Bram van Egmond

Rick van der Burg voor derde seizoen bij de Uien

Rick van der Burg

Deze week hebben Rijnsburgse Boys en doelman Rick van der Burg de verbintenis met een jaar verlengd. Dat betekent dat Rick (net 27) voor het derde seizoen de handschoenen bij de geelzwarten gaat aantrekken. Alhoewel Rick tot nu toe Richard van Nieuwkoop veelvuldig als eerste keeper voor zich moet dulden, zit er een duidelijke keuze achter.  Bestuur en technische staf zijn verheugd met het verlengde verblijf van Rick, dat de druk in het keepersdeel van de selectie ongekend hoog houdt.
We vroegen Rick om een reactie.
“Ik heb er deze keer wel wat langer over nagedacht. En ook meerdere gesprekken gevoerd met de technische staf. Vooral ook met Hans Schot. De club zou het begrepen hebben als ik zou zijn vertrokken na twee seizoenen achter Richard, maar er is ook heel duidelijk aangegeven dat ze me het liefste bij de groep houden. Het is dus vooral mijn eigen keuze. Ik heb nog steeds het gevoel dat er voor mij meer inzit bij Rijnsburg. Ik heb veel vertrouwen in mezelf en ik zie nog steeds een stijgende lijn. Bij een club als Rijnsburg wil ik slagen en dat ga ik niet zomaar opgegeven.”
“De overtuiging zat bij mij voor een deel ook in de opvatting van de club. Ik heb respect afgedwongen met mijn inzet en toewijding en natuurlijk ook met mijn kwaliteiten. We houden elkaar niet aan het lijntje, het zit er echt in. Richard heeft nu de voorkeur, maar we zitten heel dicht bij elkaar. Er is eigenlijk geen verschil. Dus als ik een beetje geluk heb, of Richard pech, door een blessure of een rode kaart, dan heb ik direct een kans. Ik gun het hem niet, maar mezelf natuurlijk wel. Maar aan de andere kant moeten we allebei ook heel scherp blijven. Als een van de twee verzwakt, dan wordt de keuze voor de ander sterker. Zowel ik als Richard zullen dus aan de bak moet blijven gaan om de trainer te overtuigen. Het is natuurlijk ook wel een unieke situatie, dat een tweede keeper zo lang bij dezelfde club blijft. En met zo’n klein kwaliteitsverschil. Voor de club is dat een hele comfortabele situatie, zoveel continuïteit in de kwaliteit.”
De relatie met de andere keepers (Richard en Max) en met de keeperstrainer Hans Schot is prima, vertelt Rick. “Het gaat gewoon goed in het keepersteam. We hebben veel respect voor elkaar en werken goed samen. We gunnen het elkaar ook. Ik heb het bij Rijnsburg prima naar mijn zin. Alles is perfect geregeld. Het enige is dat ik niet in de basis speel. Maar met gedrevenheid, positiviteit en kwaliteit wil ik dat laten kantelen. En ik geef hiermee het signaal af dat niet iemand ben die de strijd opgeeft, maar gewoon doorgaat”.
Of er dit jaar nog een basisplaats inzit? “Dat hangt dus van een stukje geluk af, of een mindere fase van Richard. Maar nu het zeker is dat ik nog een seizoen blijf, ben ik tot het eind van het seizoen nog meer een vaste waarde. En kan er voor de langere termijn rekening met mij worden gehouden. De afspraak is dat het aan het begin van het volgende seizoen gewoon weer vanaf nul begint. De concurrentiestrijd gaat gewoon door!”
We vroegen Rick nog even door naar zijn werk buiten het voetbal. En er ontspon zich een interessant vervolg van het gesprek. Rick blijkt bedrijfsleider te zijn bij een proeftuin voor bloemen en groente. “Ja, ik werk bij Greenq in Bleiswijk. Ik run daar 11 afdelingen van elk 1000 vierkante meter, waarbij bedrijven ruimte en arbeid bij ons inhuren om onderzoekswerk te doen in de bloemen- en groenteteelt. Wij telen en onderzoeken in opdracht. Het belangrijkste resultaat dat wij leveren is uiteraard het onderzoekswerk, maar er komt ook nog een stukje opbrengst vanaf. En dat veilen we ook, of verkopen het aan handelaren door. Ik heb zelf de uitvoerende leiding, dus ik zorg voor administratie, klimaatinstallaties en de inplanning van de arbeid. En voor een deel van de tijd draai ik ook gewoon mee in de tuin. We hebben daarvoor zo’n 15 mensen rondlopen. Maar daarnaast, omdat we veel nieuwe dingen onderzoeken, geven we ook veel rondleidingen. Er komen zo’n 10.000 bezoekers per jaar bij ons langs. Ook een heel leuk onderdeel van het werk”.
Zo ongemerkt schuilt er dus een kweker in Rick. “Ja, eigenlijk wel. Ik denk dat ik het daarom ook zo naar mijn zin heb bij Rijnsburg. Het klikt qua mentaliteit en achtergrond, dus we hebben meer gemeen dan je op het eerste oog zou denken. Ik zou het zeker ook leuk vinden om de Businessclub van Rijnsburgse Boys een keertje bij ons te komen laten kijken!” Met zo’n afsluiting zijn er niet zo heel veel woorden meer nodig…
We wensen Rick veel succes en plezier in zijn derde seizoen bij Rijnsburg. En dat onze keepers elkaar naar nog grotere hoogte weten te stuwen!