outhands

Organisatiefouten na uitvallen Groot blijken cruciaal

In een inmiddels vertrouwde opstelling (in vergelijking met de voorgaande twee wedstrijden stond alleen Danny van der Vijver ten koste van Raymond Kolder in de basis) leek er voor Rijnsburgse Boys in eerste instantie geen vuiltje aan de lucht. De Rijnsburgers waren heer en meester en probeerden een vroege openingsgoal te forceren. De beste mogelijkheid daartoe was al na vijf minuten. Jeffrey Winter werd door zijn broer Kevin aangespeeld en kon alleen op Hessel Altenburg doorlopen. De inzet van de Rijnsburgse spits strandde echter op de voeten van de keeper. Het zou de voorbode zijn van een ongelukkige voetbalmiddag voor de jongste van de gebroeders Winter. Vele malen werd hij wegens buitenspel teruggefloten. De andere twee spitsen, Richal Leitoe en Resham Sadar zorgden met fraaie passeeracties en passes voor attractief voetbal. Na een kwartier spelen waren beide bij een goed opgezette aanval betrokken alleen de afwerking van Sardar kostte te veel tijd. Aan het eerste wapenfeit van Flevo Boys (een schot van aanvoerder Arjen Postma in de handen van Tim Orlowski) ging het eerder genoemde ongelukkige duel van Dennis Groot vooraf. De fysiek sterke spits Age Hains Boersma raakte in een kopduel met zijn achterhoofd het linkeroog van de Rijnsburgse aanvoerder. Het oog zette zoveel op dat Dennis Groot niet meer goed kon kijken en moest wisselen. Raymond Kolder posteerde zich centraal achterin en leek te figureren als klein duimpje in het verhaal van reus Age Hains Boersma. Kinderlijk eenvoudig wist de spits de voorzet van links van Arjen Spaan binnen te tikken: 1-0.


Dennis Groot moet geblesseerd het veld verlaten (foto Hans Oudwater)

Direct wisselden Raymond Kolder en de langere Ronald Breinburg van plaats om het Emmeloords gevaar te elimineren. Nog voordat dit plan uitgevoerd kon worden stond zowaar de 2-0 op het scorebord. Age Hains Boersma was er nu als assist bij betrokken. Een voorzet op hem legde hij koppend breed op Marco van der Heide die de bal in de verre hoek schoot. Een klap in het gezicht voor Rijnsburgse Boys dat zo goed aan de wedstrijd begonnen was. De ploeg moest nu vol aan bak en probeerde nog voor rust de aansluitingstreffer te produceren. Nadat standaardsituaties (een corner en een vrije trap) geen gevaar opleverden kwam dat wel na een sublieme steekpass van (natuurlijk) Kevin Winter op Resham Sadar. De uit zijn doel gelopen Hessel Altenburg werkte onreglementair de snelle spits tegen de grond. De warrig fluitende Van Waveren nam een correcte beslissing: geel voor de keeper en een penalty voor Rijnsburgse Boys. Specialist Peter Freke nam plaats achter de bal en schoot strak in de benedenhoek: 2-1.

De treffer gaf Rijnsburgse Boys weer moed. De ploeg leek zelfs vlak voor de rust op gelijke hoogte te komen. Mogelijkheidheden daartoe werden door Richal Leitoe (schot vanuit een moeilijke hoek op de keeper) en Danny van der Vijver (produceerde slechts een rolletje) niet benut. Uiteindelijk bleek dat de Rijnsburgers hun handen dicht mochten knijpen dat de achterstand niet groter werd in de blessuretijd. Na een fraaie passeractie van Arjen Spaan op links en een overstapje van, daar is ie weer, Age Hains Boersma, kwam de bal voor de voeten van Tjeerd Korf. De ex-prof van Veendam poeierde de bal op de kruising zodat deze terug het veld inrolde.


Jeffrey Winter had een ongelukkige voetbalmiddag, hij werd vele malen
werd wegens buitenspel teruggefloten (foto Hans Oudwater)

De tweede helft begon hoopvol voor de Rijnsburgers. Grote kansen waren er niet maar de dreiging op het doel van Flevo Boys was er weldegelijk. Na tien minuten stond Raymond Kolder aan de basis van een perfect uitgevoerde aanval. Langs de zijlijn stuurde hij Jeffrey Winter weg die meters met de bal kon maken. Danny van der Vijver nam de bal uit de voorzet in ene op zijn schoen en schoot rakelings over. Gedurende de wedstrijd werd wel duidelijk dat de meeste Rijnsburgers last hadden met het spelen op een kunstgrasveld. Moeite met balaannames, passes die niet aankwamen en een bal die door het stroeve veld anders rolde dan op een grasmat. ‘Zaalvoetbal in het groot’ aldus Niek Oosterlee die het liefst het gras wil ruiken. Het kunstgras was in ieder geval wel de oorzaak van een kolderieke actie van Tim Orlowski. In een poging de bal weg te schieten struikelde hij ongelukkig en viel, net buiten de zestien, met zijn hand op de bal. Zodoende kreeg ook de Rijnsburgse goalie in deze wedstrijd een gele kaart. De vrije trap leverde geen gevaar op.
Wel dreigend was een solo van Tjeerd Korf maar de zelfzuchtige spits liep zich, tot ergernis van alle Emmeloorders, vast in de Rijnsburgse defensie. Het was in een fase waarin Rijnsburgse Boys moest oppassen niet de deksel op de neus te krijgen met de dreigende uitbraken van het counterende Flevo Boys. Natuurlijk heeft Rijnsburgse Boys in de persoon van Peter Freke altijd een speler die tomeloos blijft knokken voor een goed resultaat. Weifelende Flevo Boys verdedigers werden bijkans gek van een jagende Peter Freke die bijna succes leek te krijgen maar dat duur moest betalen. De Rijnsburger stapte verkeerd en kwam ongelukkig terecht. Met ondersteuning moest hij het veld verlaten met, naar later bleek, een blessure aan zijn achillespees. Het is afwachten tot maandag hoe ernstig de kwetsure is.


Peter Freke legt aan voor zijn zoveelste penalty (foto Hans Oudwater)

Martijn Gootjes verving Peter Freke en Joost Kuhlmann (na vijf competitiewedstrijden dus weer terug na zijn blessure) nam de plaats in van Resham Sader. Extra stootkracht kon Rijnsburgse Boys wel gebruiken want zoveel creëerde de ploeg van Niek Oosterlee niet. Vrij gelukkig viel tien minuten voor tijd de gelijkmaker. Een eenvoudig schot van Richal Leitoe werd door Hessel Altenburg los gelaten. Martijn Gootjes heeft wel een neus voor dit soort buitenkansjes. Hij legde de bal met links terug op zijn rechterbeen waarna hij vervolgens met rechts kon uithalen: 2-2. Ondanks dat Niek Oosterlee zijn mannen met een luid TEMPO aanvuurde om een overwinning veilig te stellen gebeurde dat niet meer. De beste mogelijkheid daartoe was voor Bennie van Noord maar zijn kopbal, na een vrije trap van Bart Freke, ging net naast. Niek Oosterlee maakte zich nog behoorlijk druk over de slechts vier minuten blessuretijd die werd aangegeven door de wisselfunctionaris. Dat dit uiteindelijk acht minuten werden had weer alles te maken met de vele overtredingen en blessurebehandelingen in de extra tijd. ‘Net als in de reguliere speeltijd had veel oponthoud het tempo uit de wedstrijd gehaald. En dat is toch altijd in het nadeel van ons als voetballende ploeg en niet voor het afbraakvoetbal van Flevo Boys’ aldus de trainer.


Martijn Gootjes schiet uit een bijna onmogelijke hoek de 2-2 binnen (foto Hans Oudwater)

Net als in Rijssen en Apeldoorn moest Rijnsburgse Boys dus ook in Emmeloord met een 2-2 gelijkspel genoegen nemen. Ruim 850 kilometer gereden voor slechts drie punten terwijl er veel meer in had gezeten…. Wat dat betreft gaat het in de thuiswedstrijden een stuk gemakkelijker. Vraag is of dat komende zaterdag ook zo zal zijn wanneer Ted Verdonkschot met zijn HHC Hardenberg naar de Middelmors komt. De laatste vier wedstrijden werden door zijn ploeg allemaal gewonnen en het doelsaldo is helemaal fantastisch: 11 voor en 0 tegen.

Flevo Boys Emmeloord – Rijnsburgse Boys: 2-2 (2-1)
23: Age Hains Boersma: 1-0, 26: Marco van Heide:
2-0, 35: Peter Freke: 2-1 (strafschop), 80: Martijn Gootjes: 2-2

Scheidsrechter: T. van Waveren
Toeschouwers: 1.100

Gele kaarten Flevo Boys Emmeloord: Hessel Altemburg en Kees Munnik
Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Kevin Winter, Reshma Sardar, Tim Orlowski en Raymond Kolder

Opstelling Flevo Boys Emmeloord: Altenburg, De Groot, Assa, Tromop, Koomen, De Munnik (66: Kalsbeek), Korf, Van der Heide, Boersma, Postma (73: Westra) en Spaan (76: Van der Plaats).
Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Groot (19: Kolder), Van Noord, Bart Freke, Breinburg, Peter Freke (70: Gootjes), Leitoe, Van der Vijver, Kevin Winter, Jeffrey Winter en Sardar (70: Kuhlmann).