outhands

Ook Rijnsburgse Boys schrijft Topklasse-historie

De eerste winst van de middag is al binnen door de juiste kant van het muntje te kiezen. Een amateurclub speelt volgens de overlevering het  liefst richting de eigen kantine zodat in de tweede helft richting het fanatieke deel van de eigen aanhang gespeeld wordt. Maar na 15 seconden valt de eerste kans voor RVVH te noteren. Een onbedoeld 1-2-tje tussen Tim Orlowski en Benjamin Martha leidt tot het eerste schot van de wedstrijd, zonder nadelige effecten voor de thuisploeg.  De eerste tien, vijftien minuten ogen rommelig en slordig met een hoog aantal terugspeelballen waar Tim Orlowski niet altijd even vrolijk van geworden zal zijn. Twee kansjes vallen er voor de Boys te noteren: Leon Steketee verslikt zich en laat Richal Leitoe op doel schieten. Maar het eerste schot op het doel van Jeroen Kloosterman gaat naast. Even later geeft Jelle Bouma een prima pass op het hoofd van Martijn Gootjes. Die legt de bal terug op de opkomende Jos van Beuningen maar zijn schot mist de nodige kracht en nauwkeurigheid. Maar voor de rest lijkt het in het eerste kwartier meer dat RVVH aan een thuiswedstrijd bezig is. Het heeft meer balbezit en oogt gevaarlijker dan de feitelijke thuisploeg.


Jos van Beuningen in actie (foto Hans Heemskerk)

Kenmerkend voor het hele seizoen, zo zal Niek Oosterlee de wedstrijd naderhand analyseren. “Het is te vaak net niet…” Na twintig minuten vind Martijn Gootjes dat hij tegen de hand van een verdediger kopt. Maar scheidsrechter Roeland staat te ver van het gebeuren af om daar een oordeel over te kunnen  vellen. Even later glijdt Bennie van Noord in een overschakelmoment weg op de rechtsbackpositie. Benjamin Martha is er als de kippen bij om er als een haas van door te gaan. Maar ook al is deze scherpschutter nog zo snel, Van Roosmalen achterhaalt hem met een uiterste inspanning door een corner weg te geven. Tien minuten voor rust wordt het voorgezegd vanaf de bank: het moet strakker. Twee minuten later krijgt Richal Leitoe de bal teruggekopt vanuit het strafschopgebied. Zijn strakke inzet belandt op de linkerpaal waar Bennie van Noord net te laat aankomt om er verder nog iets zinvols met de bal te doen. Even later fluit scheidsrechter Roeland voor de zoveelste keer voor een duwfout met als gevolg dat Jelle Bouma een vrije trap op het hoofd van Bennie van Noord kan laten landen. Deze plaatst de bal met ontzettend veel precisie in de rechterbenedenhoek. Onhoudbaar voor Jeroen Kloosterman brengt de centrale verdediger Rijnsburgse Boys op die zo verlangde voorsprong: 1-0. Een mooie ruststand in de wetenschap dat ARC en FC Lisse op dat moment niet echt in de nek van de Rijnsburgers staan te hijgen.


Bennie van Noord heeft zojuist de 1-0 binnen gekopt (foto Hans Heemskerk)

Het hakje vlak langs de paal van Richal Leitoe belooft veel bij de opening van de tweede helft. Maar ook nu blijft het eerste kwartier beperkt tot een enkele mogelijkheid. Benjamin Martha is daarbij nog het dichtst bij de gelijkmaker in de buurt wanneer hij aan de aandacht van de Rijnsburgse verdedigers ontsnapt maar hard naast schiet. Na een uur spelen mag Resham Sardar een corner nemen. Zijn bal wordt doorgehakt door Dave Rijkaard maar uiteindelijk uit de doelmond weggewerkt. Niet voor lang want Menno van Roosmalen geeft de bal opnieuw voor. Bennie van Noord werkt de bal laag koppend voorlangs. Waarmee wellicht duidelijk wordt dat het met name de laatste linie vandaag is de kar trekt.


Promotie naar de topklasse is een feit (foto Hans Heemskerk)

Het meeste werk krijgt Tim Orlowski van zijn ploeggenoten toebedeeld, voor een inzet van RVVH hoeft hij nauwelijks in actie te komen. Totdat RVVH een kwartier voor tijd uithaalt waarbij de doelman versteend toekijkt hoe dit schot zomaar vlak over het doel vliegt. Een kwartier voor tijd krijgt Resham Sardar het nog eens op z’n heupen. Na een fantastische rush langs de linkervleugel geeft hij een mooie voorzet op maat voor Martijn Gootjes. De huidige topscorer van de Boys mist de bal echter volledig. Een paar weken geleden vergelijk Niek Oosterlee zijn spits nog met een vulkaan die op ontploffen staat. “Je weet nooit wanneer die explosie komt”. Kennelijk hebben we de afgelopen weken ons portie vulkaan-uitbarsting al in voldoende mate gehad.

Klein mirakel is ondertussen het gegeven dat Raymond Kolder vandaag in de basis is begonnen en bijna de hele wedstrijd meespeelt. Teruggekomen van een hamstringblessure doorstond hij de training van afgelopen donderdag goed. Vlak voor tijd staat diezelfde Kolder aan de basis van de laatste Rijnsburgse aanval op de Middelmors dit seizoen. Hij weet Peter Freke prima diep te sturen die en passent ook nog even de bal voor zijn betere voet weet te spelen. Maar helaas valt er geen bevrijdende 2-0 te noteren, de inzet verdwijnt naast het doel.


De technische staf kan tevreden zijn, de doelstelling is behaald (foto Hans Heemskerk)

Na afloop van de wedstrijd tegen Scheveningen, in het zonnetje van Sportpark Houtrust, profeteerde Niek Oosterlee een aantal weken geleden: “We hebben nog 10 punten nodig”. Het werden er 11 voordat de plaatsing voor de Topklasse een feit werd. De oefenmeester toonde zich in zijn 1e seizoen tevreden met het gegeven dat de doelstelling bereikt werd. “We hebben dit geheel op eigen kracht bereikt. Alle complimenten daarom ook voor de jongens van de ploeg. Want ondanks het feit dat het niet altijd even fraai oogde was dit wel het maximale wat er uit te slepen was”. Het was dan wellicht niet altijd top, het was niet altijd van grote klasse maar aan het eind van het seizoen is het wel gewoon Topklasse. Waarmee 1 mei 2010 dus toch naar Amerikaans model een moving day wordt: de verhuiskaartjes kunnen verzonden worden.

Rijnsburgse Boys – RVVH: 1-0 (1-0)
38) Van Noord 1-0

Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Dave Rijkaard, Jos van Beuningen
Gele kaart RVVH: Roy Eekman, Dino Rodriques de Pina, Benjamin Martha

Scheidsrechter: de heer I. Roeland
Toeschouwers:  1.400

Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Groot, Van Roosmalen, Van Noord, Bouma, Sardar, Van Beuningen, Kolder (88: Haselhoff), Gootjes (83: Van Egmond), Rijkaard (62: Peter Freke) en Leitoe
Opstelling RVVH: Kloosteran, Van Kuilenburg, Monteiro, Karreman, Rodiques de Pina, Fernandes, Kooiman, Steketee, Nouwen, Matha en Eekman