outhands

Rijnsburg bekert verder na troosteloze middag

Zowel het gure herfstweer (kou, regen en wind) als het niveau van de tegenstander waren de voorboden van een onaangename middag op de Middelmors. Het grote voordeel voor de (toch nog 600) toeschouwers was wel dat er een comfortabele zitplek aanwezig was. Iets wat niet het geval zou zijn geweest indien de wedstrijd op de oorspronkelijk ingeplande woensdagavond gespeeld zou worden (veld twee zou dan gebruikt moeten worden). Hoewel de spelers een vrij weekend prettiger hadden gevonden moesten zij zich gewoon melden op de Middelmors. Een groot aantal spelers nam echter plaats op de tribune. Joost Kuhlmann, Peter Freke, Richal Leitoe, Danny van der Vijver, Mustafa Celen en Raymond Kolder hadden allen last van kleine of grote pijntjes. Kevin Winter had geluk dat zijn eerste wedstrijd schorsing, na de directe rode kaart tegen FC Lisse, via het districtsbekertoernooi verrekend kon worden. Noodgedwongen moest Niek Oosterlee dus een beroep doen op een aantal spelers uit het tweede. Martijn Zwaan had al enige ervaring maar Marten Boetzer en Ricardo Vijlbrief konden hun debuut maken in een officiële wedstrijd van het eerste.


Ricardo Vijlbrief maakte zijn debuut en scoorde heel fraai de 2-0 (foto Hans Heemskerk)

Scheidsrechter Oskam werd na zes minuten voor een moeilijk dilemma geplaatst. Keeper Patrick Grinwis stompte bewust buiten de zestien een inzet van Martijn Gootjes weg. Zou naast het klasseverschil ook een numeriek verschil voor wat betreft het aantal spelers gaan gelden? De arbiter twijfelde even maar bleek genadig voor de underdog en trok een gele kaart voor de doelman. De vrije trap leverde een slap schot van Sergio de Windt op die, na lange tijd van afwezigheid, weer in de basiself mocht starten. Tien minuten later stond hij aan de basis van de eerste goed lopende aanval waaruit direct de openingstreffer viel. Martijn Gootjes was de koele afmaker en plaatste de bal in de verre hoek: 1-0. Binnen de minuut had de score zomaar verdubbeld kunnen worden. Maar nadat de bal via de binnenkant van de paal het veld in rolde schoot Ricardo Vijlbrief hoog over het doel.

Rijnsburgse Boys had dus, veel eerder dan in de districtsbekerwedstrijden van het vorige seizoen, de vroege voorsprong te pakken. Het was echter niet het teken dat de schiettent geopend was. In tegendeel zelfs. De bezieling was er gewoon niet. Wellicht ook door de ongebruikelijke opstelling maar het liep niet zoals de supporters gewend zijn in de thuiswedstrijden. Slordig balverlies leverde de bezoekers zowaar een schietkans voor Poortvliet op. Omdat Rijnsbursge Boys weinig presteerde leek er wellicht iets meer in te zitten voor Zuidland. Na ruim een half uur spelen zorgde Jeffrey Duynstee voor de fraaiste actie van de eerste helft. De Zuidlander soleerde door de gehele Rijnsburgse verdediging en kon vanaf de achterlijn een voorzet geven. Het is dat Ronald Breinburg voor opruiming zorgde anders had zomaar de gelijkmaker kunnen vallen. Niet veel later ging Terence Tokaai met de bal aan zijn voet voor eigen eer en bewees daarmee waarom hij als tweedeklasser speelt. Had hij de bal afgegeven dan was er gewoon een 100% kans ontstaan. Aan Rijnsburgse Boys zijde gingen afstandschoten van Sergio de Windt, Bart Freke en Jeffrey Winter naast of werden gepakt.


Bennie van Noord pakte ook zijn goaltje mee en scoorde de 3-0 (foto Hans Heemskerk)

Rijnsburgse Boys leek de tweede helft wat gretiger te starten. Na ruim een minuut schoot Resham Sardar in het zijnet en even later schoot Bart Freke naast. Vervolgens was het de beurt aan de uitblinker van Zuidland, Jeffrey Duynstee, die zich in de kijker speelde. Binnen zeven minuten loste hij twee fraaie schoten op het doel van Martijn Zwaan. De Rijnsburgse doelman reageerde beide keren zeer adequaat. Het leverde Zuidland twee corners op waar geen gevaar uit ontstond. De Rijnsburgse counter na de tweede corner leek de uitgelezen mogelijkheid om de score te vergroten maar Jeffrey Winter schoot te zacht in. Na een uur spelen zorgde debutant Ricardo Vijlbrief voor een opleving in de bekerwedstrijd. Nadat diverse pogingen in de eerste helft nog niets hadden opgeleverd zag hij nu wel zijn gekrulde schot zeer fraai in de kruising verdwijnen: 2-0. Het geloof in een eventuele stunt was nu helemaal weg bij Zuidland. Toch duurde het nog een kwartier voordat Rijnsburgse Boys de score kon uitbouwen. Nadat een corner van Sergio de Windt niet goed weggewerkt kon worden kon Bennie van Noord uithalen: 3-0.

Nadat invaller Van de Bie de mogelijkheid op een eretreffer aan zich voorbij had laten gaan (door opnieuw fraai keeperswerk van Martijn Zwaan), was het Jeffrey Winter die acht minuten voor het einde door Resham Sardar werd weggestuurd. Alle frustraties van zeven weken niet tot scoren kunnen komen werden goed gemaakt door een slim balletje tussen de benen van invalkeeper Overgauw: 4-0. Robin Gillissen (naast Thomas Paauw en Lex Heemskerk ingevallen in de tweede helft) was verantwoordelijk voor het laatste gevaarlijke moment voor het doel van Zuidland maar een goal leverde het niet op.               
                                                
Rijnsburgse Boys – Zuidland: 4-0 (1-0)
17: Martijn Gootjes: 1-0, 62: Ricardo Vijlbrief: 2-0 , 77: Bennie van Noord: 3-0, 82: Jeffrey Winter: 4-0

Scheidsrechter: P. Oskam
Toeschouwers: 600

Gele kaart Zuidland: Patrick Grinwis

Opstelling Rijnsburgse Boys: Martijn Zwaan, Dennis Groot (83: Lex Heemskerk), Bennie van Noord, Bart Freke, Ronald Breinburg, Marten Boetzer (73:Thomas Paauw), Resham Sardar, Sergio de Windt, Martijn Gootjes, Jeffrey Winter en Ricardo Vijlbrief (68: Robin Gillissen).
Opstelling Zuidland: Grinwis (44: Overgauw), Wolters, Van de Berg, Verhagen, Van der Kaa, Notenboom, Van Meurs, Poortvliet (65: Boerma), Tokaai, Duynstee, Biesheuvel (53: Van de Bie).