IJsbrand van Tilburg

Quick Boys – Rijnsburgse Boys: 2-2 (2-1) – VERSLAG

Opnieuw terechte eindstand op Nieuw Zuid

Zestig dagen na de met 0-2 gewonnen bekerwedstrijd moest Rijnsburgse Boys in het competitieduel tegen Quick Boys genoegen nemen met een 2-2 gelijkspel. Net als op de meer dan terechte bekerwinst in september viel op de remise van afgelopen zaterdag niets af te dingen. Het lukte Rijnsburgse Boys niet om het hoge spelniveau uit het bekerduel te evenaren. Quick Boys daarentegen had zich beter gewapend en bleek als collectief gegroeid gedurende de laatste twee maanden. Derby’s staan bekend om meer strijd dan goed voetbal. En daar was deze editie van de dorpsderby een prima voorbeeld van. Met voor beide ploegen een rode kaart, discutabele beslissingen van de scheidsrechter en het tijdelijk stilleggen van de wedstrijd wegens vuurwerk dat op het veld werd gegooid, werd het al met al toch een enerverende middag.

Surrealistische ambiance
De gedrevenheid waarmee Rijnsburgse Boys in september de bekerwedstrijd startte was ditmaal aan Quick Boys besteed. Direct vanaf de aftrap was Tommy Bekooij namens de thuisploeg bijna doeltreffend maar Rob Zandbergen wist, ten koste van een corner, het gevaar te elimineren. Een paar minuten later dook Kevin van Kippersluis gevaarlijk op in de zestien maar zijn kopbal ging over. Het maakte de 300 Quick Boys supporters in de duinen nog enthousiaster. Met veel rook, fakkels en vuurwerk hadden zij de surrealistische ambiance van een (vrijwel) leeg sportpark een enigszins ander aanzien gegeven. Maar het gezang verstomde volledig na de eerste, en ook enige, dubbelle corner van Rijnsburgse Boys. Corner één leverde een kopbal van Dennis van der Plas op welke werd overgetikt. Corner twee was wel raak. Furhgill Zeldenrust draaide de bal voor het doel, Rob Zandbergen kopte door en Jeroen Spruijt kreeg de bal in eerste instantie op zijn bovenbeen waarna hij, na een kleine draai, zijwaarts de bal in het doel schoot: 0-1.

Afwezigen
Een enorme meevaller voor het team van Henk Wisman, die net als zijn collega Edwin Grunholz, met acht spelers in de basis was gestart die ook in het bekerduel in de basiself stonden. Opvallende afwezigen bij de geelzwarten waren aanvoerder Bram Ros (hamstringblessure) en Masies Artien (disciplinair geschorst voor één week), twee vaste waarden in alle wedstrijden van dit seizoen tot nu toe. Sanny Monteiro kon daardoor (eindelijk) zijn eerste minuten maken in een competitiewedstrijd voor Rijnsburgse Boys. Marc Magan had, na de uitwedstrijd tegen HHC Hardenberg, zijn tweede basisplaats van het seizoen te pakken. Het had niet veel gescheeld of Rijnsburgse Boys had al heel snel de basiself moeten wijzigen. Binnen de eerste acht minuten werd namelijk eerst Jeroen Spuijt onreglementair onderuit gehaald door Jeroen Ket en vervolgens pleegde Ivailo Staal een aanval op de benen van Dani van der Moot die daarbij lelijk op zijn schouder viel. De eerste actie bleef echter onbestraft; de tweede leverde slechts een gele kaart op. De woede op de Rijnsburgse bank was meer dan begrijpelijk en terecht. Het onsportieve gedrag had direct bestraft kunnen worden met een tweede Rijnsburgse treffer maar Dani van der Moot schoot uit een corner naast. Een treffer zou wel tien minuten later vallen, maar dan wel aan de andere kant van het veld. Een organisatorische fout in de Rijnsburgse verdediging werd keihard afgestraft. Nick Runderkamp wist de volledig vrijstaande Ricky van Haaren te bereiken die vervolgens doeltreffend uithaalde: 1-1.

Rode kaart
Het gezang vanuit de duinen herleefde maar zou drie minuten later ook weer direct verstommen. Een domme overtreding op het middenveld van Ivailo Staal op Bram de Bruin leverde hem zijn tweede gele kaart op. Een kwartier later dan hij eigenlijk met rood het veld had moeten verlaten na zijn te licht bestrafte eerste overtreding, mocht hij nu dus wel vervroegd de douche opzoeken. In de eerste de beste aanval na het wegsturen van de speler van Quick Boys kreeg Jeffrey Jongeneelen een grote kans. Een voorzet van Furhgill Zeldenrust kopte hij echter naast terwijl een schot waarschijnlijk meer had opgeleverd. Ondertussen begonnen de Katwijkse supporters vuurwerk op het veld te gooien. Nadat een vuurpijl het been van Bert Koomen had geraakt kon scheidsrechter Bronsvoort niet anders dan de wedstrijd tijdelijk stil leggen. De speaker was niet mild richting de eigen supporters: “Gebruik je hersens, als je die tenminste hebt.’’ Op advies van de scheidsrechter werd vervolgens omgeroepen dat, wanneer dit nog een keer zou gebeuren, de wedstrijd definitief gestaakt zou worden. De korte break bleek de beste uitwerking te hebben op Quick Boys. Al vrij snel namelijk kwam het Katwijkse tiental op voorsprong na een benutte penalty door Tommy Bekooij. Henk Wisman was na afloop not amused: “Tommy Bekooij ging met een gestrekt been het duel in, Rob Zandbergen raakte de onderkant van zijn voet en de scheidsrechter beloonde de mooie val met een stafschop.’’ Gevolg was wel dat Quick Boys zich massaal terugtrok om met tien man de voorsprong te verdedigen. Rijnsburgse Boys had geen passend antwoord op het 4-4-1 concept van de Katwijkers. Het was helaas niet overtuigd wat geelzwart liet zien. Alleen Dani van der Moot produceerde een houdbaar schot en Marc Magan zag zijn vlammend schot gepareerd worden door Paul van der Helm. Quick Boys loerde op de counter en was een keer gevaarlijk weg in de persoon van Darren Maatsen. De koelheid waarmee Dennis van der Plas zijn oude club de pas afsneed richting het doel was van grote klasse. In de zesde minuut van de extra tijd kreeg vriie trappen specialist Nick Runderkamp een ideale mogelijkheid om de voorsprong te vergroten. De, toch ook weer, dubieus gegeven vrije trap smoorde echter in de Rijnsburgse muur.

Opnieuw een rode kaart
Met Max Hudepohl in het veld voor de geblesseerde Dani van der Moot, begon Rijnsburgse Boys nog aardig aan de tweede helft. Vanuit een vrije trap kopte Rob Zandbergen op de buitenkant van de paal en Bram de Bruin schoot een minuut later naast. Maar de overtuiging ontbrak om met het overtal om te gaan. Het was juist Quick Boys dat de grootse kans kreeg om te scoren. Kevin Kippersluis schoot echter in één aanval tot tweemaal toe te zwak in zodat de 2-1 op het scorebord bleef staan. Na ruim tien minuten spelen kwam er een einde aan de man-meer-situatie van Rijnsburgse Boys. Marc Magan kon na zijn tweede gele kaart, en dus rood, het veld verlaten. De woede aan de Rijnsburgse kant was veelzeggend. Henk Wisman: ”Het was een correct duel waarin Marc Magan en Kevin van Kippersluis met de benen tegen elkaar kwamen. Eigenlijk had niet Magan maar Van Kippersluis het veld moeten verlaten.’’ Dat de verwarring ook in het veld aanwezig was bleek ook wel toen de speler van Quick Boys, na zijn behandeling, uit het veld dacht te moeten stappen omdat hij de rode kaart had gezien. Met een gezicht vol verbijstering zocht echter Marc Magan de kleedkamer op. Gek genoeg deed de rode kaart juist Quick Boys meer pijn dan Rijnsburgse Boys. De Katwijkers gingen namelijk minder massaal verdedigen en dat kwam het Rijnsburgse spel weer ten goede. Het leverde na zeven minuten zelfs de gelijkmaker op. Furhgill Zeldenrust lag vanaf de achterlijn de bal terug op Jeffrey Jongeneelen. De gelegenheidsaanvoerder zorgde er eerst voor dat hij in een positie kwam waarin hij kon gaan uithalen. Het leek even te duren maar uit de draai wist hij dan toch Paul van der Helm te verrassen: 2-2.

Evenwicht
In de laatste fase was de wedstrijd meer in evenwicht. Tommy Bekooij rondde zijn individuele actie richting het doel af met een schot voorlangs. Furhgill Zeldenrust zag zijn snel genomen vrije trap bijna in het eigen doel verwerkt zien worden door Quick Boys. Bij een volgende vrije trap dook Dennis van der Plas gevaarlijk op in de zestien maar kwam net tekort. De grootste kans in de slotfase was voor Quick Boys. Darren Maatsen schrok er echter zo van dat hij er geen gevaar mee kon uitrichten. Na drie minuten blessuretijd vond scheidsrechter Bronsvoort het voldoende. Rijnsburgse Boys behaalde hiermee zijn eerste gelijkspel van het seizoen. Er kwam dus ook een einde aan de serie van zeven Rijnsburgse overwinningen op rij op Nieuw Zuid. Quick Boys daarentegen wacht inmiddels alweer achttien jaar om een overwinning op de Rijnsburgers in eigen huis te kunnen vieren…..

Quick Boys – Rijnsburgse Boys: 2-2 (2-1)
7: Jeroen Spruijt: 0-1
21: Ricky van Haaren: 1-1
36: Tommy Bekooij (penalty): 2-1
64: Jeffrey Jongeneelen: 2-2

Scheidsrechter: W.H. Bronsvoort

Toeschouwers: 300 (in de duinen) en 70 (op de tribune)

Rode kaart (tweemaal geel) Quick Boys: 9 en 23: Ivailo Staal