Rijnsburg ditmaal dupe van blessuretijd

Raymond Kolder nu al boos (foto Hans Oudwater)

De eerste kans van de wedstrijd was voor Rijnsburg, dat zonder de geblesseerde Erwin van der Lugt startte. Zijn plaats in het centrum werd net als vorige week ingenomen door Menno van Roosmalen, waardoor Raymond Kolder weer als linksback speelde. Na acht minuten kopte Danny van der Vijver een vrije trap van Djuric Ascencion bij de tweede paal breed op Bart Freke, maar zijn kopbal belandde in de handen van Robbert van de Velde. De tweede mogelijkheid was ook voor Bart Freke. Zijn vrije trap krulde fraai over de muur, maar Van de Velde redde even fraai. Na een half uur was er een tegenvaller voor Martijn Gootjes. De spits kreeg tijdens de warming-up last van zijn nek, startte wel maar kwam er al snel achter dat het niet ging. Brayton Biekman verving hem centraal in de spits.

Brayton Biekman ontsnapt aan zijn verdediger (foto Hans Oudwater)

Ook met de goed ingevallen Biekman lukte het Rijnsburg niet om uitgespeelde kansen te creëeren en kwam het gevaar vooral uit standaardsituaties. Dit kwam evenwel niet doordat Excelsior Maassluis zich ingroef, zoals vooraf de verwachting was. De thuisploeg zette de bezoekers vroegtijdig onder druk en legde, onder leiding van spelmaker Demis Xanthopoulos en met de behendige spitsen Stephan van de Velde en Nilton Tavares Ramos, zelf zo af en toe ook aardige combinaties op de mat, zonder echter gevaarlijk te worden. De beste en laatste kans in de eerste helft was wederom voor Bart Freke, maar zijn schot met binnenkant rechts na een corner van Ascencion ging over.

De tweede helft liet een half uur langer dan gebruikelijk op zich wachten doordat een assistent-scheidsrechter geblesseerd afhaakte. Een KNVB-scheidsrechter die ook lid is van Excelsior Maassluis meldde zich en toen Rijnsburgse Boys daarmee akkoord ging kon het spel weer op de wagen. Er ontstond een aantrekkelijk en open schouwspel, met meer druk van Rijnsburgse Boys, maar kansen over en weer. De eerste waren voor Excelsior Maassluis, met tweemaal een breedtebal van Stephan van de Velde op Xanthopoulos. De eerste keer werd zijn schot gekraakt. De tweede kans had hij beslist moeten verzilveren, oog in oog met Tim Orlowski schoot hij echter voorlangs. Vervolgens was het de beurt aan Rijnsburgse Boys. Brayton Biekman schatte een voorzet van Bart Freke op waarde, maar zijn inzet ging via het been van de doelman nipt voorlangs. Vlak daarna pareerde Van de Velde een schot van Van Roosmalen.

Bart Freke ziet zijn schot in het net verdwijnen (foto Hans Oudwater)

Aan de andere kant kopte Ronnie Nouwen net te hoog, waarna de brilstand toch van het scorebord verdween. Biekman heerste zoals zo vaak in de lucht, kopte door op Bart Freke, die de bal beheerst in de verre hoek plaatste: 0-1. Tien minuten na de openingstreffer kreeg Rijnsburg de mogelijkheid om de voorsprong te vergroten. Ascencion stelde Biekman met een voorzet in staat om op doel te koppen, maar hij koos voor Van der Vijver, die zijn inzet geblokt zag worden door een tegenstander. In de laatste minuut stoomde invaller Jelle Bouma op langs de achterlijn, maar wist hij Van de Velde niet te verrassen. Rijnsburg leek voor het eerst dit seizoen een uitwedstrijd winnend af te sluiten, maar in de zesde minuut van de blessuretijd ging het mis. Orlowski zag dat Stephan van de Velde met een lange bal diep werd gestuurd, kwam uit zijn doel, maar besloot toch terug te keren. Van de Velde zag dit en bracht Excelsior Maassluis met een boogbal binnenkant paal in extase.

Een flinke kater na afloop (foto Hans Oudwater)

Teleurstelling alom bij Rijnsburgse Boys, maar ook frustraties over de situatie die aan het doelpunt vooraf ging. De nieuwe assistent-scheidsrechter had namelijk ten onrechte gevlagd voor buitenspel van Ascencion, waardoor de thuisploeg de aanval kon opzetten waar het doelpunt uit voortkwam. Na de gelijkmaker kregen de Boys zowaar nog de kans om de drie punten mee te nemen, maar een goed genomen vrije trap van Bart Freke werd door de doelman uit de hoek geronseld.

Excelsior Maassluis – Rijnsburgse Boys: 1-1 (0-0)

67. Bart Freke 0-1, 90+6. Stephan van de Velde 1-1

Gele kaarten Excelsior Maassluis: Giessen, Ramos, Monteiro, Redert
Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Zwarthoed, Groot

Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski; Groot, Bart Freke, Van Roosmalen, Kolder; Zwarthoed, Van der Vijver, Peter Freke (90. Bouma); Ascencion, Gootjes (31. Biekman), Zinhagel (90+4. Van Egmond).