Rijnsburg en Vogels in evenwicht

De wedstrijd op het bomvolle sportpark Middelmors was pas drie minuten oud toen Rijnsburgse Boys een strafschop kreeg, omdat Tailor Rijnsburg-spits Frank Zinhagel neerhaalde. De penalty van Bart Freke werd echter gekeerd door doelman Sander Duindam. Na deze misser ontspon zich een open duel. André Kemper van de Vogels kopte over uit een vrije trap en Zinhagel schoot uit een moeilijke hoek op de vuisten van de keeper. Een aderlating voor de thuisploeg was het uitvallen van middenvelder Raymond Kolder, die zich na tien minuten geblesseerd moest laten vervangen.

Bart Freke in een stevig duel (foto: Hans Heemskerk)

Naarmate de eerste helft vorderde, namen de bezoekers steeds meer het initiatief in handen. Een inzet van Kemper, een vrije trap van Dennis van der Steen en een schot van Kwong-Wah Steinrath werden nog gekeerd door Rijnsburg-doelman Tim Orlowski, maar na een klein halfuur was het toch raak. Rijnsburg-verdediger Bart Jan Onderwaater wachtte te lang om een lange bal van achteruit weg te werken en schoot in plaats daarvan tegen Kemper, die de doelman vervolgens omspeelde en de 0-1 aantekende. Mogelijkheden voor Steinrath en Kemper namens de Rooien en Zinhagel, die een uitstekende partij speelde, namens de Uien, gingen verloren. Op slag van rust kregen de Rijnsburgse supporters weer hoop op een goede afloop toen Tailor zijn tweede gele kaart kreeg voorgehouden na een te late tackle op Djuric Ascension.

Al snel in de tweede helft bracht Rijnsburg-trainer Ted Verdonkschot met Martijn Gootjes een extra spits in het veld ten koste van verdediger Onderwaater. Vogels-trainer Willem Leushuis reageerde door goaltjesdief Steinrath naar de kant te halen voor Tim van Breukelen, die volgend seizoen de geelzwarte kleuren verdedigt. Ondanks de overtalsituatie kreeg Rijnsburgse Boys pas na een kwartier in de tweede helft de eerstvolgende kans. Het schot van Zinhagel uit een afgeslagen vrije trap belandde in de handen van Duindam. Aan de andere kant kon Dennis Knüppe de voorsprong verdubbelen, maar zijn schot spatte op de vuisten van Orlowski uiteen.

Ontlading bij de Rijnsburgers na de gelijkmaker (foto: Hans Heemskerk)

Na ruim een uur spelen viel de gelijkmaker. Aan de basis stond Joost Kuhlmann, die een prima eerste helft speelde, maar het daarna lastig had tegen Jeroen Rijsdijk. Hij passeerde enkele tegenstanders aan de linkerkant van het veld, legde breed op Ascension, die teruglegde op Peter Freke. De Rijnsburgse middenvelder die de laatste weken goed op dreef is, scoorde met een hard en geplaatst schot in de rechterhoek: 1-1. Na het doelpunt slaagde Rijnsburg er niet goed in om door te drukken. Daarvoor was het tempo te laag. IJsselmeervogels, dat met veel blessurebehandelingen tijd probeerde te rekken, bleef loeren op de counter, waarmee het een enkele keer gevaarlijk werd. Zo schoot Van der Steen tien minuten voor tijd net naast het doel na een snelle uitbraak van Knüppe. Het slotakkoord was voor de Boys. Peter Freke was dichtbij een identiek doelpunt als de gelijkmaker, maar ditmaal ging zijn schot rakelings naast. In blessuretijd tikte Duindam een kopbal van Zinhagel nog op katachtige wijze over de lat.

Het derde gelijkspel van Rijnsburgse Boys betekent dat de beslissing in de laatste wedstrijd valt. Rijnsburg moet maandag met minstens drie doelpunten verschil winnen tegen ONS Sneek, dat al uitgeschakeld is. Het wordt een moeilijke, maar geen onmogelijke opdracht voor de Boys, die nog één keer alles moeten geven om dit seizoen nog mooier te maken.

Rijnsburgse Boys – IJsselmeervogels: 1-1 (0-1)
28. Kemper 0-1, 63. Peter Freke 1-1. Rode kaart: Tailor (IJsselmeervogels, 2x geel)

Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski; Groot, Onderwaater (53. Gootjes), Van der Lugt, Simons; Bart Freke, Peter Freke, Kolder (9. Jaap Jan Zandbergen); Zinhagel, Kuhlmann, Ascension (90. Aboikoni)

Opstelling IJsselmeervogels: Duindam; Hartog, Tailor, Pieterse, Henri de Graaf; Rijsdijk, Knüppe, Opschoor (65. Van Manen); Van der Steen, Steinrath (55. Van Breukelen), Kemper (69. Jan de Graaf)