outhands

Rijnsburg afgetroefd op kwaliteit


Een applaus van Peter Freke voor Raymond Kolder die zijn 100ste competitiewedstrijd
speelde. Een kunstje dat Peter zelf vorig seizoen al flikte. (foto Hans Heemskerk)

De Hardenberg Heemse Combinatie was voor Rijnsburgse Boys een onbekende tegenstander maar door het nodige scoutingwerk was er genoeg over de ploeg bekend. Toch leek Rijnsburgse Boys volledig verrast te zijn door een overrompelende start van de ploeg uit Overijssel. In tegenstelling tot de competitiewedstrijden in de Hoofdklasse A waarin Rijnsburgse Boys vrijwel altijd de toon zette, was het HHC die opvallend van zich liet spreken. De ploeg speelde compact, ging vol op de aanval en dat leverde, naast een aantal corners, direct diverse mogelijkheden op voor een vroege openingsgoal. Doordat Rijnsburgse Boys zich, na een wat onzeker begin, ook meldde voor het doel van Marc Doornbos werd het een attractieve en leuke opening van de kampioenscompetitie. Martijn Gootjes zag in een vroeg stadium een doelpoging tot twee maal toe geblokt worden, Joost Kuhlmann soleerde het strafschopgebied binnen maar zonder een goede eindpass af te geven, Martijn Gootjes zag zijn tegendraadse kopbal net naast gaan en Djuric Ascension kon na een schitterende passeeractie van Brayton Biekman uithalen voor een snoeiharde pegel die net over de lat zoefde. De aanvallende acties konden niet verbloemen dat Rijnsburgse Boys de strijd op het middenveld toch echt verloor van HHC. Peter Freke (zaterdag nog geblesseerd uitgevallen), Raymond Kolder (aan het begin van de wedstrijd gehuldigd vanwege zijn 100ste competitiewedstrijd voor de Rijnsburgers) en met name Djuric Ascencion (een linie naar achter geplaatst ten gunste van Brayton Biekman) kwamen slecht in de wedstrijd. De geblesseerde Danny van der Vijver werd zo wel erg opvallend gemist.


Topscorer Martijn Gootjes speelde een ongelukkige wedstrijd (foto Hans Heemskerk)

Na 26 minuten was het Stefan Buitenhuis die door de Rijnsburgse defensie heen soleerde en wonderlijk wel de bal steeds mee wist te krijgen en uiteindelijk doeltreffend wist uit te halen: 0-1. Het Rijnsburgse antwoord hierop kwam via een schot van Peter Freke dat voorlangs ging. Het sterke positiespel van HHC leverde al heel snel opnieuw een goal op. Na een voorzet van Kenny Kroeze kopte de lange spits Martijn Berger de bal door op Stefan Buitenhuis. Omdat Tim Orlowski verzuimde de bal weg te werken wist Stefan Buitenhuis onverwachts toch nog zijn buitenkantvoet tegen de bal te zetten: 0-2. De blonde middenvelder scoorde zo binnen zeven minuten twee goals en evenaarde daarmee zijn doelpuntentotaal uit de hele competitie….

Rijnsburgse Boys probeerde voor rust nog de aansluitingstreffer te scoren. Na een kopkans (ondanks een flinke duw) en een schot van Martijn Gootjes raakte Vincent Voshaar geblesseerd in het strafschopgebied. Omdat de goed fluitende scheidsrechter van der Horn het spel door liet gaan (ondanks hevige protesten van HHC) kon Bart Freke aanleggen voor een schot maar zonder resultaat. Ook Djuric Ascencion kwam, na zichzelf knap vrij te hebben gespeeld, voor de keeper. Hij ging echter voor eigen succes terwijl hij veel beter de bal had kunnen afgeven. In de slotfase kreeg Lars Offringa een terechte gele kaart na een overtreding op Djuric Ascension. Omdat dit zijn derde kaart is, zal hij in de nacompetitie nog een schorsing uit moeten zitten.


Joost Kuhlmann zoals altijd niet van de bal te krijgen (foto Hans Heemskerk) 

In de tweede helft probeerde Rijnsburgse Boys vroeg druk te zetten. Na mogelijkheden voor Brayton Biekman en Djuric Acsencion kwam de beste kans voor Martijn Gootjes. Zijn rake kopbal werd door de uitstekend keepende Marc Doornbos uit de kruising gehaald. HHC ging de krachten sparen voor de wedstrijd van komende zaterdag tegen IJsselmeervogels en probeerde via de counter de voorsprong te vergroten. Nadat driemaal de buitenspelval bij Rijnsburgse Boys goed had gewerkt was het de befaamde crosspass van rechts van Roy Jurgens die op links bij vleugelspits Kenny Kroeze terecht kwam. Zijn schot ging net voorlangs en het is dat Martijn Berger net niet bij de bal kwam anders was na een uur spelen de marge wel erg groot geworden. Aan de andere kant werd langzamerhand duidelijk dat met name Martijn Gootjes een ongelukkige wedstrijd speelde. Hij kwam kracht te kort voor een schot of had teveel tijd nodig waardoor het vandaag allemaal net niet lukte. Bryan Simons en Joost Kuhlmann lieten aan de aanwezige supporters, spelers en scouts van IJsselmeervogels zien dat hun aankopen voor het volgende seizoen tot grootste dingen in staat zijn. Na knap opkomen van de linksback was het de vleugelspits die een schot kon lossen maar moest toe zien dat er net weer een hand van de doelman tussen zat en de bal deed stil vallen.

Na 70 minuten had Bart Freke grote pech toen zijn schot via de binnenkant van de paal niet in het doel maar terug in het veld kwam. De aansluitende messcherpe counter van HHC werd door Gerben Tieltjes bijna verzilverd maar routinier Erwin van der Lugt wist correct in te grijpen. Ondertussen ging de tijd dringen en moest Ted Verdonkschot tactisch wisselen. Nadat Bartjan Onderwaater in het veld kwam voor Brayton Biekman mocht Erwin van der Lugt de wedstrijd in de spitspositie uitspelen. Geen onbekende plek voor de centrale verdediger; in zijn gloriejaren bij IJsselmeervogels heeft hij ooit een winnende goal gescoord in de derby tegen Spakenburg. Ook André van Egmond (vorig jaar nog twee keer scorend in de kampioenscompetitie tegen ONS na een invalbeurt) kwam als extra aanvaller in het veld ten koste van Bart Freke. Ook in de slotfase werd duidelijk dat Rijnsburgse Boys het vizier niet op scherp had staan. Acties strandden in een vol strafschopgebied van de solide HHC defensie en kansen die er wel kwamen gingen jammerlijk naast. Het slotakkoord was voor HHC. Ver in blessuretijd zag aanvoerder Gerard Kocks dat Tim Orowski te ver voor zijn doel stond en plaatste van links met een schitterende lob de bal van ongeveer 40 meter in het Rijnsburgse doel: 0-3.


Vreugde bij HHC wanneer aanvoerder Gerard Kocks met een prachtig schot over
bijna 40 meter Tim Orlowski kansloos laat. (foto Hans Heemskerk)
 
 

HHC had indruk gemaakt en was de beste ploeg gebleken. Rijnsburgse Boys had de outsider in de nacompetitie wellicht toch onderschat. Rijnsburgse Boys kon vandaag niet goed in haar gebruikelijke spel komen en dat is toch zeker ook de verdienste van de mannen van Michel Jansen. De vraag is hoeveel kracht deze wedstrijd de Hardenbergers heeft gekost; diverse spelers zaten er behoorlijk doorheen. Komende zaterdag gaat de nacompetitie verder met HHC tegen IJsselmeervogels. Rijnsburgse Boys is voorlopig even op het tweede plan gezet maar weet ook dat het met drie wedstrijden te spelen nog helemaal in eigen hand heeft. Dat het nu eerst twee uitwedstrijden moet spelen hoeft niet ongunstig te zijn. De laatste serie van vijf thuiswedstrijden leverde immers drie nederlagen (FC Lisse, TOGR en HHC), één gelijkspel (Excelsior Maassluis) en slechts één overwinning op (Ter Leede). De zes uitwedstrijden na de winterstop werden allemaal wel met overmacht gewonnen.

Tot slot nog een wetenswaardigheid voor de Rijnsburgse harten: in 1999 begon IJsselmeervogels de nacompetitie om de zaterdagtitel met een 0-3 thuisnederlaag tegen Noordwijk. Uiteindelijk werden de Spakenburgers wel eerste. Er is dus nog van alles mogelijk! De steun van de twaalfde man is dan onontbeerlijk en moet dan wel meer aanwezi
g zijn dan vandaag…..
    

Rijnsburgse Boys – HHC Hardenberg: 0-3 (0-2)

26: Stefan Buitenhuis 0-1; 33: Stefan Buitenhuis: 0-2; 90+4: Gerard Kocks: 0-3

Scheidsrechter: van der Horn
Toeschouwers: 2.500
Gele kaart HHC Hardenberg: Offringa en Berger

Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Groot, van der Lugt, Bart Freke (83: van Egmond), Simons, Peter Freke (70: Zandbergen), Kolder, Ascencion, Kuhlmann, Gootjes en Biekman (78: Onderwaater)

Opstelling HHC Hardenberg: Doornbos, Steggink, Jurgens, Voshaar, Kocks, Scheepmaker, Offringa, Buitenhuis (77: Otten), Tieltjes (73: de Visscher), Berger, Kroeze (82: Redder)