outhands

Onder 19 uitgebalanceerd geheel

 Het oefenduel met Tsjechië in Rijnsburg is de laatste test voor het Nederlands elftal voor spelers onder 19 jaar, voorafgaand aan het EK-kwalificatietoernooi in mei. De eindronde moet gehaald worden ten koste van Griekenland, Moldavië en Rusland. De Tsjechen hebben een vergelijkbare speelwijze als de Russen. Lastige tegenstanders, die fysiek sterk zijn en met de linies kort op elkaar spelen.

Onder 19 is een uitgebalanceerd geheel, met vooral een middenveld dat veel voetbalpotentie in zich herbergt. Jongens als Siem de Jong, Leroy Fer, Barry Maguire en Georginio Wijnaldum beschikken al over de nodige ervaring en als vanzelfsprekend wordt van hen meer verwacht. De eisen gaan omhoog en onder meer door videobeelden met ieder afzonderlijk te analyseren, is het de bedoeling dat de spelers stappen in hun ontwikkeling maken.

Jeugdvoetbal kenmerkt zich veelal door wisselvalligheid en bij Onder 19 is dat niet anders. Zo speelden we begin februari tegen Schotland. Een ontmoeting die we met 2-1 wonnen en waarin een uur lang goed werd gevoetbald. Maar het kan ook anders. Vorig jaar september verloren we kansloos met 3-1 van Duitsland. Vooral het eerste halve uur liepen we achter de feiten aan.

Het is alweer een aantal jaren geleden dat Onder 19 zich plaatste voor een Europees kampioenschap, elk seizoen een vast onderdeel op de voetbalkalender. De verschillen tussen de landenteams zijn erg klein. Vorig jaar ging Rusland ten koste van ons op doelsaldo naar het EK. Een herhaling daarvan hopen we in mei te voorkomen. Eerst wacht Tsjechië, organisator van de aanstaande eindronde. Veel voetbalplezier toegewenst!        

Wim van Zwam
KNVB-coach Nederlands elftal voor spelers onder 19 jaar