Rijnsburg bezorgt Capelle eerste nederlaag

In de 16e minuut zorgt Bart Freke voor de 1-0 (foto Hans Heemskerk)

Het lot van Capelle werd achteraf gezien eigenlijk al na twintig minuten bezegeld. Binnen drie minuten kwam Rijnsburgse Boys op een 2-0 voorsprong. In de 16e minuut zorgde Bart Freke voor de 1-0. Na een corner van broer Peter die over alles en iedereen heenging, bezorgde Danny van der Vijver de bal weer voor de pot. Met een beetje mazzel kwam de bal uit de kluts voor de voeten van Bart Freke, die vervolgens raak schoot. Nog geen drie minuten later verschalkte Danny van der Vijver, na het doorkoppen van een goed kijkende Martijn Gootjes, wederom oud Rijnsburg-doelman Lennert Hegie: 2-0. Door deze vroege en ruime voorsprong kon Capelle niet anders dan op zoek gaan naar de aansluitingstreffer en kwam het niet toe aan het type voetbal waar de ploeg zo sterk in is, te weten degelijk verdedigen en dan snel omschakelen naar voren. Aan het goede countervoetbal kwam het elftal uit Capelle dan ook vanmiddag niet toe.

Danny van der Vijver legt aan voor de 2-0 (foto Hans Heemskerk)

Voor de twee doelpunten van Rijnsburgse Boys waren de geel-zwarten al eerder dreigend geweest met een schot van afstand van Bart Freke en een mee naar voren gekomen Dennis Groot. Keeper Hegie hoefde hierbij niet in actie te komen. Daarnaast was er een kans voor Capelle-spits Henk Roeland, maar ook Tim Orlowski hoefde zich hierbij nog niet in te spannen.

Na de 2-0 tot aan de rust waren er over en weer de nodige kansen. Niet lang na de 2-0 mocht Nick van Baaren aanleggen voor een vrije trap van Capelle. Hij schoot de bal weliswaar over de muur, maar Orlowski kon de bal stoppen. Dat kon hij niet bij de uithaal van één van de betere spelers van Capelle, nummer 7 Godwin Falix, die drie minuten voor de rust met een mooi schot de lat raakte. Kansen voor Rijnsburg waren er via Bart Freke die de bal over poeierde, een schot van Kolder en een gevaarlijke voorzet van Cairo die tot corner werd verwerkt. Tegen het einde van de eerste helft werd de sfeer overigens steeds grimmiger, niet in het minst aangewakkerd door de heetgebakerde Capelle-trainer Vermunt. Deze liet zich zelfs verleiden tot het geven van de middelste vinger aan trainer Ted Verdonkschot na discussie over een overtreding van Cairo. Na afloop verweet Vermunt, nog steeds opgefokt, het verlies van zijn ploeg mede aan de partijdigheid van het arbitrale trio die “door de entourage beïnvloed” zou zijn (compliment voor het sfeerteam). Dit zou volgens hem vaak het geval zijn met scheidsrechters uit de bollenstreek (de scheidsrechter kwam overigens uit Zwolle). Over de gehele wedstrijd kreeg Rijnsburg twee overtredingen meer mee van de scheidsrechter (17) dan Capelle (15), dus dat was redelijk in evenwicht.

Joost Kuhlmann pakt ook zijn doelpuntje mee deze wedstrijd (foto Hans Heemskerk)

In het eerste halfuur na rust gebeurde er niet veel. Diverse blessurebehandelingen haalde het tempo volledig uit de wedstrijd. Rodney Cairo, met geel op zak en een lastige eerste helft, werd na rust vervangen door Richal Leitoe. Dit zorgde voor meer dreiging, al moest er tot de 55e minuut worden gewacht voordat hieruit de eerste kans ontstond. Na een goede actie van Leitoe leek Joost Kuhlmann de 3-0 op de schoen te hebben, maar hij raakte de bal verkeerd en via een vreemde boog kon Hegie de bal eenvoudig vangen. Vier minuten later moest Hegie opnieuw redding brengen, na een schot van Richal Leitoe zelf. Uiteindelijk viel de 3-0 wel. Na goed voorbereidend werk van Raymond Kolder, kreeg Joost Kuhlmann alle tijd van de verdedigers van Capelle om de 3-0 geplaatst binnen te schuiven.

Richal Leitoe zoals altijd razendsnel (foto Hans Heemskerk)

Even verslapte de concentratie van de geel-zwarten bij deze voorsprong. Inmiddels had Capelle in korte tijd twee spelers gewisseld en één van deze invallers, Laurens Visser, profiteerde door uit de rug van Raymond Kolder te lopen en van dichtbij in de korte hoek een voorzet van Godwin Falix binnen te koppen: 3-1. Een klein kwartier voor tijd bracht Rijnsburgse Boys de marge echter weer op drie doelpunten. Wederom was het Kolder die de bal bij Richal Leitoe in de zestien wist te brengen. Deze kreeg de bal niet lekker onder controle en raakte de bal eigenlijk volledig verkeerd. Toch rolde de bal in het doel omdat Hegie niet goed stond opgesteld: 1-4. Nog steeds weigerde Capelle om de handdoek te gooien en binnen de twee minuten deed de ploeg alweer wat terug met de mooiste goal van de middag. Godwin Falix zorgde met een bekeken hakballetje in de 78e minuut voor de tweede tegentreffer van Rijnsburgse Boys: 4-2. Het is overigens pas de eerste keer dit seizoen dat Rijnsburg meer dan één tegentreffer incasseert.

Het slot van de wedstrijd was voor Rijnsburg waarbij met iets meer geluk de score nog verder had kunnen uitlopen. Na een fraaie aanval en een nog fraaier schot van Barte Freke belandde de bal met het nodige effect tegen de lat. Even later had Danny van der Vijver de vijfde kunnen maken. Hij passeerde de doelman met een mooi schot, maar nu was het de paal die redding bracht voor Capelle. Ook invaller Djuric Ascencion kreeg na een goede individuele actie nog een mogelijkheid. Gescoord werd er echter niet meer. Wel kreeg Capelle-verdediger Van Duivenbode in blessuretijd nog zijn tweede gele kaart en dus moesten zijn medespelers met tien man de wedstrijd uitspelen.

Volgende week staat dus de volgende topper alweer op het programma: uit tegen Quick Boys, maar dinsdag wacht eerst nog de bekerwedstrijd tegen NEC in Nijmegen.

Rijnsburgse Boys – Capelle: 4-2 (2-0)

16) Bart Freke 1-0; 18) Danny van der Vijver 2-0; 61) Joost Kuhlmann 3-0; 69) Laurens Visser 3-1; 75)  Richal Leitoe 4-1; 77) Godwin Falix 4-2

Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Cairo, Van Roosmalen
Gele kaarten Capelle: Breidel, Witteman, Vermunt (trainer)
Rode kaarten Capelle: Van Duivenbode (2x geel)

Scheidsrechter: de heer Jansen
Toeschouwers: 1.250

Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Groot, Van Noord, Bart Freke, Bouma, Peter Freke (76: Van Roosmalen), Van der Vijver, Kolder, Gootjes, Kuhlmann (81: Ascencion), Cairo (46: Leitoe)
Opstelling Capelle: Hegie, Breidel (58: Le Conge), Van Duivenbode, Bosscha, Koppelaar (66: Hoogeveen), Vermunt (nee, niet de trainer), Falix, Witteman, Van Baaren (62: Visser), Rothman, Roeland