Rijnsburg bekert verder ten koste van DOTO (verslag)

Rijnsburgse Boys heeft dinsdagavond de kwartfinale van de districtsbeker West 2 bereikt door een 2-1 overwinning op DOTO. De eindstand was al na een kwartier bereikt door twee goals van Martin den Haan en een rake kopbal van de topscoorder van alle Hoofdklassen, Michael van Dommelen. Uitblinker in deze wedstrijd was doelman Michel van Kasteren die met fantastische reddingen niet alleen zijn ploeg in de volgende ronde bracht maar ook sportief revanche nam op de dramatische competitiewedstrijd in Pernis. DOTO wist toen in de laatste 25 minuten een 0-4 achterstand gelijk te trekken waarbij de Rijnsburgse reservedoelman een uiterst onzekere indruk maakte.

Normaal kiest Rijnsburgse Boys bij het winnen van de toss er nooit voor om de eerste helft richting de kantine te spelen maar deze avond wel. Vanwege de laag staande zon, die hinderlijk voor de keeper is, zou de bal verrassend voor het doel kunnen verschijnen en dat bleek ook zo te zijn. Na de eerste doelpoging van de wedstrijd via Brayton Biekman was het na vijf minuten Jelle Bouma die met een prachtige diepe bal Martin den Haan wegstuurde die de bal over doelman Ben Kinds wist te liften: 1-0.
Na 12 minuten werd de stand al weer gelijk getrokken. In een tegenaanval vertrokken Lito Rodriques de Pina en Michael van Dommelen richting de Rijnsburgse goal waarbij alleen de laatste buitenspel stond. Omdat de bal echter eerst bij de Pina kwam werd zijn strakke voorzet op van Michael van Dommelen niet afgefloten nadat de bal via een kopbal achter Michel van Kasteren was verdwenen: 1-1.

Erwin van der Lugt draait om zijn as en schiet maar net mis (foto Hans Heemskerk)

Uit de tweede Rijnsburgse corner kwam de bal voor de voeten van Erwin van der Lugt maar omdat de centrale verdediger draaiend vanuit zijn as moest schieten ging de bal net naast. Vervolgens bracht een doeltreffende individuele actie van Martin den Haan Rijnsburgse Boys weer op voorsprong. De vervanger van de licht geblesseerde Martijn Gootjes gebruikte zijn lichaam goed en speelde in het strafschopgebied twee verdedigers uit en kon ter hoogte van de penaltystip uithalen: 2-1.

Voor de toeschouwers maakte de juiste winnaars instelling van beide ploegen de wedstrijd echt interessant om naar te kijken. Het was geen verplicht bekertussendoortje! Brayton Biekman maakte indruk door binnen drie minuten in evenveel situaties voor Ben Kinds te verschijnen. Echter, zijn kopbal en vervolgens twee schoten op doel gingen alle drie net naast. Als afsluiting van deze interessante vijf minuten zag Djuric Ascencion, na zelf de bal veroverd te hebben, zijn schot overgaan. Het veldspel golfde over en weer en zo kregen Michael van Dommelen en vervolgens Bart Fiegel kort na elkaar ideale kansen om de stand weer gelijk te trekken. Beide spelers faalden echter oog in oog met de excellerende Michel van Kasteren. Rijnsburgse Boys ontsnapte toen scheidsrechter Cees van Duijn (jawel, uit Katwijk) de overtreding van Joey Zandbergen (speelde een prima wedstrijd) op Bart Fiegel niet bestrafte met een penalty. Net voordat de spelers de kleedkamer op mochten zoeken tikte de Rijnsburgse doelman een pegel van Patrick van End over de lat zodat er met een 2-1 tussenstand gerust kon gaan worden.

Martin den Haan was goed voor beide goals (foto Hans Heemskerk)

Had Rijnsburgse Boys in de eerste helft nog het beste van het spel, de tweede helft werd gedomineerd door DOTO. De eerste twee kansen waren voor Patrick End en vervolgens Lito Rodriques de Pina. De eerste stuitte echter op Michel van Kasteren, de tweede schoot in scoringspositie naast. Na precies een uur spelen leek Danny van der Vijver,terug in de basis na zes competitiewedstrijden aan de kant te hebben gezeten als gevolg van een enkelblessure, de enige kans te krijgen die Rijnsburgse Boys in de tweede helft wist te creëren. De doelpoging werd echter verijdeld nadat de Rijnsburger werd vastgehouden. Scheidsrechter van Duijn dacht waarschijnlijk terug aan het moment waarop hij in de eerste helft niet voor DOTO had gefloten dus deed hij dat nu ook niet in Rijnsburgs voordeel.
Enige opschudding ontstond toen Bart Freke, die te ver voor de verdediging speelde, door een woedende Ted Verdonschot naar de kant werd gehaald. Onder hevig protest nam de jongste van de broers Freke plaats op de reservebank.

In het laatste half uur van de wedstrijd stond Rijnsburgse Boys onder grote druk van DOTO. De Rijnsburgse voorhoede kon de bal niet vasthouden en samen met veel foute passes kon een belegering van het Rijnsburgse doel beginnen. Een kopbal van Carlos Fernandes, een linke bal van Harvey Wijngaarde, een pegel van Patrick End; ze werden allemaal gekeerd door Michel van Kasteren. En leek de doelman verslagen, dan raakte juist Jessey Soares de bal totaal verkeerd en kwam een schot van Michael van Dommelen op de paal terecht. In een slotoffensief wist de Rijnsburgse doelman een prachtig schot van Carlos Fernandes te keren en kopte Bart Fiegel, geheel vrijstaand en onder het toeziend oog van alle mede- en tegenspelers die niets deden, net over de kruising.

De verdiende 2-2 kwam er dus niet en zo mocht Rijnsburgse Boys op een prettige manier de kater na het verlies tegen Fc Lisse enigszins wegspoelen. In de volgende ronde speelt Rijnsburgse Boys op 29 april of 1 mei (hemelvaartsdag) de kwartfinale in en tegen Capelle. De winnaar van deze wedstrijd neemt het vervolgens in de halve finale (op 10 of 12 mei) op tegen SHO en wel in een thuiswedstrijd.

Rijnsburgse Boys – DOTO: 2-1 (2-1)
5: Martin den Haan: 1-0; 12: Michael van Dommelen: 1-1; 17: Martin den Haan: 2-1.

Scheidsrechter: Van Duijin

Opstelling Rijnsburgse Boys: Van Kasteren, Joey Zandbergen, Van der Lugt, Bart Freke (63: Van Roosmalen), Bouma, Zwarthoed, Van der Vijver, Kolder, Biekman (86: Van Es), Den Haan (67: Van Beuningen) en Ascencion
Opstelling DOTO: Kinds, Tol, Watson (77: Prins), Alexander van Dommelen, Dino Rodriques de Pina, Wijngaarde, Fernandes, End, Michael van Dommelen, Lito Rodriques de Pina (67: Soares), Fiegel