outhands

Oud-Rijnsburgse Boys-trainer John Eelman overleden

John Eelman is vrijdag op 61-jarige leeftijd plotseling overleden. Eelman werd vrijdagmiddag onwel tijdens een partijtje tennis. Hij bleek getroffen door een hartinfarct. Eelman overleed korte tijd later.

John Eelman was een van de langst dienende trainers in het amateurvoetbal. Eelman is trainer geweest bij Katwijk, FC Hilversum, de Koninklijke HFC uit Haarlem en Rijnsburgse Boys, maar de grootste bekendheid kreeg de Haarlemmer als coach van Noordwijk in de jaren zeventig, tachtig en negentig, een club die hij in totaal bijna zo’n achttien jaar diende.

In juli 1973 trad Eelman in dienst bij Noordwijk en leidde de club in de derde en beslissende wedstrijd tegen RBC om de algehele landstitel meteen naar zijn tot dan toe grootste succes uit de historie. Jan-Willem Bogers, Jaap van Kesteren, Ruud Bröring, Hans Westgeest en Albert Spaanderman waren in die tijd grote namen in het zaterdagvoetbal en vormden het kloppend hart en boegbeeld van het elftal.

In 1980, het jaar dat Eelman vertrok, legde Noordwijk opnieuw beslag op het algeheel landskampioenschap. Deze keer moest Xerxes het hoofd buigen, weer over drie duels uitgesmeerd. De beslissende wedstrijd op het veld van Quick Boys kende een spectaculair verloop. Xerxes nam een 2-0 voorsprong maar Noordwijk kwam op gelijke hoogte en scoorde de winnende treffer in de slotfase met de steun in de rug van een plotseling opstekende wind. Zonder geluk vaart niemand wel, maar Eelman roemde in die tijd zijn ploeg om zijn geduld om vanuit een 4-3-3 systeem te bouwen. Het schenken van vertrouwen aan zijn spelers beschouwde Eelman als de basis van het succes.

Eelman keerde terug bij Noordwijk van 1983 tot 1993 en van 2001 tot begin 2002, maar slaagde er nooit meer in de club naar een kampioenschap te leiden.

In het seizoen 1995-1996 werd Eelman trainer van Rijnsburgse Boys. De Rijnsburgers waren een seizoen eerder verrassend gedegradeerd uit de eerste klasse (toendertijd het hoogste niveau). Onder leiding van Eelman wist Rijnsburgse Boys geen kampioen te worden, maar via de nacompetitie en een beslissingswedstrijd tegen AVW ’66 werd alsnog promotie afgedwongen. In januari 1996 was echter al bekend geworden dat Eelman na een jaar weer zou opstappen bij Rijnsburgse Boys omdat hij het niet eens was met een handelswijze van het bestuur van de geelzwarten.

Dit seizoen was Eelman begonnen als trainer van de zondagtak van DCG en was hij ook jeugdcoördinator bij Katwijk. In oktober 2003 moest Eelman een stap terug doen als hoofdtrainer van Katwijk wegens gezondheidsproblemen. Hij kreeg toen te maken met zware hoofdpijnen als gevolg van versleten nekwervels. Eelman besloot toen in overleg met het bestuur tot een meer technische functie. Later kwam Eelman toch weer even terug bij de hoofdmacht van Katwijk toen zijn opvolger Freek Rienks werd ontslagen.

Voorafgaand aan de wedstrijd Rijnsburgse Boys – Capelle werd een minuut stilte gehouden voor John Eelman.

Bron: http://www.voetbalopzaterdag.com en een fragment van het seizoen 1995-1996 van het op 24 september 2005 te verschijnen jubileumboek ’75 jaar Rijnsburgse Boys’.