outhands

Rijnsburg eindigt op tweede plaats

De laatste thuiswedstrijd van het seizoen 2007/2008 werd onder zomerse omstandigheden afgewerkt op een perfecte grasmat. Scheidsrechter Auke van de Horn uit het verre Buitenpost laste vanwege de warmte twee extra drinkpauzes in. Rijnsburgse Boys begon agressief aan de wedstrijd. Na zes minuten spelen kopte Erwin van de Lugt, die zijn laatste competitiewedstrijd in zijn spelersloopbaan speelde, vanuit de eerste Rijnsburgse corner over. Vervolgens konden er in de daar opvolgende vier minuten maar liefst nog eens vijf corners genomen worden.  
Uit deze standaardsituaties moest eerst keeper Peter Messemaker, met een schitterende reflex, een inzet van Martijn Gootjes pareren. Vervolgens stond de kruising, na een schot van Djuric Ascencion, een vroege Rijnsburgse openingsgoal in de weg. Na ruim een kwartier spelen deed Noordwijk iets terug na een vloeiende aanval waaruit linkerverdediger Thomas van Duijn over schoot. Niet veel later wist de goed uit zijn doel gekomen Michel van Kasteren eerst Maik van Zanten en vervolgens Erwin Verkuylen een doelpoging te ontnemen.


Jelle Bouma scoort in deze wedstrijd zijn eerste doelpunt voor Rijnsburgse Boys (foto Hans Heemskerk)

Na 25 minuten spelen werd de zevende Rijnsburgse corners wel doeltreffend afgerond. De afgeslagen corner van Peter Freke kwam voor de voeten van Jelle Bouma. Zijn streep van een schot kwam in de linkerbenedenhoek van het doel terecht: 1-0. Onder grote vreugde vierde de Rijnsburgse linksback zijn eerste goal voor Rijnsburgse Boys.

Rijnsburgse Boys bleef na de eerste goal de aanval zoeken. Djuric Ascencion stuurde Frank Zinhagel de diepte in. De afscheid nemende spits soleerde de zestien binnen en stelde Martijn Gootjes in de gelegenheid om de score uit te breiden. Van dichtbij schoot de Rijnsburgse topscoorder echter eerst op de paal en vervolgens, in de rebound, via de keeper naast. De ijzersterk spelende Frank Zinhagel stond vlak voor de thee aan de basis van de tweede Rijnsburgse goal. Zijn voorzet bereikte via Djuric Ascencion en Danny van der Vijver uiteindelijk Martijn Gootjes die om zijn as draaide en kon uithalen in precies dezelfde hoek als de eerste goal: 2-0. Het was de vijftigste competitiegoal voor hem in drie seizoenen Rijnsburgse Boys!


Dennis Groot in een luchtduel (foto Hans Heemskerk)

De tweede helft begon met een onnodige gele kaart voor Peter Freke die opnieuw een schorsing tegemoet kan zien. Het gaf hem wel voldoende energie om een aanval op te zetten die eindigde bij Martijn Gootjes. Zwaar gehinderd schoot de Rijnsburger echter over en was erg ontstemd dat er geen corner werd gegeven. Na een uur spelen liet Martijn Gootjes de bal van zijn voet stuiteren en zag opnieuw een scoringskans aan zijn neus voorbij gaan. Ook Danny van der Vijver en Frank Zinhagel konden in een rommelige actie voor geen serieus gevaar zorgen. Een schot van Peter Freke werd door Peter Messemaker gekeerd.
Noordwijk, dat juist een week geleden nog indruk maakte door met gretigheid, snelheid en een intelligente manier van spelen debutant Zwaluwen ’30 van het veld had gespeeld met een monsterscore van 9-1, liet het in aanvallend opzicht volledig afweten. Een perfect voorbeeld hiervan was de actie waarin Joost Leonard alleen op Michel van Kasteren afging maar ondanks de ruimte toch tegen de Rijnsburgse goalie schoot en de rebound van Erwin Verkuylen die door Jelle Bouma van de doellijn werd gehaald. Invaller Bryan Braun maakte het nog bonter door, een minuut na zijn invalbeurt, een ideale kans op de aansluitingstreffer volledig horizontaal langs het doel te schieten.

Tien minuten voor tijd was er dan echt het moment voor de zo succesvolle en sympathieke Erwin van der Lugt om met een publiekswissel een punt te zetten achter zijn indrukwekkende voetbalcarrière (in competitieverband). Er was een staande ovatie voor zijn vele kwaliteiten, gedemonstreerd in tien jaar Hoofdklassevoetbal waarvan de laatste drie jaar bij Rijnsburgse Boys. Bossen bloemen van zijn dochters Evy en Gwen werden gevolgd door felicitaties van zijn vrouw Natasja, zijn medespelers, de technische staf en natuurlijk zijn moeder, een trouwe supportster van Erwin!


Danny van der Vijver in actie (Foto Hans Heemskerk)

Vijf minuten later was er ook het afscheidsmoment van Frank Zinhagel. Net voordat dit gebeurde kreeg hij de kans om zijn afscheid met de hem zo gegunde treffer op te luisteren. Zijn uithaal ging echter rakelings over de kruising. Ook voor de geliefde en gewaarde spits van Rijnsburgse Boys waren er bloemen en felicitaties. Zijn 31 doelpunten in vijf seizoen hebben hem een stevige positie in de top 25 van de topscorers aller tijden lijst van Rijnsburgse Boys opgeleverd. Zijn optreden in zijn laatste competitiewedstrijd werd ook volkomen terecht beloond met het predicaat ’man van de wedstrijd’.   

In de blessuretijd onderstreepte Maik van Zanten de onmacht van Noordwijk om het Rijnsburgse Boys echt moeilijk te maken. Allereerst plukte Michel van Kasteren zijn schot heel knap uit de lucht waarna de jonge Noordwijk aanvaller in een volgende doelpoging de bal volkomen verkeerd raakte. Van de twee debuterende Rijnsburgers Thijs Haselhoff en Vincent Mulder wist de laatste bijna zijn debuut met een doelpunt te bekronen. Hij liep zich echter stuk op de (niet voor niets) naar IJsselmeervogels vertrekkende keeper van Noordwijk. 


Met een bos bloemen van zijn dochters Evy en Gwen gevolgd door felicitaties van zijn vrouw Natasja, 
zet Erwin van der Lugt een punt achter zijn indrukwekkende voetbalcarrière (in competitieverband)
foto Hans Heemskerk

Voorzitter Cees Driebergen had na afloop van de wedstrijd lovende woorden voor de vertrekkende spelers Erwin van der Lugt, Frank Zinhagel, Michel van Kasteren (nu al in zijn tweede achtereenvolgende competitiewedstrijd niet gepasseerd) en Brayton Biekman (speelde vandaag niet mee).
Na afloop blikte een trotse Ted Verdonkschot terug op weer een fantastisch seizoen van zijn keurkorps. Hij roemde de knappe prestatie om in zo’n sterke competitie toch weer zo goed te presteren en gaf aan samen met zijn ploeg de beker (en vervolgens wellicht nog meer) in de Rijnsburgse prijzenkast te doen laten belanden. Volgende week zaterdag gaan we ‘gewoon’ dus verder met de halve finale districtsbeker tegen SHO.

Rijnsburgse Boys – Noordwijk: 2-0 (2-0)
26: Jelle Bouma: 1-0; 41: Martijn Gootjes: 2-0

Scheidsrechter: Van de Horn
Toeschouwers: 800

Gele kaart Rijnsburgse Boys: Peter Freke

Opstelling Rijnsburgse Boys: Van Kasteren, Groot, Van der Lugt (81: Van Roosmalen), Bart Freke, Bouma, Peter Freke, Van der Vijver (86: Haselhoff), Kolder, Gootjes, Zinhagel (86: Mulder) en Ascencion
Opstelling Noordwijk: Messemaker, Statia, Neuteboom, Van der Niet (57: Van Dam), Van Duijn (77: Ederveen), Van der Geest, Bos, De Ridder, Verkuylen (77: Braun), Leonard en Van Zanten.