gerard

Quick Boys – Rijnsburgse Boys 3-4 (1-1) – VERSLAG

Ook op Nieuw-Zuid de sterkste…

De schermutselingen in de dagen vóóraf waren, zoals het een derby tussen Rijnsburgers en Katwijkers betaamt. Een beetje verf hier en daar, een gestolen spandoek, een flinke uitzwaaiactie op de donderdagtraining van beide ploegen en een reclamevliegtuigje in navolging van “Sorry Raboen, Rijnsburg Kampioen” uit de jaren 80. Nu werd gevraagd of het 7-1 verlies al een beetje gezakt was… En de verbale strijd werd ook op social media lekker breed uitgemeten.
Maar uiteindelijk werd het een mooie voetbalmiddag, waarbij beide supportersgroepen elkaar uitsluitend met rook, slingers en spreekkoren probeerden te verslaan. Verder verliep alles ordentelijk aan het westelijk front en dat is mooie reclame voor het zaterdagvoetbal in de gemeente Katwijk, aangevuld met een mooie strijd op de mat in de duinen.

Foto hans Heemskerk


Bij de strot gegrepen
Vlak voor aanvang zat de sfeer er goed in. Lekkere muziek, luidruchtig publiek en gevulde duinpannetjes met gratis plaatsen. Scheidsrechter Gerritsen floot pas een paar minuten over drie uur voor het beginsignaal, om de dichte blauwe rook eerst even weg te laten trekken.
De Rijnsburgers werden direct aan het begin van de wedstrijd goed klemgezet. Quick Boys had duidelijk de betere start en wist dat in de tweede minuut direct om te zetten in een voorsprong. Philippe den Hartog kreeg aan de rand van de zestien alle ruimte en legde de bal met een mooie boog in de hoek waar Richard van Nieuwkoop absoluut niet bij kon. Op “de Trap” werd direct luidkeels: “Tien, Tien, Tien!” geroepen.
Quick Boys vergat echter door te zetten en liet de geel-zwarten langzaam in het spel komen. In de 10e minuut leidde dat tot rommelig uitverdedigen aan de Katwijkse kant, waar Joël Tillema van wist te profiteren. En zo kwam Rijnsburg weer eens terug van een achterstand door gewoon te blijven voetballen.
Quick Boys was fysiek feller en Rijnsburg voetbaltechnisch wat beter, maar de fysieke strijd gaf in de eerste helft de doorslag voor de Katwijkers. In de 24e minuut haalde Hidde Prijs onhandig Misa-Danso onderuit in de zestien, wat een strafschop opleverde die Jason Oost mocht nemen. Richard van Nieuwkoop dook op de inzet van Oost in de goede hoek, maar kon niet bij de bal komen. Dat kwam vooral omdat Oost de bal nogal ruim naast schoot…

Foto hans Heemskerk


Rommelig verloop
De rest van de eerste helft was van beide kanten niet echt goed en werd meer door incidenten dan door grote kansen gekenmerkt. Cohen veinsde een blessure en bleef kermend achter in de Rijnsburgse zestien, maar scheidsrechter Gerritsen zag er terecht niets in. Het voortzetten van het spel leidde tot irritatie bij de Katwijkers, wat normaal gesproken in een derby voor een flinke vlam in de pan kan zorgen, maar dat bleef uit. Jongeneelen wist zich daarna mooi vrij te spelen op de middenlijn, maar zijn rush eindigde in het zijnet.

Foto hans Heemskerk


Meer spektakel
Achteraf gezien was de tweede helft een stuk boeiender dan de eerste. Quick Boys kwam wat beter uit de kleedkamer en zocht nadrukkelijk het doel van van Nieuwkoop op. In de 50e minuut mocht Cohen een vrije trap nemen op een gevaarlijke plaats nét buiten de zestien, maar zijn schot eindigde in de muur. Drie minuten later mocht Cohen het nog een keer vanaf dezelfde plek proberen. Nu liftte hij de bal wél mooi over de muur, waar de inlopende Arie de Vreugd alleen maar zijn hoofd tegenaan hoefde te knikken om Richard van Nieuwkoop te verslaan, 2-1. In diezelfde actie blesseert Hidde prijs zich, doordat hij zonder opzet tegen zijn slaap wordt gekopt. Prijs lag een aantal minuten groggy op het veld en werd dan ook vervangen door Donny Verdam, waardoor aanvoerder Wesley Goeman een linie zakt.
Pieter Mulders wil écht winnen en gooit alles op de aanval. Middenvelder Jorn van Lunteren verlaat het veld voor Joost Leonard, die vijf minuten later al van zich laat spreken. Serbony wordt in de zestien neergelegd en Joost mag aanleggen van de penaltystip. Hij kiest dezelfde hoek in hetzelfde doel als Jason Oost in de eerste helft, met als verschil dat Leonard het net wél weet te vinden.

Foto hans Heemskerk


Sterk slot
Twee keer terugkomen van een achterstand geeft de Rijnsburgers vleugels. De blauwwitten hebben duidelijk moeite met het diepe Rijnsburgse aanvalsspel op de vier spitsen. In de 76e minuut loopt Jongeneelen zich vast op drie tegenstanders en legt de bal dan maar terug op Gielisse. Die weet Jordy Strooker helemaal aan de andere kant van het veld aan de rand van de zestien te bereiken. Strooker zet de bal voor en Tillema kan bij de tweede paal ongehinderd inkoppen. Een aanval uit het boekje!
In het laatste half uur hebben de Rijnsburgers duidelijk het betere van het spel en meer restconditie. Toch wordt Quick Boys nog gevaarlijk met een vrije trap op de paal in de 87e minuut. Vlak daarna weet Richard van Nieuwkoop met een verre uittrap Serbony te bereiken, die flink strijd levert om de bal bij Leonard te brengen. Leonard draait handig weg van zijn tegenstander en kan van dichtbij de 2-4 aantekenen. De wedstrijd lijkt gespeeld.
Quick Boys kan diep in blessuretijd nog terugkomen naar 3-4 doordat invaller Max van Steen een diepe vrije trap in de goal kan lopen, maar een gelijkspel is uiteindelijk onbereikbaar.

Foto hans Heemskerk


Mooie pot
Aanvoerder Wesley Goeman toont zich na afloop uiterst tevreden: “Ik heb al veel meegemaakt als voetballer, maar dit is ook voor mij absoluut een hoogtepunt. Deze sfeer, daar geniet je van als voetballer! Geweldig, wat een pot, daar doe je het voor!” Wesley had wel een verklaring voor de overwinning: “We laten ons niet gek maken door een achterstand. We bleven gewoon voetballen. Met hoog druk zetten hadden zij achterin moeite. In mijn rol als aanvoerder probeer ik daarin het elftal op sleeptouw te nemen. We hebben drie mooie uitgespeelde goals gemaakt en een terechte penalty gekregen. Het geeft ons een positieve boost om twee keer van zo’n rivaal te winnen, dus ik kijk uit naar de volgende wedstrijden!”
Trainer Pieter Mulders was vooral blij met de goede spirit in het team. “We hebben een fitte selectie, dat blijkt uit het feit dat we ook het laatste half uur nog goed gas kunnen geven. Daarmee winnen we uiteindelijk de wedstrijd. Quick Boys had moeite met ons spel met vier spitsen.” Pieter keek nog even terug op het resultaat van twee derby’s: “We tonen duidelijk ballen in de twee wedstrijden. In derby’s wordt over het algemeen niet heel veel gescoord, maar tegen Quick Boys maken we er in totaal 11. Dat is nogal wat”. Er is de laatste weken al veel gezegd over de vroege tegengoals. “Daar moeten we maar over ophouden”, zegt Pieter, “Uiteindelijk weten we die achterstanden steeds weer weg te poetsen en ook hier winnen we weer. Ik ben tevreden, een terechte overwinning!”

Foto hans Heemskerk


Quick Boys – Rijnsburgse Boys 3-4 (1-1)
2’     1-0    Philippe den Hartog
10’    1-1    Joël Tillema
53’    2-1    Arie de Vreugd
69’    2-2    Joost Leonard (penalty)
76’     2-3    Joël Tillema
89’    2-4    Joost Leonard
90+2    3-4    Max van Steen
Scheidsrechter: De heer M.P. Gerritsen
Toeschouwers: 4150
Gele kaart Rijnsburgse Boys: Masies Artien, Jordy Strooker, Jeffrey Jongeneelen
Gele kaart Quick Boys: Arie de Vreugd
Rode kaart Quick Boys: Henry Opoku
Opstelling Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Gielisse, Prijs (57’ Verdam), Artien, Strooker, Goeman@, van Lunteren (64’ Leonard), Tillema, Jongeneelen, Serbony, Hudepohl (74’ Wijks)
Opstelling Quick Boys: De Zwart, Opoku, van der Plas, Ravensbergen, Hoek (78’ Steemers), Oost, Den Hartog (78’ van Steen), Driebergen (64’ Mahmoed), Misa-Danso, de Vreugd, Cohen@