outhands

RBB stelt zege op Harkemase Boys pas laat veilig

Vorig seizoen had Harkemase Boys op de Middelmors geen enkel moment zicht op een punt. De ploeg van trainer Wieb Rodenhuis draait ook deze editie van de Topklasse nog niet echt lekker. Toch bezit de ploeg voldoende kwaliteit, zo bleek onder meer uit het uitschakelen van Willem II in de KNVB-beker. Wie daarom dacht dat de Friezen zich deze middag massaal optrokken voor de eigen goal, kwam dan ook bedrogen uit. De eerste echte wapenfeiten komen op conto van de bezoekers. Een prachtige opening van links achterin naar rechts voorin bezorgt Oebele Schokker na een paar minuten een grote kans. De nummer 10 van Harkema kan richting het vijandelijke doel, draalt net iets te lang en treft, via Richard van Nieuwkoop, het zijnet. Even later is het aanvoerder Erdem Yeni die uit een afgeslagen corner van ver een mooi afstandsschot maar net over ziet zeilen. Rijnsburgse Boys ziet dat het tijd is om van zich af te bijten en gaat ook over tot de aanval. Eerst is het Joost Kuhlmann die met een voorzet bijna doelman Jacob de Vries verrast en even later kan Martijn Gootjes uit een voorzet van Jos van Beuningen vogeltjevrij raak koppen, maar de spits van de Uien raakt de bal niet lekker en de rebound is niet besteed aan Joost Kuhlmann, waarmee deze kans verloren gaat.


Jos van Beuningen kopt de 1-0 binnen (foto Hans Heemskerk)

Rijnsburg dringt verder aan en er ontstaan kansen voor Danny van der Vijver (individuele actie) en Joost Kuhlmann (fout verdediging). De rechterkant van Rijnsburg vormt de meeste dreiging. Een pass vanuit achterin van de voet van Jos van Beuningen bereikt Joost Kuhlmann, die terugkapt en Martijn Gootjes bedient. Diens inzet is goed, maar ook de redding van De Vries is afdoende. De hieruit verkregen corner leidt vervolgens tot de openinggoal van de thuisploeg. Verdediger Jos van Beuningen legt de basis voor zijn “Man of the Match-broek” door de corner lekker diagonaal tegen de touwen te koppen: 1-0. Moeders van Beuningen wordt gezocht en mag delen in de feestvreugde. Wie denkt dat Harkemase Boys door deze vroege goal van slag is, heeft het mis, want kort na de 1-0 is het Oebele Schokker met een grote kans op de gelijkmaker. Doelman Richard van Nieuwkoop keept echter een prima pot en houdt Schokker van het scoren af. Even later is de redding minder spectaculair, maar niet minder noodzakelijk, na een inzet van Harvey Bischop. Roel van der Meulen test met een vrije trap ook nog even de keeperskwaliteiten van de Rijnsburgse doelman, maar deze laatste volstaat ook deze test.


Joost Kuhlmann in actie (foto Hans Heemskerk)

De ploegen zijn in deze fase aan elkaar gelijk en krijgen beide ook de kansen. Het spel golft op en neer, maar het is toch Rijnsburgse Boys dat wederom kan scoren. Damiano Schet scoorde al vaker dit seizoen met een bekeken schot van randje zestien en zo ook deze middag. Kappen met links en dan met rechts de verre hoek uitzoeken levert wederom succes op voor de aanvaller: 2-0. Rijnsburg lijkt heel even misschien wel weer een makkelijke middag te krijgen, maar de 2-0 voorsprong bij rust is niet helemaal in overeenstemming met het wedstrijdbeeld. Zo denken de Friezen er kennelijk ook over, want René van de Weij kan, na de nodige scharen, gevaarlijk worden en bijna voor de aansluiting zorgen. Nadat eerst nog Martijn Gootjes uit een corner maar net voorlangs kopt, komt die aansluitingstreffer dan alsnog. De beste man aan de kant van de tegenstander, Rob van Bunderen, profiteert gewiekst van een fout in de Rijnsburgse verdediging en vlak voor rust laat hij Van Nieuwkoop van dichtbij kansloos: 2-1.  


Peter Freke geeft voor (foto Hans Heemskerk)

Na rust is het allemaal wat minder spectaculair en met de marge van slechts één doelpunt heeft Rijnsburgse Boys echt nog wel een derde treffer nodig om de overwinning veilig te stellen. In de eerste twintig minuten van de tweede helft kunnen Van Bunderen (afstandsschot klemvast door Van Nieuwkoop) en Resham Sardar (helemaal door tot aan de keeper, maar net iets te besluiteloos) goede zaken doen. Rijnsburgse Boys komt met de schik vrij wanneer een geblokt schot van Erdem Yeni maar net naast gaat. Inmiddels mogen de wisselspelers aan beide kanten hun opwachting maken en met name Jeffrey Winter (voor Gootjes) kan een visitekaartje afgeven. In het resterende deel van de wedstrijd wordt de Rijnsburgse invaller tot drie keer toe in scoringspositie gebracht, maar weet hij niet te profiteren. Niet eens zozeer door onbekwaamheid van de spits, maar bovenal door fraai verdedigend werk van de tegenstander. De grensrechter aan de tribunezijde krijgt het druk omdat de Rijnsburgers continu op randje buitenspel spelen. Zijn “baas” Roelof Luinge heeft wel eens moeilijker wedstrijden voor zijn kiezen gehad en fluit misschien soms wat pietluttig, maar over het algemeen wel goed. De enige twee gele kaarten van de wedstrijd (voor Mustafa Celen, die de geblesseerde Olenski verving en Resham Sardar) leveren terecht geen discussies op.


Vreugde bij Joost Kuhlmann en kevin Winter na het scoren van de 3-1 (foto Hans Heemskerk)

Omdat met veldspel de bevrijdende 3-1 maar niet wil vallen, vallen de Rijnsburgers terug op het concept van de spelhervatting. Terwijl de 1-0 ook al uit een hoekschop werd gescoord, is dit wapen voor de uiteindelijke 3-1 ook effectief. Ditmaal is het, de vanmiddag wederom hard werkende, Joost Kuhlmann die raak kan koppen uit een hoekschop van Kevin Winter: 3-1. Hiermee is de druk van de ketel en de Friese wil geknakt. Rijnsburg krijgt kans op meer in die slotfase wanneer bijvoorbeeld Schet de achterlijn haalt maar geen afspeelmogelijkheden waarneemt. Een schuiver van Kuhlmann passeert doelman De Vries, maar ook de verkeerde kant van de verre paal. Hoewel ogenschijnlijk beide buitenspel, mogen Damiano Schet en Jeffrey Winter voor het slotakkoord zorgen. Inmiddels volledig op zijn plek binnen de groep, behoudt Schet het overzicht en bedient Jeffrey Winter: 4-1. Even later wordt er wel buitenspel gevlagd voor Jeffrey Winter, terwijl zich nog vier of vijf spelers achter hem bevinden. Het mag de pret niet drukken, want de overwinning voor Rijnsburgse Boys is een feit en na twee overwinningen op rij met een doelsaldo van 9 voor en 1 tegen is de wachtkamer voor de Uien al lang weer verlaten…
 
Rijnsburgse Boys – Harkemase Boys 4-1 (2-1)
16)  Jos van Beuningen 1-0, 29)  Damiano Schet 2-0, 40) Rob van Bunderen 2-1, 83) Joost Kuhlmann 3-1, 87) Jeffrey Winter 4-1

Scheidsrechter: Roelof Luinge
Toeschouwers: 1.100

Gele kaarten RBB: Mustafa Celen/ Resham Sardar
Gele kaarten Harkemase Boys:  –

Opstelling Rijnsburgse Boys:
Van Nieuwkoop, Van Beuningen, Van Noord, Bart Freke, Celen, Kevin Winter, Kuhlmann, Van der Vijver, Gootjes (72: Jeffrey Winter), Sardar (65: Peter Freke), Schet
Opstelling Harkemase Boys:
De Vries, Werkman, Slager, Yeni, Van de Weij (70: Eleveld), Van der Meulen, Schokker, Bischop, Van Bunderen, Bergsma, Van Wijk (70: Pannekoek)