Piet Hemminga

Open Dag Rijnsburgse Boys 2019-2020

Foto: Jan Jungerius


Hij haalde net de top-25 van de topscorerslijst aller tijden: Bart Freke trof 35 doel in twaalf seizoenen. Alhoewel scoren niet zijn specialiteit was zorgde een combinatie met zijn aantal dienstjaren voor een eervolle vermelding. Meer dan 10 seizoenen uitkomen voor één club. Rijnsburgse Boys heeft er momenteel nog ééntje. Richard van Nieuwkoop speelde dan ook in de afscheidswedstrijd van Bart Freke bij de Vrienden van Bart. En niet bij Bart’s Legends. Dat team bestond niet alleen uit Bart’s collega’s uit de topscorerslijst zoals Joost Kuhlmann (41 treffers, 9 seizoenen), broer Peter Freke (60 doelpunten, eveneens 12 seizoenen), Danny vd Vijver (63 treffers in 14 jaargangen) en baas boven baas Martijn Gootjes, topscorer aller tijde met 106 keer raak in 8 seizoenen. Maar ook mindere trefzekere iconen als Djuric Ascension, Erwin van der Lugt, Frank Zinhagel en Frank Aboikoni maakten hun opwachting.

Foto: Jan Jungerius


Is er een mooier toetje denkbaar voor een open dag aan het begin van het seizoen 2019-2020. Ze waren een beetje te laat, Kevin Winter en Bennie van Noord. Ze moesten zich op de reservebank omkleden. Maar het weerzien met oud-teamgenoten was hartverwarmend. Daar hoefde nog niet eens een bal voor getrapt te worden. Dat gebeurde overigens wel, onder leiding van een al even oude bekende: scheidsrechter Cees van Duijn. Doelpunten vielen er niet in de eerste vijftien minuten. Maar En gelukkig voor Bart schoot hij aan het eind van het eerste bedrijf met zijn Vrienden op de paal. Anders had hij in het tweede deel zijn zelf veroorzaakte achterstand als Legend goed moeten maken.

Foto: Jan Jungerius


Doelpunten viel er in het tweede bedrijf wel te bewonderen. Joost Leonard en Martijn Gootjes schoten raak voordat Bart Freke zijn laatste treffer op veld 1 van de Middelmors mocht scoren. “Een rasechte Ui neemt afscheid” sprak speaker Hans Oudwater terwijl de legende op de schouders van teamgenoten van het veld af werd gedragen. Geheel terecht bepaalde Andre van Egmond uiteindelijk met een fraaie lob vervolgens de eindstand op 3-1 in het voordeel van Bart.
Joël Tillema staat 12e in bovengenoemde topscorerslijst. Met zijn 54 treffers hoopt hij dat aantal in zijn vijfde seizoen voor Rijnsburgse Boys zeker te vergroten. Ook Jeffrey Jongeneelen (40 stuks in drie jaar) heeft daarvoor nog alle kans. Het gaat een zeldzaamheid worden dat spelers meer dan een decennium voor dezelfde clubs spelen, Jordy Strooker is momenteel de eerstvolgende die de grens van 10 seizoenen kan passeren. Hij start voor de zesde keer een seizoen in het geel-zwarte shirt. In de reeks van oefenwedstrijden staat dit jaar voor RBB één wedstrijd tegen een betaalde club op het programma: Telstar. Ook de eerstedivisionist kent één legende: Frank Korpershoek startte (tegelijk met Benito Olenski) in 2006. Dat in tegenstelling tot nieuwkomer Glynor Plet. – de 32-jarige oud-speler van FC Lisse tekende voor twee jaar bij de Velsenaren die daarbij bij zijn zestiende club begint.

Foto: Jan Jungerius


Rijnsburgse Boys start deze oefenwedstijd met maar liefst vijf nieuwkomers in de basis. Naast doelman Bradly van der Meer mogen Bert Koomen en Nick Zeijlmans hun verdedigende kwaliteiten tonen terwijl voorin Maarten Reyneveld en Anthony van Dongen een kans krijgen. Met name laatstgenoemde is lekker doelgericht bezig. Reyneveld wordt grotendeels verdedigend in bedwang gehouden, de beide verdedigers staan hun mannetje. Nick Zeijlmans laat daarnaast zien ook nog een leuke volley in huis te hebben. Behalve een wissel in de rust (Tillema voor Magan) krijgt het startende team van de thuisclub een uur de tijd het publiek te vermaken. In dat eerste uur weten beide teams niet doeltreffend te handelen. Daarna is het de beurt aan de overgebleven acht reservespelers om in twee- of drietallen hun opwachting te maken.

Foto: Jan Jungerius


Zeker in het eerste uur spelen mag geconcludeerd worden dat beide teams redelijk aan elkaar gewaagd zijn, de thuisploeg soms iets feller en beter. Na 65e minuten spelen komt de enige treffer van de wedstrijd op het scorebord. Uit een vrije trap vlak buiten het strafschopgebied weet de vrijstaande Reda Kharchouch raak te koppen: 0-1. Thomas Bakker – tot dan koppend heer en meester in het strafschopgebied – is dan net naar de kant gehaald. Een mooi puzzelstukje voor Henk Wisman en zijn assistenten. Maarten Reyneveld mist de grootste kans op de gelijkmaker, vier keer scoren in één week tijd blijkt net iets te hoog gegrepen te zijn voor de jonge spits. De Uien creëren nog meer mogelijkheden maar vinden voornamelijk doelman Anthony Swolfs op hun weg. In relatie tot eerdere zeges van Telstar op AZ (3-0) en Katwijk (3-0) is dit de meest moeizame overwinning voor de profs. En daar moet je als tweede divisionist tevreden mee kunnen zijn. De open dag wordt daarmee in ieder geval geen open huis.

Foto: Jan Jungerius


En dat is toch wel één van de grootste doelstellingen – minder tegendoelpunten – laat Henk Wisman eerder die dag aan Tim op de kinderpersconferentie weten. En de club wil graag hoger eindigen dan het afgelopen seizoen. Maar of we nu direct al weer mogen verwachten dat we om de prijzen mee gaan doen. Daar zet de nieuwe trainer van de Rijnsburgers nog wel een vraagteken bij. Tientallen jongens en meisjes verzamelen zich na een voetbalclinic aan het eind van de ochtend in het sponsorhome van Rijnsburgse Boys om vragen af te vuren aan de nieuwe trainer van de Rijnsburgers. Nagenoeg ieder kind draagt een spelersshirt waarbij naast geel-zwart ook het rood en wit van zowel Ajax als Feyenoord ruim vertegenwoordigd is. Met als shirtnamen De Ligt, Messi en … Van Beelen (?).

Foto: Jan Jungerius


IJsbrand van Tilburg memoreert tijdens zijn inleiding dat dit de derde kinderpersconferentie is met ook drie opeenvolgende trainers maar dat naar verwachting volgend jaar die trend doorbroken gaat worden. Wisman staat er deze ochtend niet alleen voor, hij wordt bijgestaan door Bram Ros, Massies Artien, Bart Duiker en Jeroen Spruijt. De kinderen worden veel wijzer: welke club is eigenlijk favoriet bij de spelers. Hoe schiet je een bal nu gemakkelijk door een obstakel met van die ronde gaten? Hoe zit het met jullie Panna-kwaliteiten en hoe vaak hebben jullie al een hattrick gescoord? En de laatste wedstrijdbal dit seizoen gaat met een beetje geluk naar Kevin. Eén van de niet gesteld vragen tenslotte kan ook pas over een aantal jaren beantwoord worden. Is er een kans dat één van de aanwezige kinderen uitgroeit tot de nieuwe Bart?