IJsbrand van Tilburg

Opnieuw kansloze nederlaag tegen HHC Hardenberg

Net als in de thuiswedstrijd bleek Rijnsburgse Boys ook in het uitduel tegen HHC Hardenberg een kansloze wedstrijd te spelen. Betekende de 0-4 nederlaag op Middelmors de laatste nederlaag voor 2014, dertien weken later gaat de 2-0 uitslag op sportpark de Boshoek de boeken in als de eerste nederlaag voor Rijnsburgse Boys in 2015. Op de nederlaag viel niets af te dingen. Niet dat HHC Hardenberg zo groots speelde, dat viel op zich wel mee. Maar de ploeg van trainer Marcel Groninger troefde wel de mannen van Niek Oosterlee af op alle fronten.

Foto:  Rick Meinen Studio

Foto: Rick Meinen Studio


De teleurstelling droop er van af bij Niek Oosterlee. ‘Verliezen is oké, dat hoort bij de sport. Maar de manier waarop het vandaag ging was gewoon slecht. Wij speelden zonder beleving, waren niet scherp, toonden geen agressie. Er was ook geen durf. Wij blijken momenteel moeite te hebben om een wedstrijd naar onze hand te zetten.’
De trainer had zijn spelers nog gewaarschuwd voor HHC Hardenberg. Een week geleden speelden de Hardenbergers een draak van een wedstrijd tegen Excelsior Maassluis, welke in 0-0 eindigde. Revanche willen nemen voor het, dit seizoen bepaald niet verwende, thuispubliek zat er dus in. En daar slaagden zij al snel in. Na tien minuten spelen had een trouwe volgeling van de Hardenbergers al meer gezien dan de week ervoor. En toen moest de 1-0 nog vallen. Maar dat gebeurde niet veel later. Nadat eerst Tiemen van Hezel, vanaf zijn eigen helft komend, geen strobreed in de weg werd gelegd, door mocht lopen richting de Rijnsburgse zestien en de bal net naast het doel schoot, was het één minuut later wel raak. Nu was het Gersom Klok die niet gehinderd werd om uit te halen. Zijn schot had echter naast gegaan, ware het niet dat de bal via het been van Hielke Penterman van richting werd veranderd en Richard van Nieuwkoop op het verkeerde been zette en kansloos liet: 1-0.
Foto:  Rick Meinen Studio

Foto: Rick Meinen Studio


Het ongelofelijk slordig en futloos spelend Rijnsburgse Boys zorgde er zelf voor dat de volgende grote kans opnieuw voor HHC Hardenberg was. Dom balverlies op het middenveld bracht uiteindelijk Gersom Klok in stelling maar zijn voorzet annex schot kon net niet door Willem Lanjouw in het doel gewerkt worden. Eén grotere schoenmaat voor de ex-spits van SC Genemuiden en de 2-0 zou op het scorebord hebben gestaan….. Vier minuten later had de spits van HHC Hardenberg ook geen geluk toen hij uit een vrije trap de lat trof. De rebound was voor Hielke Penterman maar nu bleek Richard van Nieuwkoop een prima reflex in huis te hebben en keerde met zijn rechtervuist de inzet van de topscoorder van HHC Hardenberg.
Na vijfentwintig minuten was het dan eindelijk tijd voor de eerste dreiging voor het doel van keeper Sander Danes. Maar dat was meer geluk dan wijsheid. Verdediger Ashwin Manuhutu kopte een voorzet van Jeffrey Koemans wel heel raar en gevaarlijk weg. Echt zo’n bal die totaal verkeerd kan vallen; het leverde Rijnsburgse Boys de eerste corner op. De wijze waarop HHC Hardenberg deze corner weg werkte, namelijk met veel kunst en vliegwerk, duidde er op dat HHC Hardenberg best wel te pakken was deze middag. Maar dan moest er wel strijd geleverd worden. En dat viel dus zwaar tegen. Wie wel positief opviel was Mark van Boogaart. Zijn snelheid en gedrevenheid om vrije trappen te nemen was opvallend. Maar het leverde wat kansen betreft niets op. Keerzijde was wel dat zijn man, Hielke Penterman, de ruimte kreeg om gevaar te stichten aan de andere kant van het veld. Het leverde zelfs een treffer op maar deze werd afgekeurd omdat er hands van Penterman aan vooraf ging. Het Rijnsburgse gevaar leek in de eerste helft beperkt te blijven tot een schot van Kevin Westmaas welke eenvoudig gepakt werd. Maar toen brak de laatste minuut aan. Na een Hardenbergse aanval wist Martin van Eeuwijk in de omschakeling, met een diepe bal, Raily Ignacio weg te sturen. Met zijn snelheid stond hij een paar tellen later oog in oog met Sander Danes maar zijn schot in de verre hoek was net iets te ver en ging naast.
Foto:  Rick Meinen Studio

Foto: Rick Meinen Studio


De optimist zou denken: met zo’n joekel van een kans in het achterhoofd gaat Rijnsburgse Boys er vol boven op in de tweede helft. Maar dat pakte volledig anders uit. Het was juist HHC Hardenberg dat een offensief strijdplan voerde en op jacht ging naar de tweede treffer. Al na drie minuten leek Leon Tol de bal in eigen doel te werken nadat een schot keihard via zijn voeten werd gespeeld. Gelukkig voor de sympathieke Volendammer verdween de bal over de achterlijn. De corner bleek zowaar nog meer gevaar op te leveren. Omdat de bal maar niet weggewerkt kon worden kon verdediger Sven Weustink uithalen. Het is dat Jeffrey Koemans alert was op de achterlijn anders was de tweede treffer voor de thuisclub een feit geweest. Drie minuten later gebeurde dat alsnog. Een pass van invaller Patrick Jurgens werd door Willem Lanjouw doorgekopt op de volledig vrijstaande Hielke Penterman. Voor de goaltjesdief was dit een koud kunstje: 2-0.
Foto:  Rick Meinen Studio

Foto: Rick Meinen Studio


Was de hoop op een omkeer in de wedstrijd bij 1-0 al klein, bij de verdubbelde voorsprong was er niets meer van over. Het is dat HHC Hardenberg genadig was anders was de achterstand nog verder opgelopen. Willem Lanjouw profiteerde niet van een miscommunicatie tussen Kevin Westmaas en Richard van Nieuwkoop. En Hielke Penterman moest, hoewel volledig vrijstaand in de zestien, zijn meerdere erkennen in Richard van Nieuwkoop die de inzet van de Hardenberger keerde. Aan de andere kant van het veld had Danny van der Vijver kort daarvoor nog hoog over geschoten. Een dubbele wissel na ruim een uur spelen (Resham Sardar en Cas Knoeter vervingen Martin van Eeuwijk en Leon Tol) bracht HHC Hardenberg wel meer onder druk maar de echte dreiging bleef uit. Produceerde Raily Ignacio nog tweemaal een vrij eenvoudig te stoppen rollertje, Jeffrey Koemans schoot fraai in de kruising maar Sander Danes wilde, net als een week eerder, een clean sheet achter zijn naam krijgen en ranselde de bal uit het doel.
Na drie minuten blessuretijd verloste scheidsrechter van Wijk, die voor de eerste keer in twaalf Topklasse wedstrijden de kaarten op zak hield, Rijnsburgse Boys uit haar lijden. ‘Wij moeten echt met een ander beleving gaan spelen’ aldus Niek Oosterlee. Wellicht dat de volgende wedstrijd, uit tegen Ajax in Amsterdam, een ommekeer brengt. Je zou het als de voorwedstrijd kunnen zien van de interland die Oranje, een paar uur later, op een paar honderd meter afstand, diezelfde avond speelt tegen Turkije.
HHC Hardenberg – Rijnsburgse Boys: 2-0 (1-0)
12: Hielke Penterman: 1-0
52: Hielke Penterman: 2-0
Scheidsrechter: S.A.J. van Wijk
Toeschouwers: 1.150
Opstelling HHC Hardenberg: Sander Danes, Sven Weustink, Thomas Bakker, Koos Werkman, Ashwin Manuhutu (46: Patrick Jurgens), Hielke Penterman, Glenn Kobussen (79: Dennis Rosink), Tiemen van Hezel, Gersom Klok, Willem Lanjouw en Dennis Krohne (60: Sargon Gouriye)
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop, Leon Tol (64: Cas Knoester), Jeroen Hessing, Renee Troost, Kevin Westmaas, Mark van den Boogaart, Danny van der Vijver, Martin van Eeuwijk (64: Resham Sardar), Jeffrey Koemans, Marvin Wijks en Raily Ignacio