Rijnsburg boekt historische overwinning op ASWH

Rijnsburgse Boys start in de vertrouwde formatie (foto Hans Oudwater)

Rijnsburgse Boys startte in de vertrouwde formatie. Peter Freke was er dus gewoon bij, ondanks zijn rode kaart in de wedstrijd tegen DOTO. Zijn schorsing van drie wedstrijden gaat echter volgende week in waardoor hij als ras echte ui wel de drie komende streekderby’s (Katwijk, FC Lisse en Ter Leede) moet gaan missen. ASWH was echter zwaar gehavend door vele blessures en een schorsing. De wedstrijd kende een felle start. Beide ploegen zaten boven op de bal. Arjan Human onderstreepte dat door, in een situatie waarin hij weinig ruimte had, al glijdend de bal naar het lege Rijnsburgse doel te schieten. Dennis Groot stond echter goed opgesteld en wist een vroege openingsgoal te voorkomen. Kort hierna was er weer een dreigende situatie met de behendige Arjan Human in de hoofdrol. Toch was het Rijnsburgse Boys dat de score opende. Een schitterende lange pass van Dennis Groot kwam precies bij Martijn Gootjes terecht die een perfect staaltje balbeheersing liet zien en Raymond Kuipers (de doelman van het tweede van ASWH) met een prachtig schot passeerde: 0-1. Voor ASWH was dit het sein om nog meer het Rijnsburgse doel op te zoeken. Nixon Dias creëerde voor zichzelf de beste mogelijkheid om de gelijkmaker te scoren. De mee naar voren gekomen verdediger zag zijn schot (net als de toekijkende Tim Orlowski) op de paal belanden. Het Rijnsburgse antwoord kwam via Bryan Simons die de bal op het middenveld wist te veroveren en deze via Djuric Ascencion weer in de voeten van Martijn Gootjes terecht zag komen. De doelman wist dit keer wel het schot met zijn lichaam te keren. Ook Bart Freke wist een fraai schot te lossen op het doel van de ASWH goalie. Zijn schot ging net over de kruising. Nog voor rust zorgde Arjan Human, de spits van ASWH die onlangs in China stage had gelopen, dat Nixon Dias weer uit kon halen met een hard schot dat ook over ging.

Martijn Gootjes scoort op fraaie wijze het eerste doelpunt in de wedstrijd (foto Hans Oudwater)

De tweede helft kwam moeizaam op gang. Nadat Bart Freke in het begin met een hard schot had geprobeerd de voorsprong te vergroten, brak er een periode aan waarin niet veel gebeurde. ASWH was onmachtig om echt voor gevaar te zorgen. De kwaliteit van de Rijnsburgse verdediging was hier ook absoluut debet aan. Aan de andere kant waren de Rijnsburgse aanvallen net niet zuiver genoeg waardoor te veel ballen niet goed aankwamen. Zolang de minimale voorsprong op het scorebord stond bleef de spanning natuurlijk wel aanwezig. Het laatste gedeelte van de wedstrijd was echter helemaal voor Rijnsburgse Boys. Djuric Ascencion speelde zichzelf knap vrij en wist met een verraderlijke krul in zijn schot bijna de keeper te verrassen. In de rebound schoot Martijn Gootjes over. Een kwartier voor het einde van de wedstrijd was het een aanval uit het boekje dat ASWH de das om deed. Djuric Ascencion was lekker op dreef geraakt en gaf een voorzet op Martijn Gootjes die de bal koppend verlengde op Danny van der Vijver die de bal onder Raymond Kuipers schoot: 0-2. Rijnsburgse Boys kon nu met meer vrijheid spelen en dat resulteerde al direct in een mooie kans voor Martijn Gootjes en even later de eerste corner in de 79e minuut (!). Joost Kuhlmann, die afgelopen woensdag nog zijn verjaardag vierde (25 jaar), maakte de hele middag een sterke indruk. ASWH had heel wat overtredingen nodig om hem af te stoppen. Vijf minuten voor het einde van de wedstrijd won hij op overtuigende wijze een duel met Danny Versluis waarna hij een hele spurt kon maken richting het doel. Hij speelde de bal naar Brayton Biekman die was meegelopen en zich in de vrij komende ruimte had opgesteld. Brayton Biekman, net drie minuten ingevallen voor Martijn Gootjes, wist met zijn schot de 0-3 binnen te schieten. Net als in de recente uitwedstrijd tegen Capelle blijkt Brayton Biekman dus een ware goaltjesdief die, binnen vijf minuten, een invalbeurt met een treffer weet op te luisteren.  Arjan Human had in de slotminuten de mogelijkheid om voor zijn ploeg de eer te redden. Tim Orlowski wist echter, net als in de thuiswedstrijd tegen ASWH, zijn doel schoon te houden.

Tim Orlowski tikt in de slotfase een schot van Arjan Human naast (foto Hans Oudwater)

Na het laatste fluitsignaal van de goed leidende scheidsrechter Hans Zwaard uit Maasland (hij floot de kampioenswedstrijd van vorig jaar tegen Fc Lisse en nu voor het eerst weer een wedstrijd van de uien) kon de balans worden opgemaakt. Rijnsburgse Boys had ook zijn zevende wedstrijd na de winterstop gewonnen, Fc Lisse had voor de derde achtereenvolgende keer niet gewonnen (twee punten uit de laatste drie wedstrijden) en Rijnsburgse Boys heeft, in vergelijking met het vorige seizoen, na 19 wedstrijden al 10 punten meer bijeen vergaard. Oftewel: Rijnsburgse Boys ligt goed op kampioenskoers. Nu nog eerst de twee cruciale ontmoetingen met Katwijk en Fc Lisse goed door te zien komen. Mocht Rijnsburgse Boys het spel zoals grotendeels in de tweede helft gespeeld tegen ASWH vast weten te houden dan kan er wellicht ook op een andere manier geschiedenis worden geschreven: twee jaar achter elkaar kampioen worden in de Hoofdklasse!

ASWH – Rijnsburgse Boys 0-3 (0-1)
17: Martijn Gootjes: 0-1; 77: Danny van der Vijver: 0-2; 86: Brayton Biekman: 0-3.

Scheidsrechter: Zwaard
Toeschouwers: 1.000

Gele kaart ASWH: Verhoeven

Opstelling ASWH: Kuipers, Hoogendoorn, Versluis, Dias, Sturrus, van Lare, Azzagari (76: van de Weijdeen), Verhoeven, Human, Slingerland en de Jong

Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Groot, van der Lugt, Bart Freke, Simons, Peter Freke (89. Zandbergen), van der Vijver (90. Blakborn), Kolder, Kuhlmann, Gootjes (83. Biekman) en Ascencion