IJsbrand van Tilburg

Quick Boys – Rijnsburgse Boys: 0-2 (0-0) – VERSLAG

Rijnsburgse Boys spaart Quick Boys voor complete afstraffing

Een fel en gretig spelend Rijnsburgse Boys heeft zich dinsdagavond ten koste van Quick Boys geplaatst voor het hoofdtoernooi van de KNVB beker. Meer dan een handvol kansen in de eerste helft leverde echter nog geen voorsprong op. De beloning voor het prima veldspel volgde wel vroeg in de tweede helft. Twee goals binnen tien minuten waren voldoende om het humeur op sportpark Nieuw Zuid op een dieptepunt te laten belanden: 0-2. De derby kreeg daarmee dezelfde uitslag als de vorige editie in de competitie op 1 februari 2020, de dag waarop Quick Boys het 100 jarig bestaan vierde. De gewilde revanche voor die pijnlijke nederlaag heeft er geen moment ingezeten. Daarvoor was Rijnsburgse Boys minstens één maatje te groot. Wellicht werkte de druk van het moeten presteren verlammend voor de Katwijkers. De Rijnsburgse selectie daarentegen had zich tijdens de loting al uitgelaten gedragen toen het bekeraffiche bekend werd. Het enthousiasme daarover werd vertaald in elftal met spelers die allemaal hun niveau wisten te behalen en daarmee een (bijna) niet te verslagen ploeg blijken te zijn.

Kansen lagen voor het koppen
Het bekerduel begon in een aanstekelijke ambiance. Met veel rook, fakkels en vuurwerk in de avondschemer zat de stemming er direct in. De omroeper deed de hoop in de Katwijkse harten leven door uit te spreken dat wanneer iedereen zijn beste beentje voor zou zetten het vanavond misschien wel zou lukken. Het zou hopen tegen beter weten in blijken te zijn. De gedrevenheid van Rijnsburgse Boys was namelijk vanaf minuut één duidelijk zichtbaar op het veld. De les van de extra lange maandagse nabespreking na het verloren duel tegen HHC Hardenberg werd vertaald in 100% scherpte en veel flair. De wedstrijd was net twee minuten oud of de eerste aanval werd bijna omgezet in een voorsprong. Furhgill Zeldenrust leverde vanaf links een strakke voorzet op Dani van der Moot die vervolgens op de buitenkant van de paal kopte. Acht minuten later een identieke aanval maar nu was het een prima save van keeper Paul van der Helm die de bal tot corner tikte. Deze standaardsituatie leverde ook weer een kans op maar Masies Artien, die vrij kon inkoppen, zag de bal naast gaan. De volgende corner leverde voor Dennis van der Plas bijna de door hem gehoopte rentree op Nieuw Zuid op. Het doelpunt bleef echter uit want via de paal werd de bal weer tot corner verwerkt. Het eerste kwartier had daarmee maar liefst vier 100% kopkansen opgeleverd.

Combinatievoetbal
Behalve van de enorme kansen was het voor de Rijnsburgse supporters ook genieten van het mooie combinatievoetbal van hun favorieten. Opvallend was ook hoe Bram de Bruin, die voor het eerst dit seizoen in de basis mocht starten na bijna een half jaar blessureleed, zijn waarde bewees op het middenveld. Een treffend voorbeeld was na twintig minuten toen Furhgill Zeldenrust, die met de ruimte op het veld de avond van zijn leven beleefde, een één-tweetje met hem aanging. Resultaat leverde het echter niet op, net als de voorzet van Furhgill Zeldenrust op Max Hudepohl die zijn inzet geblokt zag worden. Het leverde wel een corner op waaruit eerst Bram de Bruin en vervolgens Dennis van der Plas tegen een Katwijkse verdediger schoten. En wat deed Quick Boys? Feitelijk loeren op fouten die Rijnsburgse Boys maakte. In het begin van het duel was het Bram Ros die zomaar de bal inleverde waarna Darren Maatsen over schoot. Ook waren er slippertjes in de verdediging bij de opbouw maar die bleken ook niet fataal. Pas acht minuten voor rust was er een grote kans voor Ivailo Staal die alle tijd en ruimte kreeg om eerst op te stomen en vervolgens uit te halen. Michael Bekkers, die als vaste ’bekerkeeper’ zijn debuut maakte, was alert en tikte de bal over de lat. De laatste mogelijkheid voor rust was voor Rijnsburgse Boys toen Dani van der Moot met zijn hoofd de bal, vanuit een corner, schampte.

Verdiende treffer
Net als in de eerste helft kwam Rijnsburgse Boys ook in de tweede helft goed uit de startblokken. Bram Ros opende op Furhgill Zeldenrust die vervolgens Bram de Bruin in stelling bracht. Zijn poging om de bal het doel in te glijden mislukte echter. De volgende doelpoging leverde uiteindelijk wel de meer dan verdiende treffer op. Een prima steekbal van Dani van der Moot op Furhgill Zeldenrust, die heel slim de buitenspelval ontweek, leverde hem de ruimte richting Paul van der Helm op. Zijn uithaal zat heerlijk in de Katwijkse touwen: 0-1. Het Rijnsburgse feestje in de Katwijkse duinpan leek binnen twee minuten al weer vergroot te worden maar een goal van Bram de Bruin werd terecht wegens buitenspel afgefloten. Rijnsburgse Boys wilde echter meer en leek dat bijna te krijgen maar Dani van der Moot kopte, na een prima voorzet van Jeroen Spruijt, naast. In een spaarzaam moment waarin Quick Boys iets terug wilde doen – een goede combinatie in de zestien leek gevaar op te leveren – toonde Rob Zandbergen zijn kwaliteiten en greep kordaat in. Een schot van Jeffrey Ket ging via een Katwijkse voet over de achterlijn. Voor succes moest je echter aan de ander kant van het speelveld zijn. De tiende Rijnsburgse corner, Max Hudepohl nam hem prima, kwam op het hoofd van Dani van der Moot die bij de tweede paal nu wel raak kopte: 0-2. De feestelijke taferelen met de Rijnsburgse supporters achter het doel waren ook om van te genieten!

Mission impossible
Met twee dubbelle wissels binnen tien minuten probeerde Edwin Grünholz met zijn team te redden wat er te redden viel. Met supporters die zich tegen hun club keerden was dat echter een mission impossible. De kans op de 0-3 bleek veel en veel groter dan een mogelijke aansluitingstreffer. Zeker nadat Mike van der Ban de bal in het zijnet had geschoten. Maar daarna was het toch echt weer Rijnsburgse Boys aan zet. Een afstandsschot van Max Hudepohl kwam in de handen van Paul van der Helm en Jeroen Spruijt had zelf de bal veroverd en zag zijn vlammend schot tot corner getikt worden. Maar daar bleef het niet bij. Dani van der Moot zag zijn schot geblokt worden en uit corner nummer dertien schoot Masies Artien in het zijnet. In de laatste officiële minuut kwam invaller Sylvano Comvalius ineens vrij voor het doel. Opnieuw een prima redding van Michael Bekkers voorkwam dat de wedstrijd een eindstand kreeg die totaal niet zou passen bij wat er op het veld zich had afgespeeld. De uiteindelijke 0-2 na drie minuten blessuretijd had met gemak verdubbeld of verdrievoudigd kunnen of zelfs moeten worden.

Na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter van der Laan vierde Rijnsburgse Boys zijn feestje met de vele supporters achter het doel. Quick Boys had de handen vol aan de joelende supporters achter hun doel. De gesprekken die de spelers voerden leverden wel het gewenste resultaat op want de uitgeschakelde ploeg in het bekertoernooi kreeg uiteindelijk toch ook een applaus….

Quick Boys – Rijnsburgse Boys: 0-2 (0-0)
50: Furhgill Zeldenrust: 0-1
59: Dani van der Moot: 0-2

Scheidsrechter: J.W.M. van der Laan

Toeschouwers: 2.500

Gele kaarten Quick Boys: Jeffrey Ket en Ivailo Staal
Gele kaart Rijnsburgse Boys: Bert Koomen

Opstelling Quick Boys: Paul van der Helm, Ivailo Staal, Jan-Willem Kamp (67: Niall Raben), Fernando Lewis, Mohamad Mahmoed (67: Levi van Duijn), Kevin van Kippersluis (45+1: Nick Runderkamp), Tommy Bekooij, Mike van den Ban, Darren Maatsen (76: Sylvano Comvalius), Jeffrey Ket (76: Sem van Duijn), Nigel Ogidi Nwankwo
Opstelling Rijnsburgse Boys: Michael Bekkers, Bert Koomen, Masies Artien, Dennis van der Plas, Rob Zandbergen, Bram de Bruin (79: Marc Magan), Bram Ros (87: Ian van Otterloo), Jeroen Spruijt, Max Hudepohl (87: Jeffrey Jongeneelen), Dani van der Moot en Furhgill Zeldenrust (79: Delano Asante)