outhands

RBB zet goede uitslag neer in eerste thuiswedstrijd


De eerste thuiswedstrijd gaat van start (foto Hans Heemskerk) 

Toch was het wel duidelijk wat de oefenmeester bedoelde. Vorige week hadden de Rijnsburgers bijna de hele wedstrijd de bal en het daarbij behorende initiatief, maar kwamen ze niet tot echte hele grote kansen. Hardenberg daarentegen wist vier van de vijf mogelijkheden tot doelpunt te verzilveren. Het evenwicht op het veld dit keer tegen Excelsior was veel meer in evenwicht, vandaar dat de uitslag het spel van de gasten niet helemaal recht doet. Toch lijkt de ploeg uit Rijssen de Rijnsburgers wel te liggen. Soms is er sprake van een angst-gegner, zoals bijvoorbeeld Capelle een beetje voor ons Uien is, maar wij zijn dat kennelijk voor de Rijssenaren, want na vijf ontmoetingen in de Topklasse is het onderlinge puntentotaal 13-1. (dus voor de mensen zonder wiskunde in het pakket: 4 overwinningen en 1 gelijkspel).


Kunst en vliegwerk van Mark van den Boogaart (foto Hans Heemskerk)

Rijnsburgse Boys begon met dezelfde elf als vorige week, met uitzondering van de rechtsbuitenpositie. Leitoe (helaas weer geblesseerd geraakt) en Kuhlmann (bank) zagen collega Sardar vanaf de aftrap op hun stekkie staan. De geel-zwarten begonnen zeker goed aan de wedstrijd en de eerste 28 minuten was er voor Van Nieuwkoop niet zo gek veel te doen. Eigenlijk niks liever gezegd. Dat gold niet voor zijn collega Kok aan de overkant. De doelman communiceerde al vroeg in de wedstrijd niet, of niet goed, met zijn defensie, waarna Remon van Bochoven de bal zomaar cadeau kreeg en Sardar in scoringspositie wist te brengen. Sardar wachtte alleen iets te lang om zelf te schieten of Kluin (vogeltjevrij) te kunnen bedienen. Vlak daarna is het Van der Vijver die Kluin attendeert op een mooie vrije doortocht door het hart van de defensie. De enige “echte Ui” op dat moment bewijst hiermee zijn altijd goede inzicht op het veld, maar kiest te snel voor een schot dat jammerlijk naast gaat. Een paar meter doorgelopen was wellicht beter geweest. Kort daarop is het weer gestuntel achterin bij de voetballers uit Overijssel, maar dit levert verder geen echt gevaar op.   

Even later is het weer Van der Vijver met een afstandsschot, wat met de nodige moeite wordt gepareerd door doelman Kok. Uit een voorzet van Sardar kopt aanvoerder Winter naast. Iets later is Winter weer aan de bal. Hij zoekt een mooie oplossing om de bal in de zestien te laten ploffen, maar ziet dichtbij Pepijn Kluin vrij staan en legt de bal af. De nieuweling van de Rijnsburgers heeft zijn profcontract bij Veendam ingeleverd om te kunnen studeren aan de universiteit van Amsterdam en verder te voetballen in de Topklasse. Kluin kon ook kiezen voor Spakenburg, maar had bij Rijnsburgse Boys een beter gevoel. Volledig terecht natuurlijk en fijn voor ons. De aanvaller beloont de supporters dan ook op een zeer fraaie openingsgoal. Zijn diagonale poeier vanaf een meter of 22 verdwijnt hard achter de kansloze doelman Kok: 1-0.


Pepijn Kluin viert zijn tweede goal (foto Hans Heemskerk)

Een andere nieuwe aanwinst die vandaag goed speelde was Jordy Strooker. De linksback deed het verdedigend goed, maar leverde zo nu en dan ook goede voorzetten af. Bijvoorbeeld vlak na de 1-0. Hoewel Van Bochoven nog een zet krijgt, kan de daarachter staande Sarder nog gevaarlijk worden. De bal gaat echter net naast. Pas in de 28e minuut valt het eerste wapenfeit van de gasten te noteren. Ezafzafi (ook een nieuwe aanwinst) laat zich van de gasten het meeste zien, maar zijn inzet gaat voorlangs. Het laatste kwartier wordt Excelsior ’31 wat beter en komt het steeds verder uit zijn schulp. Voor het eerst moet Van Nieuwkoop is actie komen. Na eerder al een bal in de zestien voorbij zien komen, waar kennelijk niemand van plan was om tegen aan te schieten, moet de Rijnsburgse doelman daadwerkelijk aan de bak wanneer Ezafzafi op hem afstormt. Van Nieuwkoop doet dit afdoende en veroorzaakt volgens de goed fluitende scheidsrechter Van der Scheer dan ook geen strafschop. Vlak voor rust komt Rijnsburgse Boys toch nog bijna op 2-0. Olenski levert een voorzet af die via het hoofd van Winter, een verdediger van Excelsior en de paal naast gaat. Vlak voor het sluiten van het eerste bedrijf volgt de eerste kaart. Met geel mag Van den Bogaart beslist niet mopperen, maar gezien zijn lichaamstaal deed hij dit dan ook niet.

Wat vlak voor rust niet lukt, lukt vlak na rust wel. Uit één van de mooiste aanvallen van de middag, krijgt Sardar op rechts de bal mee en bedient de voorhoede op maat. Weer is het Kluin die het net weet te vinden. Met het hoofd scoort hij de 2-0. Het levert de voetballer in ieder geval ook de titel Man of the Match op.
Vervolgens breekt er een wat vreemde fase aan. Met 2-0 zou je denken dat de wedstrijd al is beslist en de score misschien nog wel wat kan worden opgepoetst. Niets is minder waar. Trainer Hans van Dijkhuizen heeft een goede spelopvatting, want zijn ploeg toont karakter en gaat monter in de aanval. De Rijnsburgers zijn even gestopt met voetballen zo lijkt het. De Rijssenaren krijgen maar liefst zeven corners in de tien minuten na de 2-0, maar een combinatie van goed keepers- en verdedigend werk en het ontbreken van een killersinstinct bij de tegenstander levert geen verdiende aansluitingstreffer op.


De ontlading is te zien op het gezicht van Rémond van Bochoven
na het scoren van de penalty (foto Hans Heemskerk)

Excelsior ’31 blijft het proberen, maar Rijnsburg komt bijna op 3-0. Een goed in de hoek gekopte bal van Winter wordt op weergaloze wijze uit het doel gebokst door doelman Kok. In de 72e minuut kan Rosink bijna voor de aansluitingstreffer zorgen, maar Winter is niet te beroerd om met een goede verdedigende actie hem net op tijd het schieten te beletten. Invaller Bart Freke zorgt even later voor de definitieve genadeklap. Het is de kopbal van spits Van Bochoven die in eerste instantie nog wordt gekeerd via doelman en lat, maar die door Bart Freke van het laatste zetje wordt voorzien: 3-0. De verdediger is na rust ingevallen voor Van Beuningen, die dermate werd vrijgelaten voor de rust dat de opbouw steeds bij hem moest beginnen. Freke, fysiek minder sterk dan Van Beuningen, beheerst deze kwaliteit nu eenmaal wat beter. Een logische en duidelijke wissel dus.

De nieuwe spits Van Bochoven speelde prima, maar ontbeerde nogal wat geluk. Bijvoorbeeld na een voorzet van Sardar, toen hij de bal achter het stambeen maar net naast tikte. Hij was vaak betrokken bij gevaar voor de doelmond, maar het zat hem niet altijd mee. Acht minuten voor tijd kopte hij weer op de paal. Uit de rebound van Kluin en daarna Winter werd er opzichtig hands gemaakt en ging de bal ging op de stip. Hoewel Winter de eerste penaltynemer is, werd (volgens de trainer) de strafschop aan Van Bochoven gegund. Zo’n eerste goal wil nog wel eens bevrijdend werken. In ieder geval liet Remon deze kans niet lopen en benutte de penalty met verve: 4-0.
       
Rijnsburgse Boys – Excelsior ’31 4-0 (1-0)
21) Pepijn Kluin 1-0
47) Pepijn Kluin 2-0
76) Bart Freke 3-0
82) Remon van Bochoven (penalty) 4-0

Gele kaarten RBB: Mark van den Boogaart, Benito Olenski
Gele kaarten Excelsior ’31:  –
Scheidsrechter: Bart van der Scheer
Toeschouwers: 1.000   

Opstelling Rijnsburgse Boys:
Van Nieuwkoop, Olenski, Kras, Van Beuningen (46: Bart Freke), Strooker, Winter, Sardar, Van der Vijver, Van Bocho
ven, Van den Boogaart (71: Kuhlmann), Kluin
Opstelling Excelsior ’31:
Kok, David, Lubbers, Bartelds (46: Siemelink), Borghuis (67: Vosskuhler), Isa, Rosink, Ezafzafi, Gerritsen, Wilens, Aydin