Rijnsburg gretig naar overwinning

Honderden Rijnsburgse supporters waren naar het prachtige sportpark naast de Arena afgereisd, waardoor de bezoekers min of meer een thuiswedstrijd speelden. Met de 0-0 uit de eerdere ontmoeting in het achterhoofd en het feit dat de laatste twee duels in een gelijkspel eindigden, lag een eenvoudige overwinning niet voor de hand, voor zover dat al mogelijk is in de Hoofdklasse A. Bovendien kwam Rijnsburg met een enigszins gehavende selectie naar Amsterdam. Joes Blakborn en Frank Zinhagel konden niet in actie komen, evenals Joost Kuhlmann, die geschorst was. Daardoor verhuisde Danny van der Vijver naar de positie van linksbuiten.

Rijnsburgse Boys begon goed aan de wedstrijd, maar de eerste mogelijkheid was voor Ajax-spits Orville Blankendal. Zijn schot ging echter voorlangs. Na 19 minuten was de eerste goede kans voor Rijnsburg meteen raak. Martijn Gootjes verlengde een lange bal met zijn hoofd, waarna Peter Freke in het gat dook en beheerst zijn eerste doelpunt van het seizoen aantekende. Na de goal kwam de wedstrijd iets meer in evenwicht, maar nog steeds zaten de Boys fel op de bal, wonnen ze veel duels en was ook de afvallende bal steeds voor de geelzwarten. Een schot van Ajax-verdediger Silver Rahman was het enige resterende wapenfeit voor rust.

Peter Freke en Martijn Gootjes, beide verantwoordelijk voor het eerste doelpunt (foto Hans Oudwater)

Na rust was Rijnsburgse Boys al snel dichtbij de 0-2, maar een vrije trap van Peter Freke ging via de lat over het doel van Raymond Homoet. Tien minuten later was de tweede goal na een mooie aanval wel een feit. Djuric Ascension lepelde de bal aan de rechterkant van het veld op Justin Stuy die voorzette, waarna Van der Vijver bij de eerste paal binnentikte. De beslissing viel kort daarna. Ascension kapte enkele tegenstanders uit en stiftte de bal vervolgens prachtig in de verre hoek: 0-3. Daarmee was het duel beslist. Van der Vijver, Gootjes en invaller André van Egmond kregen nog kansen om de score uit te bouwen, maar tevergeefs. Ook het vermelden waard was het competitiedebuut van Niels Hogewoning in het eerste elftal, toen hij negen minuten voor tijd inviel voor Gootjes.

David van der Lijcke schoot namens Ajax nog naast en dé kans van de wedstrijd voor de thuisclub was voor Blankendal, maar zijn inzet van dichtbij werd met de voeten gekeerd door doelman Tim Orlowski. De spitsen van Ajax kwamen verder nauwelijks in het spelbeeld voor. Dit had mede te maken met de verdedigende instelling van de ploeg, maar ook de defensieve kracht van de Rijnsburgers moet genoemd worden. Voor de vijfde competitiewedstrijd op rij kreeg Rijnsburgse Boys geen tegendoelpunt te verwerken. Rots in de branding is Dennis Groot, die wekelijks een puike partij speelt. Tegen Ajax viel ook linkerverdediger Bryan Simons in zeer positieve zin op. Maar in zijn geheel genomen staat het elftal als een huis. Dat moet vertrouwen geven voor de twee cruciale duels die nog komen.

Ajax-Rijnsburgse Boys: 0-3 (0-1)
19. Peter Freke 0-1, 55. Van der Vijver 0-2, 62. Ascension 0-3

Gele kaarten Ajax: 11. Slemmer, 45. Van der Lijcke
Gele kaarten Rijnsburgse Boys: 30. Van der Vijver, 51. Peter Freke

Opstelling Ajax: Homoet (59. Smit); Rahman, Wolthuis, Zwarthoed, Spier; Slemmer (27. Uitermarkt), Stuut (55. Ahaddouch), Moinat; Van der Lijcke, Blankendal, Klokkemeijer.

Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski; Groot, Bart Freke, Onderwaater, Simons; Stuy, Peter Freke (73. Van Egmond), Kolder; Ascension (85. Zandbergen), Gootjes (81. Hogewoning), Van der Vijver.