Henk Hogewoning

Rechtsback Bert Koomen stopt met voetballen

Halverwege zijn vijfde seizoen bij Rijnsburgse Boys heeft rechtsback Bert Koomen (26) besloten om met onmiddellijke ingang te stoppen met voetballen. Drukke werkzaamheden in het buitenland als fotograaf en videograaf, onder andere in de weekenden en op trainingsavonden, hebben geleid tot deze beslissing.

“Het is een bewuste keuze om te stoppen”, zegt Bert Koomen over het onverwachte besluit om zijn nog doorlopende contract in te leveren. “Mijn werk, mijn studie en voetbal, het werd allemaal te veel, waardoor ik me niet meer honderd procent voor Rijnsburgse Boys kan inzetten. Helaas kan ik mezelf niet in tweeën splitsen. Daarom krijgt mijn werk nu voorrang.”

Voetballers fotograferen
Naast een studie communicatie en multimedia en een stage als digital designer bij bank Van Lanschot Kempen, die hij komende zomer hoopt af te ronden, heeft Bert een eigen bedrijf in fotografie en videografie. In het kader hiervan portretteert Bert voetballers die uitkomen in onder andere de Engelse Premier League en het Championship. “Op de meest onverwachte momenten word ik hiervoor gevraagd, waardoor ik trainingen en soms ook wedstrijden moet missen. Wanneer ik langer zou doorgaan, benadeel ik het team en dat wil ik niet.”

‘Moeilijke beslissing’
Het was een moeilijke beslissing, is Bert Koomen eerlijk. “Ik twijfelde al ongeveer een half jaar, ook vanwege blessures waardoor ik mijn basisplaats ben kwijtgeraakt. Jarenlang is het voetbal een veilige basis geweest. Bovendien speel ik bij Rijnsburg in een leuk team. Rijnsburgse Boys is niet voor niets de club waar ik het langst heb gezeten.

“Ik heb het de afgelopen jaren erg naar mijn zin gehad en met plezier bij Rijnsburg gespeeld, ook omdat alles er goed geregeld is en we enthousiaste fans hebben. Vaak deden we mee in de top en ik speelde bijna altijd in de basis. Het is een club waar sfeer en goede prestaties in balans zijn. Maar nu openen zich andere deuren voor mij.”

Lange carrière
Bert Koomen kan terugkijken op een lange en rijke voetbalcarrière, die begon op zijn achtste jaar en nu eindigt op 26-jarige leeftijd. Bert debuteerde in de jeugd van Ter Leede en speelde daarna van medio 2013 tot medio 2017 in de junioren van Feyenoord en bij Jong Feyenoord. Na een tussenjaar bij FC Den Bosch in de eerste divisie maakte hij zijn debuut op het hoogste amateurniveau bij FC Lisse. Na twee seizoenen verruilde hij Ter Specke voor sportpark Middelmors, waar hij speelde van medio 2019 tot december 2023.