IJsbrand van Tilburg

Quick Boys – Rijnsburgse Boys: 4-0 (1-0) – VERSLAG

Rijnsburgse fans blijft vernedering op Nieuw Zuid bespaard

Een veel te gemakzuchtig spelend Rijnsburgse Boys is volledig onderuit gegaan op Nieuw Zuid. Na de povere start van vorige week tegen SV Scheveningen (0-0) was de verwachting dat er een getergd en hongerig Rijnsburg in het veld zou staan. Niets was echter minder waar. Quick Boys hoefde zelf niet groots te spelen om toch de aartsrivaal een behoorlijke pak slaag te geven: 4-0. De Rijnsburgse supporters, die de spelersbus vlak na het verlaten van Middelmors met gele rook en brandende fakkels hadden uitgezwaaid, hoefden het gelukkig niet zelf mee te maken. Zoals bekend waren zij als uit-publiek, vanwege de wanordelijkheden in de Katwijkse derby’s van vorig seizoen, niet welkom op het sportpark. De Katwijkse supporters waren natuurlijk wel in een opgewonden stemming want thuis winnen van de Uien, dat was lange tijd niet gebeurd. Ruim 18,5 jaar geleden, op zaterdag 24 januari 2004, was de laatste thuisoverwinning van Quick Boys op Rijnsburgse Boys (6-4). Eén van de krantenkoppen na deze derby luidde: ‘Voetbal zoals het voetbal ooit bedoeld is’. Een herhaling van deze krantenkop zit er voor de derby van afgelopen zaterdag niet in. Rijnsburgse Boys toonde namelijk geen inzet en strijd om de duels, en dus ook de wedstrijd, te winnen. En juist dat maakt voetbal zo leuk om te kijken. Maar wanneer dat er niet is dan kan een wedstrijd, met een vroege goal in de eerste helft en twee snelle treffers in de tweede helft, een erg lange en ook vervelende zit worden…..

Foto: Cor Spruijt

Stormloop
Beide ploegen begonnen de wedstrijd in dezelfde basisopstelling als een week geleden. Kende Quick Boys toen nog een onwennige start, de uiteindelijke overwinning op TEC had de ploeg kennelijk zoveel vertrouwen gegeven dat het nu vanaf het beginsignaal snel orde op zaken wilde stellen met een heuse stormloop. Na vier minuten liet Rob Overvliet zich de bal afpakken door Youssef el Kachati die vervolgens het eerste schot op doel loste. Omdat de bal werd overgetikt mocht Quick Boys de eerste corner nemen. Deze leverde nog geen gevaar op, de daaropvolgende aanval wel. Ravelino Junte, één van de zes nieuwelingen in het Katwijkse team, schoot op doel maar werd gekeerd door Wesley Zonneveld. In plaats van de bal naar de zijkant weg te stompen ging deze echter recht de zestien in waar het voor Danny van den Meiracker, ook een nieuweling bij Quick Boys, een koud kunstje was om de openingstreffer binnen te koppen: 1-0. Het doelpunt smaakte naar meer want de Katwijkse druk bleef onverminderd. Binnen het kwartier kreeg de ploeg vijf corners te nemen. De eerste daarvan kwam na een heuse scrimmage voor het Rijnsburgse doel waarbij Ravelino Junte toch echt de tweede Katwijkse treffer had moeten binnenkoppen maar de bal werd van de doellijn weggewerkt. Uit het niets kwam er zowaar gevaar in de zestien aan de andere kant van het speelveld. Jeroen Spruijt wist de bal terug te leggen op Jeffrey Jongeneelen die wel erg veel pech had dat zijn uithaal via de binnenkant van de paal terug in het veld kwam.

Foto: Jan Jungerius

Opstootje
Halverwege de eerste helft was er het gebruikelijke opstootje in een derby. Jeroen Spruijt, die zelf al twee keer een tikkie had gekregen, maakte zich kwaad over een onbesuisde actie van Jeffrey Ket. Kennelijk zat er nog iets van oud zeer van de wedstrijd van vorig seizoen. Toen werd namelijk binnen acht minuten eerst Jeroen Spuijt onreglementair onderuit gehaald door Jeroen Ket en vervolgens pleegde Ivailo Staal – deze middag toeschouwer op de tribune – een aanval op de benen van Dani van der Moot, die daarbij lelijk op zijn schouder viel en daarbij een blessure opliep. Scheidsrechter Winkel wist het duw- en trekwerk zonder kaarten op te lossen. Na het opstootje was de druk van Quick Boys wel verdwenen. Helaas was Rijnsburgse Boys niet bij machte om echt een vuist te maken. Slechts één kans wist de ploeg te creëren toen Furhgill Zeldenrust de bal op Dennis van der Plas speelde. Zijn voorzet kwam bij Jordy Hilterman die wel kopte maar tevens zag dat de bal eenvoudig uit de lucht geplukt werd. Een dubieus moment vond één minuut voor rust plaats toen Dyllandro Panka naar de grond ging nadat hij weg was gelopen bij Bram Ros die zijn arm naar voren strekte. Beelden wezen uit dat de ex-FC Volendam speler wel erg gemakkelijk was gaan liggen….

Foto: Cor Spruijt

Dreun
Er moest iets gebeuren in de tweede helft; dat was wel duidelijk dus de wissel Bram de Bruin voor Jordy Hilterman was niet meer dan logisch. Maar twintig seconden na het fluitsignaal kreeg de ploeg van Henk Wisman een enorme dreun te verwerken. Nigel Ogidi-Nwankwo leek met een ongevaarlijk schot de tweede helft te openen maar omdat de bal via het lichaam van Rob Overvliet van richting veranderde belandde deze in het doel: 2-0. Nog bijkomend van deze tegenvaller bleek drie minuten later ook een vrije schietkans van Raveliono Junte onhoudbaar voor Wesley Zonneveld in het doel te verdwijnen: 3-0. En alsof dit nog niet genoeg was: zeven minuten later ging Tyrone Owusu in duel met Bram Ros, binnen de beruchte lijnen, naar de grond. Over de knie zegt Quick Boys, de bal wordt gespeeld zegt Rijnsburgse Boys. Het heeft veel weg van een goedmakertje of beter gezegd een optelsom, dus scheidsrechter Winkel wees naar de penaltystip. Danny van den Meiracker wist als geen ander zo’n mogelijkheid met beide handen aan te grijpen en scoorde zijn tweede treffer: 4-0.

Foto: Cor Spruijt

Tekort
Een pijnlijke constatering was dat Rijnsburgse Boys in de tweede helft geen enkele kans had gecreëerd. Furhgill Zeldenrust, Dani van der Moot, Jeroen Spruijt en Jeffrey Jongeneelen hadden vorig jaar in de twee duels die Rijnsburgse Boys op Nieuw Zuid speelde nog gescoord, maar kwamen nu duidelijk tekort. Ook het te gemakkelijk weggeven van de kansen werd pijnlijk duidelijk. Een collectief falen dus. Met als positieve uitzondering aanvoerder Bram Ros die wel de duels durfde te maken maar toch ook de ploeg niet op sleeptouw kon nemen. Het is dat Dennis van der Plas een schot van Dyllandro Panka nog goed verdedigde anders had de score nog verder opgelopen. Scheidsrechter Winkel voelde de wedstrijd goed aan door direct na negentig minuten af te fluiten. Het feestvieren van de spelers van Quick Boys met de eigen aanhang kon beginnen. En de Rijnsburgers dropen af… Naast de reeds geplaatste nieuwe stoeltjes in kleedmaker 1 op Middelmors zullen er waarschijnlijk deze week ook een aantal extra spiegels worden opgehangen zodat alle spelers er goed in kunnen kijken om te ontdekken hoe het anders kan en moet!

Foto: Jan Jungerius

Quick Boys – Rijnsburgse Boys: 4-0 (1-0)
6: Danny van den Meiracker: 1-0
46: Nigel Ogidi-Nwankwo: 2-0
49: Raveliono Junte: 3-0
56: Danny van den Meiracker: 4-0 (penalty)

Scheidsrechter: T.R. Winkel

Toeschouwers: 2.500

Gele kaart Quick Boys:
Gele kaart Rijnsburgse Boys:
Opstelling Quick Boys: Paul van der Helm, Jan-Willem Kamp, Aleksander Bjelica, Tyrone Owusu, Jeffrey Ket (82: Mohamad Mahmoed), Nigel Ogidi Nwankwo (63: Chima Bosman), Jim Beers (63: Nick Runderkamp), Ravelino Junte, Dyllandro Panka (78: Levi van Duijn), Youssef el Kachati, en Danny van den Meiracker (78: Tommy Bekooij)
Opstelling Rijnsburgse Boys: Wesley Zonneveld, Daan Walraven, Rob Overvliet (66: Marc Magan), Dennis van der Plas, Rob Zandbergen, Jordy Hilterman (46: Bram de Bruin), Bram Ros, Jeroen Spruijt, Jeffrey Jongeneelen (66: Delano Asante), Dani van der Moot (78: Anthony van Dongen) en Furhgill Zeldenrust