemotiveerde bankzitters die hun kans zullen grijpen wanneer de tijd voor een wissel daar is. Trainer Robbert de Ruiter van ARC is vooraf eveneens een tevreden man. Tot dusver heeft ARC goed gepresteerd maar ex-RBB-speler Ruiter geeft ook aan dat hij niet graag te vroeg juicht. En dus is de gedeelde derde plaats een gegeven maar ook niet meer dan dat.

Beschouwingen vooraf en achteraf kunnen heel interessant zijn. Maar wat echt telt zijn de prestaties gedurende die 90 minuten waarin het door de mannen op het veld moet gebeuren. Het eerste memorabele moment van de wedstrijd is een achterwaartse kopbal van Dennis Groot op Bennie van Noord. Het illustreert hoe ARC probeert Rijnsburgse Boys in het begin van de wedstrijd op eigen helft vast te zetten. Na vijf minuten ontstaat er voor het eerst enig gevaar op de helft van ARC. Een corner van Peter Freke eindigt nu eens niet bij Van Noord en dus blijft het 0-0.

Bart Freke haalt droog uit in de korte hoek (foto Hans Oudwater)

Het zijn maar hele kleine schermutselingen in de beginfase van de wedstrijd. Een kopbal van Danny van der Vijver die te weinig kracht kent. En een vrije trap van Heldoorn richting Orlowski die hoog en droog over gaat. Zo tikken de eerste 10, 15  minuten weg zonder dat de toeschouwers echt op de banken van enthousiasme gaan staan. Vanaf de trainersbanken geven De Ruijter en Verdonkschot verbaal de nodige aanwijzingen. Teksten die niet echt tot de AKO-literatuurprijs zullen leiden. Niet dat het nu gelijk als een trein gaat lopen maar het zet de heren in het veld wel aan tot wat meer daden.

Eerst is het Djuric Ascencion die er alleen vandoor probeert te gaan. Het is Schaafsma die hem ten koste van een gele kaart de weg verspert. In de 17e minuut is het Danny van der Vijver die de RBB-supporters laat applaudisseren. De bal vliegt met een fraaie boog van vlak buiten het strafschopgebied richting de rechterbovenhoek van het doel. De ARC-supporters kunnen echter Luciano Presieri toejuichen. Met een uiterste krachtinspanning weet de keeper de bal van Van der Vijver  corner te tikken. Twee hoekschoppen volgen, Peter Freke komt nog een keer in kopkansrijke positie maar de score blijft nog (even) uit. Rijnsburg begint een klein overwicht te creëren en het lukt om de druk op de ketel te houden. Alex Redel (ook al een voormalige speler van geel-zwart) krijgt het met Peter Freke aan de stok op de rand van de 16. Laatstgenoemde krijgt een vrije trap maar ook dat levert geen direct resultaat op. Een minuut later is het Bart Freke die de score opent. Aangespeeld door Djuric Ascencion haalt hij droog uit in de korte hoek, de ARC-goalie is kansloos: 0-1. Een trainbare situatie die zijn vruchten afwerpt.

De Alphenaren hebben nog maar net weer afgetrapt of de Rijnsburgers komen ook in die positie te staan. Het is Blom die al dan niet uit buitenspelpositie mag vertrekken en na een lange rush Orlowski met een schuiver kansloos laat: 1-1. Is er sprake van het beroemde beruchte nagenieten na een gescoord doelpunt of een gewoon moment van onachtzaamheid? Even lijkt Rijnsburgse Boys het spoor bijster te zijn. Bij een voorzet vanaf links – Joost Kuhlmann hangt al wel in de lucht maar komt niet tot een schot – vindt ARC snel de omschakeling. Waarbij Bouma zich even af laat troeven door Blom. Vlak daarna is het diezelfde Blom die een bal vlak langs de linkerpaal kopt. Ten koste van een aantal hoekschoppen weet RBB vervolgens gelukkig staande te blijven. Aan de andere kant probeert Ascencion zijn goal tegen RBC Roosendaal te imiteren. De poging mislukt.

Aanvoerder Dennis Groot in actie (foto Hans Oudwater)

ARC speelt in de eerste helft het spel goed mee. Er gaat soms het nodige mis maar de bewoners van sportpark Zeegersloot hebben dan weer de mazzel dat Rijnsburgse Boys uit die missers geen voordeel weet te halen. In de verdediging van ARC spelen Jordy Zwart en met name Levinho Wijdenbosch een puike partij. Ze maken het de Rijnsburgse aanvallers knap lastig en weten ze van scoren af te houden. Vlak voor het rustsignaal is het weer Dennis Groot die de handen op elkaar krijgt bij een fraai staaltje verdedigingswerk. Met een halve omhaal speel hij zijn tegenstander in strafschopgebied door de lucht uit. Vakmanschap is meesterschap bij de aanvoerder.

In het begin van de tweede helft wordt nagenoeg iedere aanval van beide ploegen afgevlagd voor buitenspel. Het tekent de intentie waarmee beide elftallen uit de kleedkamer zijn gekomen. Na vijf minuten doet zich de eerste grote kans van Rijnsburg voor. Het terugleggen op de linkervleugel is van Ascencion, de voorzet van Bouma, het aannemen en doorliften van Kuhlmann, de kopbal van Cairo richting Van der Vijver. Maar die mist vervolgens 10 centimeter schoenmaat om de bal van dichtbij binnen te tikken. Het is vervolgens Cairo zelf die op aangeven van Bouma mist. Kuhlmann die Peter Freke bedient maar die pegelt ook al naast. Kleine kansjes blijven zich aandienen maar de Rijnsburgse aanvallers komen soms net een stapje te laat of zijn net niet zelfzuchtig genoeg, zo analyseert Verdonkschot de wedstrijd na afloop. Vandaar dat in de loop van de wedstrijd de complete aanvalslinie gewijzigd wordt. Cairo wordt als eerste na een uur spelen naar de kant gehaald. Zijn vervanger Leitoe geeft gelijk zijn visitekaartje af wanneer hij vanuit het middenveld diagonaal wordt aangespeeld. Maar helaas, zijn schot belandt 30 centimeter naast de paal. Ook een poging van Danny van der Vijver mist het doel.

Een gouden wissel wordt het genoemd wanneer een speler vlak na zijn invalbeurt een doelpunt scoort. Ted Verdonkschot overkomt het omgekeerde. Wanneer hij op het punt staat Gootjes in te brengen ten koste van Kuhlmann schiet te boomlange aanvaller raak. Subliem vanaf de rechtervleugel aangespeeld door Bart Freke zie je de treffer al seconden lang van te voren aankomen, zo ongeveer vanaf de penaltystip is het raak: 1-2. Het is Joost’s laatste actie waarbij hij min of meer uit voorzorg gewisseld wordt. Hij had last van zijn bovenbeen en speelde daardoor ook wat minder explosief dan gebruikelijk. Martijn Gootjes is op de weg terug van blessureleed en kan best weer wat speelminuten gebruiken. En laat bijna gelijk zien dat hij het scoren zeker niet verleerd is.

Martijn Gootjes is het scoren nog niet verleerd (foto Hans Oudwater)

Een doorgekopte bal die via een harde voorzet in het doelgebied geplaatst wordt, daar nogmaals koppend voorgezet wordt en per saldo Gootjes bereikt. De bal heeft in al die tijd de grond niet geraakt. Het inknikken lijkt simpeler dan het is – maar je moet er wel even staan als spits: 1-3. Het is misschien wel de mooiste goal van de middag. Na dit fraaie slotakkoord gelooft Rijnsburg het verder wel. Van Roosmalen komt nog in de ploeg en één van de laatste wapenfeiten komt op zijn naam. Hij komt tot een prima doelpoging, moet eigenlijk scoren maar doelman Luciano Presierie, normaliter 2e doelman, wordt deze keer niet geklopt. Na 93 minuten houdt scheidsrechter Gerbens – hij fluit een prima partij – het voorgezien.

Deze week werd bekendgemaakt dat de gouden ui, de tegenhanger van het gouden kal
f, dit jaar niet wordt toegekend. De prijs voor de slechtste acteurs en film blijft een jaar in de kast staan. Wellicht kan onze club uit de Bollenstreek de trofee nu een jaartje lenen om haar waardering uit te spreken voor spelers met aansprekende prestaties. Alhoewel, een Gouden Ui voor een Rijnsburgse speler was vandaag ook niet van toepassing geweest. De overwinning tegen ARC was meer een voorbeeld van een sterke collectief dat het team op dit moment vormt.

ARC – Rijnsburgse Boys:  1-3 (1-1)
23: Bart Freke 0-1; 24: Jim Blom;  72: Joost Kuhlmann 1-2; 82: Martijn Gootjes 1-3

Scheidsrechter: J. Gerbens
Toeschouwers: 1.200

Gele kaart ARC: Schaafsma
Gele kaart Rijnsburgse Boys: Ascencion

Opstelling ARC: Presierie, Van Maarseveen, Zwart (65: Koning), Schaafsma, Wijdenbosch, Verlaan,Groenendijk (45: Splinter), Heldoorn, Egberts (74 Suvakci), Blom, Redel
Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Groot, Van Noord, Bart Freke, Bouma, Peter Freke, Van der Vijver, Peter Freke, Kolder, Ascencion (83: Van Roosmalen), Kuhlmann (72: Gootjes)  en Cairo (60: Leitoe)