RBB spaart Harkemase Boys enigszins: 3-0

Ten opzichte van de wedstrijd tegen Excelsior 31 was het elftal van trainer Niek Oosterlee op vier plaatsen gewijzigd. Dennis Groot stond weer op zijn vertrouwde plek als rechtsachter opgesteld zodat Sergio de Windt op de bank terug te vinden was. Daar had hij o.a. gezelschap van Martijn Gootjes, Raymond Kolder en Resham Sardar. Dit trio werd vorige week gewisseld voor Kuhlmann, Leitoe en Van der Vijver,  drie spelers die nu op hun beurt vanaf minuut 1 aan de wedstrijd tegen Harkemase Boys mogen beginnen.

De eerste thuiswedstrijd in de Topklasse staat op het punt van beginnen (foto Hans Heemskerk)

Wanneer de Boys uit Harkema aftrappen staat er nog een fikse wind over de lengte het veld. Of het daardoor komt of een moment van oplettendheid: in de 2e minuut wordt de bezoekers een aardige kans geboden. Bennie van Noord speelt Ronald Breinburg niet goed aan waardoor de roodhemden een lob op Tim Orlowski afvuren. Die brengt redding door een corner weg te geven die weliswaar geen direct gevaar oplevert. Maar het blijft zeker een minuut onrustig in en vlak buiten het strafschopgebied. Daarbij komt dat Harkemase Boys zonder enige scrupules met een 4-3-3 opstelling van start is gegaan waarmee het de technische staf van Rijnsburg toch een beetje heeft verrast. In het eerste kwartier van de wedstrijd is de verdediging van de geel-zwarte Boys nog duidelijk op zoek naar het juiste evenwicht. Zo wordt Dennis Krohne in de 6e minuut terecht niet voor buitenspel teruggevloten maar zijn schot gaat voorlangs.

Binnen het kwartier is het wel Rijnsburgse Boys dat op voorsprong komt. Peter Freke wordt vastgehouden op de rechtervleugel waarvoor een vrije trap wordt toegekend. Terwijl de Friese verdediging zich nog aan het prepareren is op een hoge voorzet in de doelmond speelt Kevin Winter broer Jeffrey laag over de grond aan. Zijn schot in de korte hoek laat Jacob de Vries kansloos: 1-0. Een vrije trap, zo’n twintig jaar geleden al ingestudeerd op het pleintje bij de school, werpt nu dus zijn vruchten af. En zo schijnen de heren nog allerhande varianten in petto te hebben. Rijnsburgse Boys toont na de openingstreffer er nu duidelijk nog meer zin in te hebben. Helaas is niet iedere aanval raak en weten spelers elkaar soms ook nog niet goed te vinden.

Joost Kuhlmann speelde een prima wedstrijd maar moest vlak
voor tijd geblesseerd het veld verlaten (foto Hans Heemskerk)

Maar het tweede kwartier van de wedstrijd is duidelijk voor de Rijnsburgers. Eerst is het Richal Leitoe – naderhand terecht tot Man Of The Match uitgeroepen – die Kevin Winter weet te vinden. Maar het schot wordt geblokt. Even later zijn het Joost Kuhlmann en Danny van der Vijver die Jeffrey Winter proberen te bereiken. De wind –zonder dt in dit geval – werkt niet mee maar leidt wel tot een volgende aanval waarbij Richal Leitoe Danny van der Vijver in kopstelling brengt. Dezelfde speler krijgt even daarna weer een kans raak te knikken op aangeven van Bennie van Noord maar heeft nog even het geluk niet aan zijn zijde.

Even na het half uur lijkt de thuisploeg op een verdiende 2-0 voorsprong te komen. Jeffrey Winter en Richal Leitoe spelen de hoofdrol in een fraai stukje combinatievoetbal  die door eerstgenoemde speler afgerond lijkt te worden. Maar Reinder Slager is verdediger bij Harkemase Boys en strooit op het laatste moment in roet in het eten. Toch valt binnen de minuut een bevrijdende doelpunt alsnog. Richal Leitoe wordt voor de ogen van scheidsrechter Van Duijn ten val gebracht en Peter Freke schiet vanaf 11 meter raak: 2-0. Even later dient een tweede Friese mogelijkheid zich aan. Martijn Barto en Dennis Krohne proberen de Rijnsburgse verdediging nog eens uit maar het blijft bij een strakke kopbal naast en over het doel. Vlak voor rust wordt Danny van der Vijver in de punt van de aanval gevonden. De vijf passes van vijf spelers daaraan voorafgaand vormen één van de mooiste aanvalspatronen van de wedstrijd. Maar helaas volgt een listig overstapje in plaats van een meer dan grote kans op de 3-0. Harkemase Boys wankelt en snakt naar de thee. Vlak voor rust zijn het weer Jeffrey Winter en Richal Leitoe die de verdediging gek maken. De ingeschoten bal is van de jongste Winter maar met een uiterste krachtinspanning is het doelman Jacob de Vries die al dan niet met behulp van de paal redding weet te brengen. De bal rolt over de achterlijn zodat de thuisploeg een corner mag nemen. De ingeschoten bal is deze keer prooi voor Bennie van Noord en met een fraaie boog valt de bal in de linkerbovenhoek van het doel: 3-0.

De razendsnelle Richal Leitoe wordt terecht uitgeroepen tot ‘man of the match’ (foto Hans Heemskerk)

In de tweede helft is het een beetje hinken op twee gedachten. De voorsprong verder consolideren of verder uitbouwen. Echte duidelijke keuzes worden er niet gemaakt of het moet zijn dat Rijnsburg zeer geconcentreerd bezig is. Voorin zijn het Joost Kuhlmann en Jeffrey Winter die een aantal aanvallen in verschillende varianten opzetten. En ook Bart Freke meldt zich een keer voor aan het front en baalt als zijn schot ternauwernood geblokt wordt. De verdediging van Harkemase Boys mag na een uur spelen opgelucht ademhalen. Richal Leitoe wordt vervangen maarmee Niek Oosterlee de tegenstander van een ware plaaggeest verlost. De grootste kansen op een 4e goal zijn voor Martijn Gootjes. Maar na een kortstondige ruzie met de bal en een door Danny van der Vijver tegenhouden doelpoging is het duidelijk dat de koek voor vanmiddag op is. Vlak voor tijd komt ook Tim Orlowski nog weer eens in beeld als hij een schot van Oebele Schokker vakkundig naast kijkt. De laatste 5 minuten spelen de Rijnsburgers met 10 man wanneer Joost Kuhlmann met een kniekwetsuur het veld moet verlaten.

Na afloop toont Niek Oosterlee zich een tevreden man. Het enige verwijt dat hij zijn selectie kan maken is dat er niet meer gescoord is. Daarnaast lijken de gemaakte goals een stuk moeilijk dan de kansen die gemist worden. Maar het is een kniesoor die daar op let. Na de 2e speelronde schaart Rijnsburgse Boys zich bij het rijtje clubs dat nog ongeslagen is. Een vierde positie op de ranglijst is vooralsnog een mooi uitgangspunt voor de wedstrijd van a.s. dinsdag in en tegen Apeldoorn.

Rijnsburgse Boys – Harkemase Boys: 3-0 (3-0)
13: Jeffrey Winter 1-0; 34: Peter Freke 2-0 (strafschop); 43: Bennie van Noord 3-0

Gele kaart Rijnsburgse Boys: Peter Freke
Gele kaarten Harkemase Boys: Reinder Slager, Roel van der Meulen

Scheidsrechter: de heer Cees van Duijn
Toeschouwers: 1.500

Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Groot (82: Van Beuningen), Van Noord, Bart Freke, Breinburg, Peter Freke (68: Kolder), Van der Vijver, Kevin Winter, Jeffrey Winter, Kuhlmann en Leitoe (60: Gootjes)
Opstelling Harkemase Boys: de Vries, Bergsma (36: Jongeling), Slager, Dijkstra, Fellinga (46: De Boer), Yeni, Van der Meulen (68: Bischop), Van Wijk, Barto, Schokker en Krohne