Richal Leitoe beslist duel tegen Hardenberg al voor rust

‘Oude bekende’ Ted Verdonkschot in gesprek met Niek Oosterlee (foto Hans Heemskerk)

De beginfase was van beide zijden enigszins afwachtend. Een kopbal van Breinburg uit een corner ging over en Jeffrey Winter kon net niet Joost Kuhlmann bereiken. Dan, in de 13e minuut, krijgt Rijnsburgse Boys drie corners op rij. De eerste twee kunnen met wat kunst- en vliegwerk over de achterlijn worden verwerkt door Hardenberg. De derde corner lijkt ook niets op te leveren, maar Kevin Winter weet een bijna verloren bal toch in de ploeg te houden en via Sardar is het Kolder die teamgenoot Leitoe in het midden vrij ziet staan en een mooie steekbal van zijn voet laat vertrekken. Net geen buitenspel staande, blijft Leitoe ijzig kalm, brengt de nog niet eens zo makkelijke bal onder controle, en verschalkt dan de al 384 minuten ongepasseerde doelman Sander Danes in de rechterhoek: 1-0. Amper vier minuten later scoort Leitoe, die samen met de uitstekende Resham Sardar deze middag het verschil maakte, opnieuw, maar nu nog veel fraaier. Op ongeveer dezelfde plek waar Peter Freke tegen Hoek uithaalde, kan de vogelvrije Leitoe uithalen en de bal met een prachtige curve richting de kruising sturen: 2-0. Stonden de Rijnsburgers vorige week nog in korte tijd ineens met 2-0 achter, nu zorgen de Rijnsburgers ervoor dat de ploeg uit Hardenberg dit overkomt.

Vreugde na het doelpunt van Richal Leitoe (foto Hans Heemskerk)

Behoudens wat terugspeelballen heeft doelman Tim Orlowski in de eerste twintig minuten niets te doen. Een voorzet van Lars Offringa onschadelijk maken zorgt in de 26e minuut voor het eerste handelend optreden van de Rijnsburgse doelman. Kort daarvoor is Raymond Kolder behandeld voor een kuitbeenblessure en Danny van der Vijver staat klaar om hem af te lossen. Van der Vijver werd voor de wedstrijd nog met bloemen bedankt, omdat de Ui van eigen bodem vorige week zijn 150e competitieduel voor de Rijnsburgers speelde in Emmeloord. Een corner van de bezoekers dwingt Orlowski andermaal tot actie. Na de bal met de vuisten te hebben weggebokst, is het Edwin Starke die met een halve omhaal de bal voorlangs schiet. Daarna is het Rijnsburg dat de klok slaat. De ploeg speelt hierin, zoals later zal blijken, zijn beste deel van de pot en lijken de score nog verder op te gaan voeren. Na wederom een sublieme pass van Kevin Winter wordt broer Jeffrey diagonaal aangespeeld en het lukt de spits om de verdediging van Hardenberg te omzeilen. Wanneer doelman Danes uitgekomen is, lijkt hij de bal kinderlijk eenvoudig in het doel te kunnen schuiven ware het niet dat Danes Jeffrey Winter onreglementair tegen de grond werkt. Hoewel een 100%-procent strafschop gebaart de scheidsrechter, die er bovenop stond, dat er verder gespeeld moet worden en er dus kennelijk ook geen schwalbe is gemaakt, aangezien er dan een gele kaart aan Winter getoond had moeten worden. Korte tijd later lijkt er dan alsnog een penalty te komen wanneer Richal Leitoe na een solo wordt gehaakt in de zestien, maar tot ieders verbazing wordt er ook nu niet gefloten. Na afloop gaf trainer Verdonkschot van Hardenberg aan dat zijn ploeg hier goed mee wegkwam.

Bart Freke in actie (foto Hans Heemskerk)

Even later fluit de scheidsrechter wel en geeft Leitoe een gele kaart wanneer Hardenberg een vrije trap mag nemen en Leitoe de bal weliswaar over zijn tegenstander gooit, maar wel naar de juiste plek van de overtreding. In de tweede helft krijgt Vincent Voshaar van Hardenberg voor een soortgelijke actie ook de gele kaart, terwijl van tijdrekken bij een 2-0 achterstand toch echt sprake zal zijn geweest. Even daarvoor heeft Sardar ook al geel gezien na een te harde charge op Tim Siekman. In deze fase kan de tot dan toe goed verlopen voetbalwedstrijd ontsporen, maar Oosterlee houdt zijn mannen scherp en bij de les. Hardenberg probeert in de persoon van de grote en sterke Martijn Berger nog van afstand Orlowski te verrassen, maar zonder al teveel moeite weet deze laatstgenoemde de ballen klemvast te plukken. Vlak voor de rust krijgt Rijnsburgse Boys nog wel twee grote kansen. Leitoe komt tot aan de achterlijn en trekt de bal goed voor, maar er ontbreken op de juiste plek voetballers met een geel-zwart tenue. Daarna lijkt invaller Van der Vijver te gaan scoren na een goede actie van Jeffrey Winter, maar doelman Danes laat zien waarom het de vier voorgaande tegenstanders niet was gelukt om hem te passeren.

Richal Leitoe werd uitgeroepen tot man of the match (foto Hans Heemskerk)

De tweede helft is aanzienlijk minder aantrekkelijk dan de eerste helft, overigens niet voor het eerst dit seizoen. De bezoekers komen, logisch gezien de ruststand, fanatieker het veld op dan de thuisploeg en hebben onder nummer 20 met Mitchell Kappenberg een verse kracht ingebracht. Deze bewijst als invaller direct zijn waarde, want na voorbereidend werk van Kenny Kroeze, kan hij bijna de aansluitingstreffer maken, maar centrumverdediger Dennis Groot zorgt voor de nodige opruiming. Joost Kuhlmann kan op een gegeven moment Bart Freke op een mooie plek in stelling brengen, maar Freke raakt de bal niet goed en schiet hoog over. Even later is het Ronald Breinburg en wederom Groot die verdedigend bij de les blijven. Hardenberg maakt het in de tweede helft de Rijnsburgers beduidend moeilijker om te voetballen, maar de Rijnsburgse defensie blijft wel alert en geven feitelijk geen enkele kans weg, behalve dan in de 62e minuut wanneer Groot een hoge bal verkeerd inschat en Kappenberg Stroeve kan bedienen. Een zekere goal wordt echter teniet gedaan door Tim Orlowski die met gevaar voor eigen lijf en leden zich voor de bal werpt. Vervolgens valt er nog een kans te noteren voor Sardar die een langzaam schot maar net naast ziet gaan en Hardenberger Siekman die een deel van de meegereisde supporters laat juichen die het net wel zien bewegen, maar al gauw zien dat bal in zijnet is geschoten. Leitoe krijgt nog de mogelijkheid om voor zijn derde goal te tekenen, maar zijn inzet wordt gekeerd door Danes.

Hierna krijgen beide ploegen geen grote kansen meer, alleen nog wat mogelijkheden. Met een kwartier nog op de klok, brengt Hardenberg nog twee verse krachten binnen de lijnen, maar langzaam maar zeker gaat de Overijsselse kaars uit. De twee kort op elkaar volgende doelpunten van de Man of the Match Leitoe hebben de bezoekers uiteindelijk doen zwichten en de op voorhand moeilijke opdracht om de Hardenbergers te verslaan bleek uiteindelijk mee te vallen. Rijnsburgse Boys behoudt de derde stek op de ranglijst en ziet Katwijk in Harkema met 1-1 gelijkspelen en Spakenburg uithalen in Apeldoorn (0-7 met zes (!) goals van Ruben Wilson), waardoor de top drie nog altijd heel dicht op elkaar blijft zitten.

Rijnsburgse Boys – HHC Hardenberg 2-0 (2-0)
13) Richal Leitoe 1-0, 19) Richal Leitoe 2-0

Gele kaarten RBB: Leitoe, Sardar
Gele kaarten Hardenberg: Voshaar, Schijff

Scheidsrechter: de heer Dijkstra
Toeschouwers: 1.650