Rijnsburg boekt zwaarbevochten zege op Noordwijk

Een volle tribune bij de streekderby (foto Hans Heemskerk)

Op een sfeervol sportpark Middelmors stond de wedstrijd tussen Rijnsburgse Boys en Noordwijk in het teken van aanhaken of pas op de plaats maken. Met vier punten verschil op de ranglijst waren ook de Noordwijkers er veel aan gelegen de drie punten mee te nemen. In een aantrekkelijke openingsfase lieten de roodwitten zien dat ze niet voor niets op de derde plek staan. Met goed combinatievoetbal werd getracht gevaar te stichten in de Rijnsburgse defensie. Het eerste echte gevaar kwam na acht minuten echter van Rijnsburg. Danny van der Vijver opende op rechts op Djuric Ascension, die weer eens een voorzet op maat afleverde op Gootjes. De spits, die opmerkelijk vrij stond, knikte vervolgens zijn veertiende doelpunt van de competitie binnen: 1-0. Vijf minuten later was Gootjes opnieuw dicht bij een goal, maar uit een corner van Peter Freke kopte hij op de knieën van doelman Peter Messemaker.

Frank Zinhagel (foto Hans Heemskerk)

Halverwege de eerste helft kwam Noordwijk op gelukkige wijze aan de gelijkmaker. Een vrije trap van Bram Meurs van rechts ging gevaarlijk voor het doel langs, waarna Van der Vijver de bal bij de tweede paal wilde wegkoppen voordat een Noordwijk-speler gevaarlijk kon worden. In plaats van naast het doel kopte de Rijnsburgse middenvelder de bal echter schlemielig in het eigen doel. Twee minuten na de 1-1 ging Noordwijk-spits Joost Leonard dreigend richting Orlowski, maar zag hij zijn schot geblokt worden door Rijnsburg-aanvoerder Dennis Groot. In het tweede gedeelte van de eerste helft zakte het spelpeil van beide ploegen, die ook weinig kansen meer creëerden. Vijf minuten voor tijd kwam de thuisploeg toch op voorsprong. Een snel genomen vrije trap, waar Noordwijk achteraf fel tegen protesteerde, kwam bij Kuhlmann, die twee tegenstanders en de doelman passeerde en de bal met een sliding in het lege doel gleed.

Rijnsburgse Boys, dat met hetzelfde elftal begon als vorige week tegen Heerjansdam, kreeg na rust de eerste kans, maar het geplaatste schot van Peter Freke werd door Messemaker uit de hoek gedoken. Noordwijk probeerde het vuur in de wedstrijd op te stoken, bijvoorbeeld door bij bijna elke overtreding of vermeende overtreding van de Rijnsburgers verhaal te halen bij de scheidsrechter. Naarmate de tweede helft vorderde, nam de druk op de Rijnsburgse defensie toe. Op een schot van Bryan Braun en een vrije trap van Bram Meurs moest Orlowski gestrekt naar de hoek en een inzet van invaller Stefan Mertens ging via een Rijnsburgs been naast. De geelzwarten kwamen zelf nauwelijks nog aan het opzetten van een aanval toe, al wist de in vorm verkerende Gootjes uit de kluts bijna Messemaker te verrassen.

Joost Kuhlmann op weg naar de 2-1 (foto Hans Heemskerk)

Met nog tien minuten te gaan nam de spanning rondom het veld steeds grotere vormen aan. Een vrije trap van de uitstekend spelende Meurs werd opnieuw gered door Orlowski, die terecht tot man van de wedstrijd werd uitgeroepen. Meurs en ook verdediger Michael Scholten konden in de resterende minuten nog een keer aanleggen voor een schot, maar deze verdwenen over het doel. Ascension kreeg de mogelijkheid om de wedstrijd voor Rijnsburg te beslissen, maar zijn inzet werd geblokt door een verdediger.

Na zeven minuten blessuretijd floot de scheidsrechter af. Zodoende heeft Rijnsburgse Boys alle drie de thuiswedstrijden na de winterstop gewonnen. De winst betekent ook dat Rijnsburgse Boys op het eigen sportpark Middelmors een jaar lang ongeslagen is in competitieverband, aangezien de laatste nederlaag dateert van 4 februari 2006 (DOTO won toen met 1-2) en de eerstvolgende thuiswedstrijd voor 24 februari op het programma staat. Een prachtige serie dus van de Boys, die nog steeds twee punten achter staan op FC Lisse, maar het gat met de overige concurrentie hebben vergroot.

Rijnsburgse Boys – Noordwijk: 2-1 (2-1).
8. Gootjes 1-0, 23. Van der Vijver 1-1 (e.d.), 40. Kuhlmann 2-1.

Gele kaart: Leonard (Noordwijk)

Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski; Groot, Bart Freke, Van der Lugt, Simons; Peter Freke (90. Van Breukelen), Ascension, Van der Vijver; Kuhlmann (88. Onderwaater), Gootjes, Zinhagel.

Opstelling Noordwijk: Messemaker; Statia, Bos, Scholten, Krolis; Van der Geest, Van Wordragen, Meurs, Ederveen (83. Van der Lijcke); Braun (72. Mertens), Leonard.