Piet Hemminga

Quick Boys – Rijnsburgse Boys 0–2 (0–0) – VERSLAG

Rijnsburgse Boys verziekt eeuwfeest Quick Boys op sportieve wijze

Er zijn landen waar het traditie is dat de cadeaus pas aan het eind van het verjaardagsfeest open worden gemaakt. Lange tijd leek het er op dat tijdens dit eeuwfeest een wedstrijd tussen Quick Boys en Rijnsburgse Boys – voor de derde keer in historie – in 0-0 zou eindigen. Totdat Rijnsburgse Boys in de slotfase alsnog uitpakte. Normaliter is het de jarige die zich over de presentjes ontfermen. Maar daar had de eeuweling in deze wedstrijd geen recht op. In een tijd waar Heel Holland Bakt, bakte Quick Boys er eigenlijk bar weinig van. Dus was het uiteindelijk logisch dat, als deze wedstrijd een winnaar verdiende, Rijnsburgse Boys uiteindelijk met de overwinning aan de haal ging.

Foto: Hans Heemskerk


Voor eeuwig Quick Boys
Die tekst viel te lezen vanaf de uitgerolde lakens die aan het dak van de hoofdtribune waren geknoopt. Een felicitatie was dan ook zeker op zijn plaats voor de club die al sinds jaar en dag één van de mooiste accommodaties van Nederland bespeelt. Maar het is naast de dag dat de oudste club van Katwijk zijn 100e verjaardag viert ook gewoon de twintigste competitiewedstrijd van het seizoen waar drie punten te verdienen zijn. Waarbij het eerste opmerkelijk feit zich al bij de toss voordoet. Quick Boys kiest er voor de eerste helft niet met “wind in” te spelen. Maar met wind mee richting eigen fanatieke aanhang.

Foto: Hans Heemskerk


Houdgreep
Zou het een andere sport zijn geweest dan zou er over een houdgreep worden gesproken. Met uitzondering van een voorzet vanaf de rechterkant, die Richard van Nieuwkoop over de lat tot hoekschop tikt vallen er voor de gastheren nauwelijks wapenfeiten te noteren. Ook de Rijnsburgs weten zich niet echt kansen te creëren maar het spel speelt zich wel op één speelhelft af. Het eerste moment waarna applaus klinkt is een mooie pass van Anthony van Dongen met de buitenkant en veel gevoel gegeven op Dani van der Moot. Meer dan een hoekschop levert het niet op. Mogelijkheid twee komt op naam van Jeroen Spruijt. Na zelf de bal op de achterlijn veroverd te hebben test hij vervolgens Paul van der Helm in de korte hoek. Maar de stand op het scorebord wijzigt niet. Na ruim een half uur moet Masies Artien een hoekschop weggeven, het wordt als een half doelpunt gevierd door de fanatieke blauwwitte aanhang. Rijnsburgse Boys beperkt zich tot het betere van het spel maar haalt nimmer de treffer effectief over. Het mooiste moment van de wedstrijd komt op slag van rust op naam van Sabir Achefay. Met een slimmigheidje zet hij zich nagenoeg vrij voor Richard van Nieuwkoop die vervolgens net iets eerder bij de bal is dan de van Noordwijk overgekomen aanvaller.

Foto: Hans Heemskerk


Honderd jaar voetbal op Nieuw Zuid
Furhgill Zeldenrust arriveerde te laat voor de wedstrijdbespreking en moest vervolgens op de bank plaatsnemen. In de tweede helft makt hij alsnog zijn opwachting. De wedstrijd veranderde er echter niet direct door. Voetbal is soms zo ongelofelijk simpel, zo merkte een cabaretier ooit op. Het is zaak de bal zo snel mogelijk te veroveren. En als dat dan gelukt is, is het zaak die bal zo snel mogelijk kwijt te raken. Met name dat laatste lukte beide teams vrij goed. Even ontstond de geachte dat binnen dit spelbeeld het zeker nog honderd jaar zou duren voordat er een doelpunt zou vallen. Slordigheid troef, van beide kanten. Het leukste moment komt op naam van trainer Henk Wisman. Een bal die over de zijlijn vliegt stopt hij met z’n achterwerk. Scheidsrechter Sander de Brito Roque beleeft zichtbaar plezier aan het moment.

Foto: Hans Heemskerk


Meer venijn in de wedstrijd
Na een kwartier in de tweede helft is het Jeroen Spruijt die een bal richting doel voorlangs ziet gaan. Gevolgd door een serieuze kans van Jeffrey Jongeneelen die in de rebound de bal tot zijn eigen grote ergernis eveneens naast pegelt. Het thuispubliek heeft er meer dan een uur op moeten wachten. Maar dan verschijnt topscorer Tommy Bekooij zo’n beetje vrij voor het doel van Van Nieuwkoop. De pass daaraan voorafgaand mag er zijn. Wanneer Martin van Eeuwijk de tijd en ruimte krijgt – en z’n handen thuishoudt – laat hij zien dat hij nog steeds een uitstekende spelverdeler is. Maar wel onder die voorwaarden. Het is een periode van zo’n tien minuten dat Rijnsburgse Boys onder enige druk komt te staan. Maar ook dat ene moment is niet aan Bekooij besteed.

Foto: Hans Heemskerk


Venijn in de staart
Na een wat moeizame start vindt Furhgill Zeldenrust steeds beter zijn draai. Met nog een kwartier te gaan lijkt het een bal prima op het hoofd van Dani van der Moot te plaatsen. Maar de Rijnsburgse spits blijft vooralsnog onzichtbaar. Dat geld in mindere mate voor Jeffrey Jongeneelen die even later een bal niet ziet zakken en over de kruising heen ziet vliegen. Vervolgens is het Marc Magan die zich nadrukkelijk twee keer laat zien. In eerste instantie redt Paul van der Helm keurig op een volley van de linksbenige middenvelder. Even later is het de inzet van Roderick Gielisse die aan de basis staat van de openingstreffer. Hij maakt een aanval van de Narren onschadelijk en speelt direct Marc Magan aan. In zijn drang richting doel kaatst hij nog een keer met Zeldenrust om vervolgens de bal fraai met zijn rechter (!) been in de bovenhoek te krullen: 0-1. Een regelrechte kandidaat voor het doelpunt van de week! Het laatste feit van de wedstrijd komt op naam van Dani van der Moot. In de haast op jacht naar de gelijkmaker gaat Quick Boys in de fout. De bal komt uiteindelijk bij de Rijnsburgse topscorer die de eindstand op 0-2 bepaald.

Foto: Hans Heemskerk


Winnende trainer heeft gelijk
Rijnsburgse Boys blijft keurig in de subtop van de Tweede Divisie meedraaien. Voor Henk Wisman moet het momenteel prettig toeven op de Rijnsburgse bank zijn. Tenslotte dateert de laatste nederlaag alweer van enkele maanden geleden. Voor de diverse camera’s verklaart hij dat zijn ploeg de tegenstander te lang in leven heeft gehouden. Het was allemaal te slordig, het leverde te weinig kansen en dus ook geen doelpunten op. Er is niemand die hem daarin tegenspreekt. Desgevraagd kijkt hij al uit naar het “probleem” van de opstelling van volgende week wanneer Joel Tillema aan het einde van zijn schorsing ook weer aan de deur klopt voor een basisplaats. “Dit zijn de problemen die ik graag heb” aldus Henk Wisman.

Foto: Hans Heemskerk


Scheidsrechter
Misschien was het deze keer wel de scheidsrechter die de titel Man of the Match verdiende. Het lijstje met wedstrijden die Sander de Brito Roque dit seizoen floot is er ééntje om U tegen te zeggen. In het dagelijks leven Hoofddocent Arbitrageopleidingen van de KNVB maar hij had dit seizoen ook de leiding over Katwijk-Quick Boys, Rijnsburgse Boys- Katwijk en onlangs nog IJsselmeervogels-HHC Hardenberg. Deze meneer lust de krentjes uit de pap en kiest er bewust voor niet op een hoger niveau te gaan fluiten. Maar beleeft plezier aan dit soort wedstrijden. Kan tegen een verbaal stootje zonder volgens eigen spelregels te fluiten. En als Dani van der Moot na de winnende zijn shirt uittrekt blijkt de wedstrijd vlak daarvoor net afgelopen te zijn. Zodat ook nu een gele kaart achterwege kan blijven.

Foto: Hans Heemskerk


Quick Boys – Rijnsburgse Boys 0–2 (0–0)

Scheidsrechter: de heer S. (Sander) de Brito Roque
Toeschouwers: 4.000
Scoreverloop:
86′ 0-1 Marc Magan
90+2’ 0-2 Dani van der Moot
Opstelling Quick Boys: Paul van der Helm, Ivailo Staal, Chima Bosman, Kevin Gomez,  Jeffrey Ket, Jan Willem Kamp, Ricardo Kuyvenhoven, Jesper de Vré (33’ Martin van Eeuwijk), Sabir Achefay (87’ Tim Bloemendaal), Olaf van der Sande en Tommy Bekooij
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop; Jordy Strooker, Masies Artien,  Roderick Gielisse, Bert Koomen; Jeroen Spruijt, Bram Ros, Marc Magan, Jeffrey Jongeneelen (90’ Jaïro Schet), Dani van der Moot en Anthony van Dongen (46’ Furhgill Zeldenrust)