Quick Boys trakteert Rijnsburg op zure thuisnederlaag

Ondanks de kou zorgen supporters voor een prima sfeer op Middelmors (foto Hans Heemskerk)

De eerste 25 minuten was er voor de ploeg van trainer Niek Oosterlee nog absoluut niets aan de hand. Sterker nog, Quick Boys was nauwelijks te vinden in de buurt van de goal van Tim Orlowski en het was Rijnsburgse Boys dat volop in de aanval ging. Al meteen vanaf de aftrap kon jubilaris Martijn Gootjes, hij speelde zijn 100e competitieduel voor de Rijnsburgers, één van de snelste goals ooit maken. Na voorbereidend werk van Peter Freke kwam de Rijnsburgse spits dichtbij doelman Martijn de Zwart, maar vanwege een niet bestrafte duw in de rug, kon hij niet binnen 10 seconden al voor een voorsprong zorgen. Quick Boys bleef in die eerste fase van de wedstrijd de onderliggende partij, maar behield achterin wel de concentratie. Grote kansen werden er dan ook niet meer weggegeven. Rijnsburg won de slag op het middenveld en liet de bezoekers niet of nauwelijks aan de bal.

Martijn Gootjes ontvangt bloemen van Karly van Duivenvoorde.
De spits speelde zijn 100ste competitiewedstrijd voor Rijnsburgse Boys (foto Hans Heemskerk)

Via Resham Sardar en Richal Leitoe kregen de Rijnsburgers nog een tweetal mogelijkheden, maar doel en verdediging van Quick Boys bleven alert. Pas in de 18e minuut viel de eerste doelpoging van Quick Boys te noteren. De van een blessure teruggekeerde Chima Onyeike kwam echter niet verder dan een slap schot in het zijnet. De eerste echter kans voor de bezoekers kwam uit een vrije trap van Niels van Duijn, maar Van Beelen kon vervolgens de bal niet op het doel koppen. Inmiddels lijkt Rijnsburg het initiatief enigszins weg te geven en Quick Boys steeds meer in de wedstrijd te helpen, met name omdat de passing van de Rijnsburgers steeds slordiger begint te worden. Het aanvankelijke overwicht verdwijnt en je ziet de wedstrijd bij de Rijnsburgers langzaam maar zeker door de vingers glippen, temeer omdat het aanvankelijke overwicht vooralsnog geen beloning heeft opgeleverd. Twintig minuten voor de rust heeft Quick Boys de schroom van zich afgeworpen en met name Derek van der Plas kan op rechts een aantal keren gevaarlijk doorstomen. Na een klein halfuur lukt het Maarten Bak niet om een hoge voorzet doeltreffend af te ronden.

Martijn Gootjes werd in de openingsfase in de rug gelopen. De scheidsrechter
vond het echter te vroeg voor een penalty (foto Hans Heemskerk)

In de 34e minuut lukt het Chima Onyeike wel om trefzeker te zijn. Uit een vrije trap vanaf de zijkant van de voet van  Niels van Duijn kopt de grote spits, ongeveer op de doellijn, raak in de verre hoek: 0-1. Protesten van de Rijnsburgers dat hij buitenspel zou hebben gestaan, worden niet gehonoreerd. Rijnsburg geeft niet op en gaat op zoek naar de gelijkmaker. Een aantal minuten voor de rust komt deze er ook bijna. De mee opgekomen Danny van der Vijver lepelt de bal, na een pass van Resham Sardar, over de uitgekomen Katwijkse doelman, maar ziet de bal op de paal belanden. Na het nodige blessureleed, kent de scheidsrechter in het eerste bedrijf maar liefst vijf minuten blessuretijd toe. Vlak voor het eindsignaal slaat Quick Boys genadeloos toe door op 2-0 te komen. Een afgeslagen bal uit een vrije trap komt wat gelukkig op de juiste hoogte voor de voeten van Derek van der Plas, die met een fraaie volley Tim Orlowski kansloos laat. Overigens ging aan de aanval waaruit de vrije trap ontstond ook een buitenspelsituatie vooraf. Luttele tellen later verdwijnen beide ploegen naar de kleedkamer.

Na rust lijkt Rijnsburg direct orde op zaken te stellen. Het is Martijn Gootjes die na twee minuten Danny van der Vijver in stelling brengt en de Rijnsburger kan vrij eenvoudig de bal in de goal schieten: 1-2. Even lijkt het er op dat de thuisploeg de boel recht gaat trekken, maar niet veel later is de marge alweer terug op twee goals door de 1-3 van Quick Boys. De opgekomen Kastoredjo kan de bal vanaf links kwijt bij Onyeike die, weliswaar gehinderd door Jelle Bouma, toch doelman Tim Orlowski weet te verschalken. Dit blijkt achteraf de beslissing in de wedstrijd te zijn. Inmiddels hebben Danny van der Vijver en Peter Freke een gele kaart ontvangen van scheidsrechter Fikkert, hoewel de Quick Boys spelers hiervoor nog gespaard blijven.

Joost Kuhlmann in actie (foto Hans Heemskerk)

Niek Oosterlee brengt vervolgens André van Egmond binnen de lijnen en haalt Resham Sardar naar de kant. Hoewel Rijnsburg in dezelfde opstelling speelt als in de succeszege tegen ARC, kregen zowel Sardar, als de buitenspelers Joost Kuhlmann en Richal Leitoe deze middag aanzienlijk minder ruimte. Van Egmond weet een kwartier voor tijd op links door te stoten en even lijkt het erop dat de supersub wederom het verschil kan gaan maken. Doelman Martijn de Zwart moet ten koste van een overtreding de Rijnsburger afstoppen. Het gevolg is een strafschop voor de Rijnsburgers en een gele kaart voor de doelman van Quick Boys, daar waar, volgens de regels, een rode kaart meer op z’n plaats was geweest. De toegekende strafschop was voor Peter Freke een buitenkans om de marge wederom terug te brengen tot één: 2-3.

Niet veel later lijkt Rijnsburgse Boys helemaal langzij te komen. Een schot van Danny van der Vijver kan door de Katwijkse doelman onvoldoende worden gestopt en uit de rebound is het Martijn Gootjes die de doelman weet te omspelen en kort na de benutte strafschop Rijnsburg op 3-3 lijkt te zetten. De muziek schalt al over de tribunes, maar dan blijkt dat de grensrechter ten onrechte heeft gezien dat Gootjes buitenspel stond ten tijde van de goal en gaat het hele Rijnsburgse feest dus niet door. In het resterende deel van de wedstrijd komt Rijnsburg niet meer aan gevaarlijke kansen en mogelijkheden toe. Quick Boys consolideert en behoudt derhalve de voorsprong tot aan het laatste fluitsignaal.

Rijnsburg laat belangrijke punten om de bovenste plaats liggen en Quick Boys lijkt vooralsnog nog mee te kunnen blijven doen om de plaatsten in het linkerrijtje en sluit het jaar 2009, voetballend gezien, met een overwinning af. Rijnsburg moet volgende week nog een bekerwedstrijd spelen, maar gezien de weersvoorspellingen zou Rijnsburg ook wel eens zijn laatste wedstrijd van het jaar hebben gespeeld.

Rijnsburgse Boys – Quick Boys: 2-3 (0-2)
34:  Onyeike    0-1
45+4: Van der Plas    0-2
47: Van der Vijver   1-2
56: Onyeike    1-3
76:  Peter Freke (ss)   2-3

Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Danny van der Vijver, Peter Freke, Raymond Kolder
Gele kaarten Quick Boys: Dustin Huisman, Martijn de Zwart